Mini-Curs PHP

Imagine preview
(7/10 din 14 voturi)

Acest curs prezinta Mini-Curs PHP.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 19 pagini .

Profesor: Radu Anton

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Limbaje de Programare

Cuprins

- Partea 1-a: Introducere
- Partea 2-a: Afisarea informatiilor si Variabilele
- Partea 3-a: Instructiunile IF
- Partea 4-a: Cicluri si Vectori
- Partea 5-a: E-mail cu PHP
- Partea 6-a: PHP cu Formulare
- Partea 7-a: Observatii finale

Extras din document

Partea 1-a

Introducere

Pâna nu demult, în Internet erau putini cei care realizau si foloseau fisierele de comenzi - scripturile. Recent, însa, tot mai multa lume îsi construieste propriile pagini Web, sau chiar propriile centre Web, iar limbajele de comenzi, pentru realizarea de script-uri, devin tot mai importante. În acelasi timp, aceste limbaje devin tot mai usor de învatat, iar PHP este unul din ele, poate cel mai simplu si cel mai puternic (deocamdata).

Ce este PHP?

PHP vine de la "Hypertext Preprocessor" si este un limbaj de comenzi-script pentru server (se spune ca actioneaza pe partea serverului - server-side language). Adica fisierele cu comenzi PHP ruleaza pe serverul Web, nu în navigator, pe statia client. Cu alte cuvinte, nu trebuie sa ne batem capul cu compatibilitatea soft a calculatorului personal de pe care navigam. PHP este un limbaj relativ nou (comparativ cu alte limbaje precum Perl (CGI) si Java), dar devine rapid unul dintre cele mai raspândite si mai populare din Internet.

De ce PHP?

De ce ar trebui preferat PHP altor limbaje, precum Perl? Si de ce ar trebui sa învat'am de fapt un limbaj pentru scripturi?

Învatarea sau macar întelegerea unui limbaj care sa ne permita scrierea de scripturi Web, poate schimba complet viziunea largind grozav posibilitatile de publicare si activitate pe Web. Chiar daca putem descarca scripturi gata facute, din centre precum Hotscripts, acestea, de regula, includ reclama pentru autorul respectiv si nu ne vor oferi exact ce dorim. Întelegând limbajul vom edita mai usor aceste scripturi, pentru ca sa faca ceeace dorim, sau chiar putem crea scripturi noi, proprii.

Folosirea scripturilor în propriul centru Web ne permite sa adaugam multe elemente de noutate si interactivitate, precum formularele de feedback, cartile de oaspeti, sistemele colaborative numite message boards, contoare ale vizitelor si multe alte elemente mai avansate precum sistemele portal, cele de management al continutului, gestionarii de reclame (advertising managers), etc. Astfel de elemente sunt necesare pentru a obtine o imagine de profesionist. Mai mult, oricine vrea acum sa lucreze în industria de proiectare si dezvoltare se centre Web va descoperi ca este mult mai simplu sa gaseasca un loc de munca atunci când stie PHP si programarea Web.

Ce ne trebuie?

Asa cum am mentionat înainte, PHP este un limbaj pentru scripturi pe partea de server (server-side). Asta însemna ca, utilizatorii nu trebuie sa-si instaleze nimic în plus, ca soft, dar pe platforma unde ruleaza serverul Web (gazda Web) trebuie sa avem instalat PHP. Acesta poate fi deja inclus (încorporat) în serverul Web, dar daca nu stim: este sau nu instalat, putem sa ne lamurim, apatând raspunsul cu ajutorul primului script din acest curs. Daca serverul nu suporta PHP atunci va trebui sa apelasi la administratorul sau pentru a-l instala, PHP-ul fiind un produs public - putând fi descarcat gratuit si simplu de la www.php.net. Alta cale este sa va gasiti o alta gazda Web care suporta PHP. Sau sa va instalati propriul server Web împreuna cu PHP.

Scrierea în PHP

Pentru a scrie un fisier în PHP pe calculatorul propriu nu va trebuie nimic alceva decât un simplu editor de texte (precum Notepad din Windows). Lansati-l si pregatiti-va sa scrieti primul script PHP.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mini-Curs PHP.doc