Initiere Linux

Imagine preview
(9/10 din 9 voturi)

Acest curs prezinta Initiere Linux.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 116 de pagini .

Profesor: Iosif Schiopu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

Introducere in Linux

Obiectivele Suportului de Curs

Acest suport de curs a fost conceput pentru a ajuta sudentii sa isi insuseasca elementele de baza, introductive, ale sistemului de operare Linux.

Continut:

- Introducere

- Instalarea

- Componentele SO Linux

- Cele mai importante directoare Linux

- Operatii de baza

- Administrare si navigare in sistemul de fisiere

- Metacaracterele (Wildcards)

- Comenzi pentru fisiere

- Lucrul cu drepturile asupra sistemului de fisiere

- Comenzi pentru procesarea fisierelor

- Utilitare Linux

- Sistemul de ferestre XWindows

Capitolul 1: Introducere

Ce este Linux. Copyright

Linux este o copie a sistemului de operare UNIX, care poate rula pe un calculator cu procesor Intel 386 sau mai bun.

Linux nu este UNIX, UNIX fiind un software aflat sub copyright (trebuie cumparata o licenta pentru a-l putea utiliza legal).

A fost rescris de la zero pentru a elimina necesitatea platii licentei. Totusi el se bazeaza in intregime pe comenzile si "look and feel"-ul UNIX, deci cine stie Linux stie si UNIX si invers.

Linux este un sistem multiuser si multitasking, adica mai multi utilizatori pot rula mai multe programe in acelasi timp.

Are suport pentru retea (TCP/IP), Internet, ba chiar este unul dintre cele mai folosite sisteme de operare pentru servere internet si intranet.

Linux este sub licenta GPL ceea ce inseamna urmatoarele:

- este disponibil in cod sursa gratuit.

- oricine vrea sa aduca modificari, sau sa foloseasca anumite parti este liber sa o faca, dar cu conditia ca produsul nou obtinut sa fie sub aceeasi licenta (adica sa fie gratuit si cu sursele la vedere).

Scurt istoric. Cum a aparut Linux

In 1991 Linus Torvalds (pe atunci student) a scris prima versiune de Linux. Apoi a facut publice sursele pe internet, si o multime de oameni au inceput sa-i raspunda, sa-i aduca imbunatatiri, noi sugestii, etc.

Intre timp acest sistem de operare a devenit complex, au aparut (si mai apar) noi facilitati, iar performanta este remarcabila.

In prezent sunt estimati peste 8 milioane de utilizatori Linux, iar nucleul Linuxului are peste 200 de autori. Pe langa acesti 200 de autori ar trebui adaugate cele cateva mii de persoane care testeaza si gasesc buguri.

Ce tip de calculator poate rula Linux ?

Pentru a rula Linux aveti nevoie de minim un calculator i386 cu 4 Mb RAM si 50 Mb spatiu liber pe harddisk. Daca doriti sa folositi si sistemul X-Windows, minimul de memorie RAM este de 8 MB.

Este posibil ca unele programe complexe sa necesite foarta multa memorie. Linux are posibilitatea de a simula memoria RAM folosind un fisier de swap pe harddisk, dar este mult mai lent.

In plus excesul de memorie este folosit pentru accelerarea operatiilor pe disk, deci cu cat mai multa memorie RAM, cu atat Linux-ul dvs. are performante mai bune.

De unde puteti obtine Linux ? Cat costa ?

Exista mai multe distributii Linux (Slakware, RedHat, Debian, SuSe, ...)

O distributie reprezinta nucleul Linux impreuna cu anume fisiere de configurare si anume programe.

Ele nu difera decat prin modul de instalare si intetinere.

Aceste distributii pot fi descarcate gratuit de pe Internet. Totusi pentru cei care nu au acces la Internet, pot fi cumparate CD-uri continand aceste distributii la preturi intre 30$ -50$. Aceste preturi reprezinta costul procesarii CD-ului, taxe de expediere, etc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Initiere Linux.doc

Alte informatii

suport de curs