Calculatorul

Curs
7.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 62 în total
Cuvinte : 19074
Mărime: 8.39MB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Ungureanu

Extras din document

Carcase

O carcasă de calculator reprezintă cadrul ce suportă componentele interne ale unui calculator și permite în același timp închiderea pentru un plus de protecție. Carcasele de calculator sunt de obicei construite din plastic, oțel sau aluminiu și sunt disponibile într-o gamă variată de stiluri.

Pe lângă protecție și susținere, carcasele asigură un mediu proiectat pentru a păstra componentele la o temperatură adecvată. Ventilatoarele carcasei au rolul de a circula aerul în interiorul carcasei. Pe măsură ce aerul trece pe lânga componentele calde, el absoarbe căldura și apoi iese din carcasă. Acest proces împiedică supraîncălzirea componentelor calculatorului. De asemenea, carcasele previn deteriorarea componentelor din cauza electricității statice. Componentele interne ale calculatorului sunt împământate prin atașarea lor la carcasă.

Toate calculatoarele au nevoie de o sursă de tensiune pentru a transforma curentul alternativ de la priză în curent continuu. De asemenea, fiecare calculator are nevoie de o placă de bază. Placa de bază este principalul panou de circuite dintr-un calculator. Mărimea și forma carcasei unui calculator sunt de obicei determinate de placa de bază, sursa de tensiune și celelalte componente interne.

Mărimea și aranjarea carcasei poartă denumirea de factor de formă. Factorii de formă de bază pentru carcasa unui calculator includ tipul desktop și tipul turn. Carcasele de tip desktop pot fi subțiri sau de dimensiuni normale. Carcasele de tip turn pot fi mini sau de dimensiune normală.

Puteți alege o carcasă de dimensiuni mai mari în care să încapă componente suplimentare de care ați putea avea nevoie în viitor. Sau puteți să alegeți o carcasă de dimensiuni mai mici care ocupă un spațiu redus. În general, carcasa trebuie să fie rezistentă, ușor de întreținut și să aibă spațiu suficient pentru o extindere ulterioară.

Carcasele au diferite denumiri:

• Șasiu

• Cabinet

• Turn

• Cutie

• Adăpost

Sunt mai mulți factori care trebuie luați în considerare atunci când alegeți o carcasă:

• Mărimea plăcii de bază

• Numărul de locuri pentru unități de stocare interne sau externe

• Spațiul disponibil

Surse de alimentare

Sursa de alimentare trebuie să furnizeze suficientă putere pentru componentele care sunt instalate și să permită adăugarea altor componente la o dată ulterioară. Dacă alegeți o sursă de alimentare care alimentează numai componentele actuale, este posibil să fie nevoie să înlocuiți sursa de alimentare atunci când alte componente sunt modernizate.

Sursa de alimentare, ilustrată în Figura 1, convertește curent alternativ care provine de la o priză de perete în curent continuu, care are un voltaj mai scăzut. Toate componentele din interiorul calculatorului necesită curent continuu. Există trei factori principali de formă pentru sursele de alimentare: o tehnologie avansată (AT), o tehnologie avansată extinsă (ATX) și o tehnologie avansată extinsă ATX12V. Tehnologia avansată extinsă ATX12V este factorul de formă cel mai frecvent utilizat în calculatoarele de astăzi.

Un calculator poate tolera ușoare fluctuații de curent, dar o deviere semnificativă poate provoca defecțiunea sursei de alimentare cu energie. O sursă de alimentare neîntreruptibilă poate proteja un calculator de problemele cauzate de fluctuații ale curentului electric. O sursă de alimentare neîntreruptibilă folosește un invertor de tensiune. Un invertor de tensiune furnizează curent alternativ unui calculator de la o baterie integrată prin convertirea curentului continuu al bateriei sursei de alimentare în curent alternativ. Acest tip de baterie integrată se încarcă mereu prin curent continuu, care este convertit de la sursa de alimentare cu curent alternativ.

Conectori

Majoritatea conectorilor din ziua de astăzi sunt codați. Un conector codat este proiectat pentru a fi introdus într-o singură direcție. Fiecare conector al sursei de alimentare folosește o tensiune diferită, după cum se arată în Figura 2. Conectori diferiți sunt folosiți pentru a conecta componente specifice cu porturi diverse de pe placa de bază.

• Un conector codat Molex se conectează la unități optice, discuri dure sau alte dispozitive care folosesc o tehnologie mai veche.

• Un conector codat Berg se conectează la o unitate de dischetă. Conectorul Berg este mai mic decât conectorul Molex.

• Un conector codat SATA se conectează la o unitate optică sau un disc dur. Conectorul SATA este mai mare și mai subțire decât un conector Molex.

• Un conector cu fante cu 20 sau 24 de pini se conectează la placa de bază. Conectorul cu 24 de pini are două rânduri de câte 12 pini, iar conectorul cu 20 de pini are două rânduri de câte 10 pini.

• Un conector de alimentare auxiliar de 4 sau 8 pini are două rânduri de câte doi sau patru pini și alimentează toate zonele plăcii de bază. Conectorul de alimentare auxiliar are aceeași formă precum conectorul de alimentare principal, dar este mai mic. De asemenea, el poate alimenta și alte dispozitive în cadrul calculatorului respectiv.

