Curs Windows XP

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 5998
Mărime: 746.34KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Sistemele de operare din familia Windows sunt sisteme de operare bazate pe o interfaţă grafică în care fiecare aplicaţie (program) care este deschisă primeşte drept zonă de lucru numită fereastră. Dintre toate ferestrele deschise la un moment dat, doar una poate fi activă şi ea corespunde aplicaţiei care primeşte date de la tastatură.

Fiecărui tip se fişier şi se asociază un program şi fişierul poate fi deschis doar o dată cu acest program.

Caracteristic familiei Windows este faptul că permite utilizarea mai multor aplicaţii simultan proprietate numită multiprogamare (multitasking). O altă caracteristică este faptul că se permite transferul de date intre diferite aplicaţii folosind ca intermediar o zonă de memorie numită Clipboard.

Spre deosebire de celelalte variante ale Windows care sunt mai „rigide”, Windows XP se caracterizează printr-o gamă mai variată de posibilităţi de vizualizare a ferestrelor, pictogramelor, meniului Start, a barei de aplicaţii, etc. De aceea prezentarea acestor noţiuni este puţin mai greoaie şi în practică diversele variante pot pune probleme utilizatorului nefamiliarizat cu Windows XP. De aceea, pe parcursul cursului pot să apară comparări cu ediţiile anterioare ale sistemului de operare.

După încărcarea în memorie a sistemului de operare Windows XP acesta afişează pe ecran o casetă de dialog în care ne cere introducerea unui nume de utilizator sau a unei parole pentru a putea utiliza sistemul şi pentru a ne putea conecta la reţea. Dacă pe calculator există doar un utilizator înregistrat şi nu a fost indicată nici o parolă pentru acesta, atunci această etapă este omisă de Windows.

Apoi Windows afişează interfaţa Explorer numită şi Desktop. Aceasta este formată din pictograme, bara de aplicaţii (Taskbar) şi fundal (Background).

1. Pictogramele

Pictogramele sunt reprezentări grafice sugestive ale conceptelor folosite de sistemul de operare Windows. Acestea pot să apară pe Desktop sau în diferite ferestre ale programelor.

Cele mai importante pictograme de pe Desktop sunt:

a) My Computer – reprezintă întregul calculator şi conţine toate componentele acestuia grupate astfel:

- unităţi de disc – A:, C:, D:, etc

- Control Panel (panoul de control) – conţine celelalte componente ale calculatorului cu setările acestora (mouse, tastatură, etc) şi proprietăţile diferitelor elemente ale Windows-ului (data şi ora, setările reţelei, sunetele, etc).

b) Recycle Bin – este un container pentru fişierele şterse. Atunci când ştergem un fişier, acesta nu este şters definitiv de pe disc, ci doar mutat în Recycle Bin de unde poate fi şters definitiv sau restaurat pentru refolosire. Aceasta este o măsură de protecţie a fişierelor la ştergere.

c) My Documents – conţine în principal documente ale programelor firmei Microsoft (Word, Excel, etc). De asemenea mai conţine două directoare (foldere) pentru muzică şi imagini (My Music şi My Pictures). În cazul în care există mai mulţi utilizatori ai aceluiaşi calculator cu conturi diferite, My Documents va fi diferit de la un utilizator la altul.

d) My Network Places – conţine directoarele partajate în reţeaua de calculatoare. Există posibilitatea vizualizării întregii reţele cu View Workgroup Computers sau cu Microsoft Windows Network. În variantele mai vechi de Windows My Network Places era înlocuit cu Network Neighborhood.

e) Pictograme scurtături pentru programele sau fişierele mai des utilizate (Winamp, Word, Media Player, etc).

2. Bara de aplicaţii (Taskbar)

Bara de aplicaţii este sitiată în partea de jos a ecranului şi conţine următoarele :

- Butonul Start care deschide meniul Start.

- Butoane de lansare rapidă (Quick Launch) cu scurtături pentru programe des accesate.

- Butoane de aplicaţie pentru fiecare aplicaţie lansată în execuţie. Cu ajutorul acestor butoane aplicaţiile pot fi comutate, iar ferestrele acestora pot fi manipulate.

- Zona de configurare – se află în partea dreaptă şi conţine setări ale calculatorului (ora sistemului, tastatura, volumul sunetului) şi ale unor programe (antiviruşi).

Preview document

Curs Windows XP - Pagina 1
Curs Windows XP - Pagina 2
Curs Windows XP - Pagina 3
Curs Windows XP - Pagina 4
Curs Windows XP - Pagina 5
Curs Windows XP - Pagina 6
Curs Windows XP - Pagina 7
Curs Windows XP - Pagina 8
Curs Windows XP - Pagina 9
Curs Windows XP - Pagina 10
Curs Windows XP - Pagina 11
Curs Windows XP - Pagina 12
Curs Windows XP - Pagina 13
Curs Windows XP - Pagina 14
Curs Windows XP - Pagina 15
Curs Windows XP - Pagina 16
Curs Windows XP - Pagina 17
Curs Windows XP - Pagina 18
Curs Windows XP - Pagina 19
Curs Windows XP - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Curs Windows XP.doc

Alții au mai descărcat și

Virusi si Antivirusi

Denumirea de virus a fost folosita în literatura de specialitate pentru prima data în anul 1983, de catre expertul american Fred Coen, de la...

Arhitectura Calculatoarelor

I. Arhitectura calculatoarelor 1. Scurt istoric Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului...

Ghid Office

Cap. 1. SISTEME DE OPERARE 1.1,Prezentare generala Se numeste sistem de operare ansamblul programelor si procedurilor care asigura indeplinirea...

Proiect Informatica Microsoft WORD

MICROSOFT WORD este un procesor de texte si are facilitati incorporate care permit crearea si salvarea documentelor cu usurinta. MICROSOFT WORD...

Windows Vista

Ce aduce noul val? Windows, Windows si iar Windows. Nu prea auzim de altceva cand vine vorba de sisteme de operare destinate oamenilor obisnuiti,...

Windows Desktop

Rezumat În viziunea Windows ecranul calculatorului este asimilat unui birou, de aceea poartă denumirea de suprafaţa delucru sau sau desktop....

Proiect Access

Introducere -Microsoft Access- Microsoft Access este un SGBDR ce pune la dispozitia utilizatorilor aplicatii complexe care sa ajute la crearea...

Windows Vista

Lucrul la Windows Vista a inceput chiar inainte de lansarea Windows XP, in Mai 2001. Pe atunci, viitorul Vista avea nume de cod “Longhorn”. Acest...

Ai nevoie de altceva?