Java Script

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 12 în total
Cuvinte : 1350
Mărime: 630.59KB (arhivat)
Cost: Gratis
Note de curs

Extras din document

10.1. Conceptul de eveniment şi gestionar de evenimente

Un eveniment este o acţiune care se produce în raport cu un element (fereastră, document, buton, etc.) el poate fi detectat şi prelucrat de către un script care va declanşa o acţiune. Script-ul este executat dacă evenimentul se produce pe obiectul căruia îi este asociat.

Reacţia la un eveniment este cunoscută sub numele de prelucrarea evenimentului, iar codul JavaScript corespunzător este cunoscut sub numele de gestionar de evenimente.

Un gestionar de evenimente este o metodă puţin specială care va fi apelată în mod automat de către browser ori de câte ori va surveni un eveniment particular.

Gestionarii de evenimente sunt funcţii JavaScript. Aceştia sunt uşor de programat, de multe ori este suficientă o singură instrucţiune pentru a putea fi creaţi.

Acţiunile utilizatorilor sunt cele mai frecvente evenimente. Însă acestea nu sunt singurele. De exemplu evenimentul load este declanşat automat de către browser atunci când este încheiată încărcarea unui document.

De obicei evenimentele sunt provocate de utilizator prin efectuarea unui click sau introducerea unor date.

Câteva din evenimentele care survin în mod frecvent cât şi momentul în care acestea se declanşează sunt prezentate în Tabelul 10.1.

Tabelul 10.1.

Evenimente

Evenimentul Momentul de declaşare

abort încărcarea unui obiect este întreruptă

blur un element nu este activat

click utilizatorul execută click pe un obiect

change valoarea unui element este modificată

error se produce o eroare la încărcarea unui document sau a unei imagini

focus un element inactiv devine activ

load un document sau o imagine se încarcă

mouseOut mouse-ul este glisat înafara elementului

mouseOver mouse-ul este glisat pe element

reset datele introduse în formular sunt resetate

select se selectează un câmp într-un formular

submit expedierea unui formular

unload descărcarea unui document

Fiecare eveniment are un nume prestabilit care în acelaşi timp este şi parametrul unui tag. Acest parametru stabileşte care eveniment anume trebuie procesat – glisarea mouse-ului, introducerea textului, încărcarea paginii, etc. Valoarea parametrului este acţiunea care trebuie îndeplinită:

<tag gestionar_evenimente=”cod JavaScript (descrierea acţiunii)”> conţinut </tag>

Petru a defini un gestionar de evenimente se adaugă prefixul on la numele evenimentului.

Toate evenimentele procesate de browser pot fi împărţite în trei grupuri în dependenţă de elementul ce le provoacă: evenimente provocate de mouse, tastatură şi de elementul formularului sau în general a paginii HTML.

10.2. Evenimente provocate de mouse

Cel mai simplu eveniment legat de mouse este executarea unui singur click. Gestionarul acestui eveniment are numele onClick.

Exemplu:

<html>

<title>mesaj</title>

<body>

<a href="mailto:e-mail@da.com" onClick="document.images[0].src='scrie_mesaj.jpg'">

<img src="plic.jpg" border=0>

</a>

</body>

</html>

Remarcă: În exemplul anterior a fost folosit codul JavaScript. În Java Script toate obiectele omogene pe pagină: imaginile, tabelele, formularele, hiperlink-urile sunt grupate. Grupul de imagini este numit images. Fiecărui element din acest grup îi este atribuit numărul lui de ordine începând cu 0 (zero). Pentru a face referinţă la una din imaginile de pe pagină se foloseşte inscripţia images[N], unde N este numărul de ordine a imaginii.

Un alt eveniment provocat de mouse este executarea unui dublu click, eveniment numit DblClick, iar gestionarul de eveniment - onDblClick.

Preview document

Java Script - Pagina 1
Java Script - Pagina 2
Java Script - Pagina 3
Java Script - Pagina 4
Java Script - Pagina 5
Java Script - Pagina 6
Java Script - Pagina 7
Java Script - Pagina 8
Java Script - Pagina 9
Java Script - Pagina 10
Java Script - Pagina 11
Java Script - Pagina 12

Conținut arhivă zip

  • Java Script.doc

Alții au mai descărcat și

Medii de Programare Vizuala (JAVA) - Evidenta Autovehiculelor Inmatriculate

1. Enuntul temei: Sa se realizeze un proiect pentru evidenta autovehiculelor inmatriculate in circulatie. Pentru fiecare autoturism se considera...

Baze de Date - Gestionarea Cartilor intr-o Biblioteca

1 Introducere Trebuie menţionat faptul că lucrarea de faţă îşi propune înainte de toate să identifice cele mai importante aspecte şi probleme ale...

Proiectarea unei Solutii de Comert Electronic

Comertul electronic reprezinta multitudinea proceselor software si comerciale necesare proceselor business sa functioneze numai, sau în primul...

Crearea unui Magazin Electronic

Introducere Ţelul acestei diplome este elaborarea unui magazin electronic, dirijarea şi urmărirea după funcţionalitatea lui, înregistrarea în...

Viata la Inaltime - Pagina Web

Motivaţia alegerii temei Experienţa didactică arată că elevii sunt mai puţin atraşi de probleme, abandonează repede când întâmpină greutăţi şi au...

Sabloane de Proiectare a Interfetelor Utilizator pentru Aplicatii Web

Capitolul 1 Introducere Lucrarea prezinta sabloanele de proiectare , ce sunt acestea si cum ne ajuta ele in rezolvarea problemelor de proiectare...

Site Web Dinamic-Educational Sportiv

INTRODUCERE Utilizarea unui serviciu de un tip oarecare in Internet implica prezenta a doi parteneri hardware (calculatoare ) care comunica: •...

Ai nevoie de altceva?