Cursuri Calculator

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 2 fișiere: doc
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 4297
Mărime: 26.82KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Posibilităţi de utilizare a calculatorului

Motivele pentru această extindere vizibilă a posibilităţilor de utilizare a calculatoarelor sunt mai ales:

-Creşterea explozivă a capacităţii de prelucrare a calculatorului

-Scăderea drastică a costurilor de achizitionare şi utilizare

-Dezvoltarea sistemelor de operare şi a programelor tot mai apropiate de utilizator

-Dezvoltarea de programe tot mai productive

-Creşterea standardizării programelor

-Dezvoltarea tehnică în continuare, prin legarea în reţea a calculatorarelor.

Domenii de utilizare a calculatorului:

-Posibilităţi de utilizare în domeniul activităţilor de producţie;

-Posibilităţi de utilizare în învăţământ;

-Posibilităţi de utilizare în viaţa zilnică;

-Alte posibilităţi de utilizare.

Posibilităţi de utilizare în domeniul activităţilor productive

Birotica

Prin birotică se inţelege utilizarea calculatoarelor şi programelor în activitatea curentă din birouri, ca şi schimbul de date între colaboratorii externi şi intreprindere.

Următoarele probleme pot fi rezovate mult mai uşor apelând la ajutorul calculatorului:

-Întocmirea corespondenţei de afaceri;

-Întocmirea formularelor de lucru şi a prezentărilor;

-Contabilitatea;

-Calculul costurilor;

-Administrarea clienţilor, adreselor;

-Urmărirea termenelor;

-Poşta electronică (e-mail) şi multe altele.

Administrarea Depozitelor, Aprovizionarea şi Logistica

Un sistem modern de aprovizionare şi de administrare a depozitelor este de neconceput în zilele noastre, în cadrul marilor intreprinderi, fără utilizarea calculatoarelor. Sistemele de aprovizionare just-în-time, permit prelucrarea directă în conatbilitate şi în calculul costurilor informaţiilor despre stocuri şi mişcarea lor, scăzând astfel costurile.

Producţia

Liniile de producţie înalt tehnicizate, aflate în exploatare în industria modernă, sunt, de asemenea, în mare parte comandate de calculatoare. Sarcinile calculatoarelor în acest doemniu ajung de la comanda masinilor şi asigurarea calităţii până la reglarea întregii funcţionări a liniei.

Planificarea

O importanţă deosebită îi revine tehnologiei informatice în domeniul planificării şi proiectării. Posibilităţile calculatorului în acest domeniu nu se termină nicidecum cu execuţia finală a proiectelor. Avcesta intervine în absolut toate activităţile de planificare şi proiectare, începând de la primele schiţe şi până la activităţile prin care produsul este realizat efectiv.

Activităţile de creaţie

Calculatorul inlocuieşte acum anumite instrumente muzicale, sitetizând partitura instrumentelor de percuţie sau a altor instrumente şi prelucrând înregistrările făcute în studiouri.

Criculaţia bănească

Două forme speciale de ale circulaţiei băneşti prin intermediul calculatoarelor sunt tele-banking-ul şi net-banking-ul. În aceste situaţii, plăţile se fac la un calculator prin reţeaua telefonică şi prin Internet.

Ambele forme de plată amintite mai sus se folosesc tot mai mult, din două motive:

1. standardele de securitate pentru acest fel de tranzacţii sunt din ce în ce mai bune;

2. programele utilizatorului sunt din ce în ce mai uşor de folosit. Totuşi, programele net-banking, care sunt oferite de bănci, nu pot fi încă folosite de utilizatori fără o şcolarizare prealabilă.

E-commerce

Acest termen implică faptul că că tranzacţiile comerciale au loc prin Internet (mărfurile sau serviciile se oferă, se comandă şi se vând prin intermediul Internetului). Chiar şi derularea activităţilor între firme se desfăşoară în acelaşi mod, având avantajul prelucrării directe a comenzilor în sistemul intern de prelucrare a datelor din intreprindere.

Degrevarea personalului prin automatizarea unor activităţi cu ajutorul calculatorului

Ca exemplu reprezentative în acest domeniu amintim munai casa de marcat cu scanner din supermarket-uri. De fapt, casa de marcat este un calculator care rulează un program ce primeşte datele de intrare de la cititorul (scannerul) de coduri de bare. Codul de bare nu este altceva decât un desen din linii sau bare verticale având grosimi diferite. Fiecare desen corespunde unui anumit cod numeric ce identifică în mod unic un produs.

Alte aparate şi instrumente de acest gen sunt:

-automatele pentru vânzarea de produse alimentare preambalate;

-telefoanele mobile;

-sistemele de navigaţie (Ex. GPS- Global Positioning System)

-sistemele de achiziţii în timp real;

-serviciile la distanţă de orice fel.

Teleworking

Această noţiune înseamnă să lucrezi la calculator pentru o intreprindere, din afara acesteia, de exemplu de acasă. Angajatul rezolvă sarcinile sale acasă şi transmite rezultatul muncii la firmă cu ajutorul calculatorului.

Legătura celor ce lucrează acasă, cu firma lor, poate avea loc în diferite forme. O primă formă este legătura permanentă a furnizorului de servicii cu firma printr-un cablu dedicat (legătură bună, dar coastisitoare). Altă formă presupune ca furnizorul de servicii să transmit simplu, prin legătură telefonică sau e-mail, rezultatele muncii sale (soluţie înceată dar ieftină). Mulţi experţi văd în teleworking tipul de muncă al viitorului.

Preview document

Cursuri Calculator - Pagina 1
Cursuri Calculator - Pagina 2
Cursuri Calculator - Pagina 3
Cursuri Calculator - Pagina 4
Cursuri Calculator - Pagina 5
Cursuri Calculator - Pagina 6
Cursuri Calculator - Pagina 7
Cursuri Calculator - Pagina 8
Cursuri Calculator - Pagina 9
Cursuri Calculator - Pagina 10
Cursuri Calculator - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • CURS1.DOC
  • CURS2.DOC

Alții au mai descărcat și

Sisteme de Operare

1.1 Sisteme de calcul. Structura sistemelor de calcul Sistemele de operare sunt colecţii de programe existente pe sistemele de calcul . Prin...

FoxPro

Crearea bazelor de date CREATE numefişier unde numefişier reprezintă numele fişierului bază de date care se va crea. Dacă se va omite numele...

Fortran

0. Introducere Fortran este un limbaj de programare potrivit în special pentru calculule numerice si calcule stiintifice. Limbajul dezvoltat...

Notiuni Termodinamice de Baza - Legile Gazului Ideal - Principiile Termodinamicii

Noţiuni, legi şi formule. Indicaţii metodice 1. Prin fenomen termic se înţelege orice fenomen fizic legat de mişcarea termică a particulelor...

Utilizarea Computerului și Organizarea Fișierelor

Lectia 1. Notiuni generale despre calculator Primii pasi în lucrul cu calculatorul Pornirea calculatorului Pornirea computerului se face cu...

Windows - Capitolul 2

Sisteme de operare; definiţii, componente, clasificări Sistemul de operare defineste experienta pe care o avem in domeniul calculatoarelor. Este...

Introducere în Utilizarea Calculatorului Personal

Capitolul 1 Calculatorul poate fi ajutorul si prietenul tau . Continut: 1.1 Cum vom lucra 1.2 Elemente de baza despre calculator 1.3 E bine sa...

Ai nevoie de altceva?