Hard Disk-ul Perfect

Curs
8/10 (1 vot)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 3385
Mărime: 304.52KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

In ciuda disponibiltatii foarte mari si a scaderii incredibile a preturilor pe segmentul hard disk-urilor, gasirea hard-diskului perfect nu este la fel de usoara precum identificarea marimii ideale a informatiilor de care ai nevoie. Pana acum, un hard disk ideal era unul care iti oferea un nivel inalt de performanta la un pret rezonabil per gigabyte. Acum insa, trebuie sa alegi tinand cont de performante, modelele de baza, consum, iar cele mai bune modele vor fi treptat depasite de SSD, bazate pe chipuri de memorie flash in locul discurilor magnetice rotative.

Noi segmente pe piata = mai multe variante

In urma cu cativa ani puteai sa diferentiezi hard disk-urile doar prin segmentele de piata: desktop, laptop si hard disk-uri profesionale pentru servere si PC-uri. Hardurile pentru desktop si PC-uri erau in principiu de 3.5” in timp ce cele pentru laptopuri erau mai mici, de 2.5”. Hardurile personale utilizau SCSI in vreme ce celelalte se conectau printr-un tip de interfata ATA. Aceasta era toata informatia de care aveai n, evoie pentru a gasi hard disk-ul potrivit.

Astazi, segmentele de piata traditionale sunt impartite in subsectiuni in principal dupa aplicatiile preferate. Hard disk-urile pentru desktop-uri sunt impartite dupa nivelurile de performanta, eficacitate, capacitate si cele mai vandute modele, iar segmentul profesional este impartit dupa capacitate, eficienta si performante.

Drept urmare, clasificarea unui hrad disk dupa interfata, tehnologia de stocare sau marime nu mai functioneaza. De exemplu, hardurile de 2.5” au intrat pe piata de PC-uri precum si pe cea de notebook-uri. Interfetele seriale ATA sunt folosite pentru segmentul entry-level profesional, in timp ce hardurile de 10 000 RPM sunt disponibile pentru desktopuri. SSD-urile intra din ce in ce mai mult pe intreaga piata de harduri.

Flash-urile: viitorul hard-urilor?

SSD-urile sunt nu doar mai rapide decat cele conventionale, dar necesita si un consum mai redus. Avantajele SSD-urilor consta in fiabilitate si livrarea datelor fara un delay prea mare. Ultima generatie de astfel de produse functioneaza la 200 MB/s throughput, iar acesta este doar inceputul. Producatorii specializati de SSD-uri, precum Mtron si Memoright, isi desemneaza produsele catre piata de servere, unde un numar maxim de operatii I/O pe secunda este esential. De fapt, cateva SSD-uri profesionale pot cu usurinta sa intreaca orice tip de harduri conventionale. Totodata, piata desktop-urilor este atacata de mai multi vanzatori de produse de stocare precum Samsung sau chiar Intel, cu al sau X25-M flash SSD.

Toutusi, memoria flash nu este (inca) solutia perfecta. Este inca de multe ori mai scumpa decat hardurile clasice si inca nu poate raspunde cererilor care implica o capacitate mare de informatii. Apoi, chiar daca memoriile falsh ar fi mai ieftine si pregatite pentru capacitati mai mari, (250-750 GB), tot nu ar exista resurese suficiente de chip. Un SSD de cea mai buna calitate este intr-adevar cea mai buna alegere daca vrei un hard disk foarte rapid, insa capacitatile sale sunt inca limitate la 128 sau 160 GB, iar investitia substantiala necesara va fi depreciata foarte rapid.

Hard disk-urile sunt inca cele mai apreciate

Date fiind lipsurile curente ale SSD-urilor, hardurile conventionale vor ramane mediul de stocare dominant pentru PC-uri pentru urmatorii ani. In continuare, se vor compara harduri de mare capacitate de la Hitachi, Samsung, Seagate si Western Digital cu unele care functioneaza 24/7 si cateva modele cu un consum redus. Totodata, s-a luat in calcul si hardul Velociraptor de la WD, care este inca cel mai rapid hard de pe piata.

Hard disk-uri pentru desktop: diferente

Hard disk-urile sunt dispozitive de stocare care folosesc discuri magnetice rotative si care se diferentiaza prin mai multe ascpecte, cel mai important fiind tehnologia de inregistrare folosita. Acum, toti producatorii folosesc tehnologii magnetice de inregistrare (PMR), care inseamna ca aliniamentul domeniilor magnetice este vertical. Producatorii de harduri au trecut de la inregistrare longitudinala la cea perpendiculara pentru a evita ca elementele magnetizate sa se influenteze, un fenomen denumit superparamagnetism. Aceasta permite o inregistrare mult mai densa, un trend in continua dezvoltare. Hitachi estimeaza ca in urmatorii ani dimensiunea traditionala de 3.5” va stoca pana la 50 TB folosind PRM si inregistrarea heat-assisted.