• Un conector de alimentare PCIe cu 6 sau 8 pini are două rânduri de câte trei-patru pini și alimentează cu energie electrică alte componente interne.

• Standardele mai vechi ale surselor de alimentare foloseau doi conectori numiți P8 și P9 pentru conectarea la placa de bază. P8 și P9 erau conectori necodați. Din această cauză ei puteau fi legați invers, putând astfel să deterioreze placa de bază sau sursa de alimentare. Instalarea presupune alinierea conectorilor astfel încât firele negre să fie împreună la mijloc.

NOTĂ: Dacă întâmpinați dificultăți la introducerea unui conector, încercați să-l repoziționați sau verificați că nu există pini îndoiți sau obiecte străine. În cazul în care este dificil să conectați un cablu sau altă componentă, ceva nu este în regulă. Cablurile, conectorii și componentele sunt proiectate astfel încât să se potrivească perfect. Nu forțați niciodată un conector sau o componentă. Dacă un conector este inserat incorect, el poate deteriora priza și conectorul. Nu vă grăbiți și asigurați-vă că manipulați în mod corect

Preview document

Calculatorul - Pagina 1
Calculatorul - Pagina 2
Calculatorul - Pagina 3
Calculatorul - Pagina 4
Calculatorul - Pagina 5
Calculatorul - Pagina 6
Calculatorul - Pagina 7
Calculatorul - Pagina 8
Calculatorul - Pagina 9
Calculatorul - Pagina 10
Calculatorul - Pagina 11
Calculatorul - Pagina 12
Calculatorul - Pagina 13
Calculatorul - Pagina 14
Calculatorul - Pagina 15
Calculatorul - Pagina 16
Calculatorul - Pagina 17
Calculatorul - Pagina 18
Calculatorul - Pagina 19
Calculatorul - Pagina 20
Calculatorul - Pagina 21
Calculatorul - Pagina 22
Calculatorul - Pagina 23
Calculatorul - Pagina 24
Calculatorul - Pagina 25
Calculatorul - Pagina 26
Calculatorul - Pagina 27
Calculatorul - Pagina 28
Calculatorul - Pagina 29
Calculatorul - Pagina 30
Calculatorul - Pagina 31
Calculatorul - Pagina 32
Calculatorul - Pagina 33
Calculatorul - Pagina 34
Calculatorul - Pagina 35
Calculatorul - Pagina 36
Calculatorul - Pagina 37
Calculatorul - Pagina 38
Calculatorul - Pagina 39
Calculatorul - Pagina 40
Calculatorul - Pagina 41
Calculatorul - Pagina 42
Calculatorul - Pagina 43
Calculatorul - Pagina 44
Calculatorul - Pagina 45
Calculatorul - Pagina 46
Calculatorul - Pagina 47
Calculatorul - Pagina 48
Calculatorul - Pagina 49
Calculatorul - Pagina 50
Calculatorul - Pagina 51
Calculatorul - Pagina 52
Calculatorul - Pagina 53
Calculatorul - Pagina 54
Calculatorul - Pagina 55
Calculatorul - Pagina 56
Calculatorul - Pagina 57
Calculatorul - Pagina 58
Calculatorul - Pagina 59
Calculatorul - Pagina 60
Calculatorul - Pagina 61
Calculatorul - Pagina 62

Conținut arhivă zip

  • Calculatorul.docx

Alții au mai descărcat și

Bazele Programarii - Probleme cu Vectori

Valoarea unui polinom Enunt Să se scrie programul pentru calcularea valorii unui polinom într-un punct dat. Coeficienții polinomului sunt numere...

Realizarea unui Site - Pisici

Capitolul 1. Introducere în HTML 1.1 Noţiuni generale HyperText Markup Language (HTML) este un limbaj de marcare utilizat pentru crearea...

Baze de Date - Agentie Imobiliara

TEMĂ PROIECT BD : AGENȚIE IMOBILIARĂ Se va proiecta si implementa in MS Acces 2007 o bază de date care să gestioneze proprietățile închiriate de...

Curs Excel

1. Noţiuni de bază 1.1. Lansarea în execuţie a programului Programul Excel, la fel ca şi programul Word, face parte din pachetul Microsoft...

Programare Orientata pe Obiect C++

1. INTRODUCERE ÎN C++ Exista limbaje concepute strict pe baza conceptelor programării orientate pe obiecte (POO), de exemplu Simula sau Smalltalk....

Securitatea Informationala a Business-ului

Lecţia 1 Introducere în securitatea informaţională 1.Informaţia ca obiect de valoare şi protecţie 4 2.Conceptele de bază ale Securităţii...

Algoritmi

ETAPELE REZOLVARII UNEI PROBLEME ALGORITMUL – reprezintă o succesiune finită şi ordonată de operaţii univoc determinate, efectuate mecanic, care...

Utilizarea Calculatoarelor

MODULUL 1 1. CONCEPTE DE BAZĂ ALE TEHNOLOGIEI INFORMAŢIEI 1.1 HARDWARE, SOFTWARE ŞI TEHNOLOGIA INFORMAŢIEI (TI) “Modul cum culegi, administrezi...

Ai nevoie de altceva?