Ghid de Proiectare a Bazelor de Date

Imagine preview
(8/10 din 8 voturi)

Acest curs prezinta Ghid de Proiectare a Bazelor de Date.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Ghid de proiectare a bazelor de date

relationale

Introducere

Proiectarea bazei de date este o munca de colectiv care armonizeaza cerintele si posibilitatile beneficiarului pe de o parte si proiectantului de sistem pe de alta parte. Baza de date este prima treapta spre o viziune sistemica, de ansamblu, unificatoare si generatoare de rezultate specifice corecte în acelasi timp.

Vechiul sistem de proiectare a fost bazat pe fisiere. Limitele acestei conceptii constau în separarea datelor, duplicarea datelor, dependenta programului de conceptia fisierului si incompatibilitatea formatelor de fisiere folosite în diverse limbaje. Aceste limitari implica pierdere de timp si spatiu si posibilitatea de inconsistenta a datelor.

Sistemul de baza de date - în opozitie cu vechiul sistem - da posibilitatea de a definii datele în afara programului si asigura controlul asupra manipularii datelor.

Definitie: Baza de date: Este o colectie partajata de date legate logic, proiectata pentru a satisface necesitatile unui sistem informatic.

Deci datele sunt strânse într-o colectie unica si sunt folosite simultan de mai multi utilizatori. Redundanta datelor este controlata prin normalizare, ceea ce implica o redundanta minima.

O astfel de baza de date are nevoie de un sistem de gestiune a bazei de date. Acesta este un sistem de programe care fac posibila definirea, întretinerea si accesul controlat la baza de date. Un astfel de sistem trebuie sa contina limbajul de definire si limbajul de manipolare a datelor. Putem aminti urmatoarele limbaje: SQL sau QBE (limbaje generale), respectiv DBASE, FOX PRO, PROGRESS, PARADOX s.a.m.d. (limbaje specifice).

Cum se stabileste structura bazei de date? Tocmai prin proiectarea de care ne ocupam. În opozitie cu proiectarea bazei de date bazate pe fisiere, care pornea de la una sau mai multe aplicatii ale beneficiarului, proiectarea bazei de date se rezolva înaintea elaborarii aplicatiei. De aceea aceasta actiune devine esentiala pentru tot sistemul.

Proiectantul bazei de date trebuie sa identifice datele relationale, relatiile dintre ele si restrictiile asupra lor. Proiectarea consta din doua faze: unul logic si unul fizic. În timpul roiectarii logice este importanta implicarea viitorilor utilizatori în procesul de proiectare. În proiectarea fizica se decide cum va fi realizat practic modelul logic.

Avantajele si dezavantajele sistemului de baze de date:

Avantajele ar fi urmatoarele:

- controlul redundantei

- consistenta datelor

- economia de spatiu pentru aceleasi date

- controlul integritatii datelor

- utilizarea standardelor

- da posibilitatea raspunsului la cereri variate si cu exprimari partial necunorcute la momentul proiectarii.

- productivitate crescuta

- concurenta crescuta

- posibilitati crescute de recuperare în caz de eroare

Dezavantaje:

- complexitate crescuta

- costul SGBD

- cost crescut rezultat din cerinte de hard

- costul trecerii de la un sistem la altul

- o eventuala defectiune are un impact crescut, global

Fisiere in arhiva (1):

  • Ghid de Proiectare a Bazelor de Date.doc