Alti parametri importanti pentru harduri includ rotatia axei, interfata, cache-ul si numarul platanelor folosite. Toate hardurile de mare capacitate pentru desktop (3.5”) sunt bazate pe mai multe platane. Hardurile pentru notebook-uri de 2.5” folosesc doar unul sau doua platane datorita constrangerilor de spatiu si nevoii de a fi compacte. Cele mai multe harduri cu unitati de masura in Terabyte sunt bazate pe trei platane incluzand Hitachi Deskstar 7K1000.B, Samsung Spinpoint F, Seagate Barracuda 7200.11 si seriile WD Caviar, in timp ce prima generatie de aceste harduri a avut nevoie de pana la 5 platane (ca la Hitachi Deskstar 7K1000). Seagate’s Barracuda 7200.11 la 1.5 TB atinge maximul de performante folosind 4 platane.

Viteza axului

Cele mai multe harduri folosesc o viteza de rotatie de 7,200 RPM. Alte optiuni cu consum redus, cum ar fi WD Caviar Green sau Samsung Eco Green, au o viteza de 5,400 RPM, care ofera o reducere a consumului de curent in detrimentul performantei. Totusi, un hard modern de 5,400 RPM poate fi competitiv cu unul mediu de 7,200 RPM. Un hard important de mentionat este Western Digital Raptor care este singurul cu 10,000 RPM din categoria hardurilor pentru desktop.

Detaliile neglijate

Producatorii de harduri si vanzatorii de PC-uri pun cate o data accent pe cach-ul unui hard. 32 MB este momentan cea mai mare dimensiune, 16 MB poate fi considerata standard, iar unele harduri vin cu doar 8 MB de cach. Este bine de stiut ca intre unele harduri de 16 MB si 8 MB nu se observa nici o diferenta.

Interfata hardului este o alta data tehnica adesea neglijata. Aproape toate hardurile pentru desktop sunt bazate pe Serial ATA/300, in timp ce hardurile pentru notebook-uri utilizeaza Sata/150 sau Sata/300. Din moment ce hardurile pentru desktopuri nu au atins nici macar 130 MB/s chiar si Sata/150 ar fi destul de rapid pentru toate modelele disponibile in acest moment. Sata/300 permite folosirea cat mai eficienta a cache-ului insa nu se poate sesiza o diferenta notabila. Trecerea la SSD-uri pune din ce in ce mai mult accent pe interfata.

Hitachi: Deskstar 7K1000 si Deskstar 7K1000.B

Deskstar 7K1000: Prima generatie de hard Terabyte

Prima generatie Hitachi Deskstar 7K1000 a fost lansata in primavara anului 2007, Hitachi fiind prima firma care a lansat un hard cu o capacitate de un terabyte. Hardul a ajuns la aceasta performanta prin folosirea a cinci platane de memorie si a avut o viteza de rotire a axului de 7,200 RPM, o interfata Serial ATA/300 si o memorie chace de 32MB, prima de asemenea dimensiuni folosita de un hard.

Preview document

Hard Disk-ul Perfect - Pagina 1
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 2
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 3
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 4
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 5
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 6
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 7
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 8
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 9
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 10
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 11
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 12
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 13
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 14
Hard Disk-ul Perfect - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Hard Disk-ul Perfect.doc

Alții au mai descărcat și

Curs IT

1. HARDWARE (HARD): Reprezinta totalitatea componentelor materiale ale unui sistem informatic. 2. SOFTWARE (SOFT): Reprezinta totalitatea...

Criptografie si Securitatea Informatiei

1.1 Noţiuni de teoria numerelor 1.1.1 Numere prime Fiind date două numere naturale m şi n, spunem că m divide pe n, sau că n este multiplu al...

Retele de Calculatoare

1. Calculatorul electronic De-a lungul istoriei,omenirea a folosit suporturi fizice pentru a-si exprima ideile,pentru a le vizualiza , a se putea...

Prezentarea Sistemului Fox Pro

Elementele de baza ale sistemului FoxPro Principalele elemente ale mediului FoxPro sunt: Bara de meniuri Fereastra de comanda Elementele de...

Microcontrolere PIC

Capitolul 1: microcontroler PIC16F887 - Dispozitiv de ansamblu asupra PIC16F887 este una dintre cele mai noi produse de Microchip. Conţine toate...

Configurare Bios

Dupa ce am conectat la priza de curent alternativ atit calculatorul cit si monitorul apasam pe butonul de pornire a calculatorului si apoi pe...

Ai nevoie de altceva?