Multimedia si Internetul. Elemente Fundamentale

Imagine preview
(8/10 din 11 voturi)

Acest curs prezinta Multimedia si Internetul. Elemente Fundamentale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 66 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Calculatoare, Alte Domenii

Extras din document

MULTIMEDIA SI INTERNETUL. ELEMENTE FUNDAMENTALE

Retelele de calculatoare permit utilizatorilor sa foloseasca în comun resursele hard si soft disponibile; facilitatile oferite în acest sens asigura o colaborare facila între persoane aflate la distante considerabile dar ale caror calculatoare sunt conectate la retea.

Reteaua globala Internet, cu un numar din ce în ce mai mare de utilizatori, a devenit un adevarat mediu electronic de informare si comunicare, sustinut de un soft accesibil, astfel încât gradul de utilizare al noilor servicii tinde sa îl depaseasca pe cel al mijloacelor clasice. Modalitatile electronice de informare si comunicare au desfiintat practic, granitele geografice si s-au dovedit atât de utile, în diverse sfere de activitate – stiintifica, comerciala, profesionala –, încât se poate spune ca lumea devine din ce în ce mai dependenta de serviciile oferite în Internet. Mai mult, nu numai tehnicile clasice de informare/comunicare sunt înlocuite de mijloace electronice, ci tot mai multe activitati cotidiene se informatizeaza: retelele de calculatoare asigura accesul la distanta la aceste servicii, astfel încât nu mai este necesara prezenta fizica a persoanei interesate. Se poate spune ca procesul de informatizare a societatii, de creare a noii "societati informationale" a fost puternic promovat de retelele de calculatoare si de aplicatiile oferite de acestea.

Numarul de utilizatori ai retelei Internet a crescut exponential în ultimii ani. Astfel, odata cu scaderea pretului serviciilor de conectare si dezvoltarea unui soft accesibil, accesul la Internet s-a transformat dintr-un atuu al institutiilor de educatie, cercetare sau comerciale, într-o facilitate accesibila pentru publicul larg.

În acest cadru, multe dintre activitatile cotidiene primesc forme electronice, prin dezvoltarea unei infrastructuri hardware si software adecvate si încep sa fie referite prin concepte specifice: "e-commerce", "e-working", "e-banking", "e-learning" etc. Aceste evolutii sunt evidente mai ales în Statele Unite, Uniunea Europeana si Japonia. Dispunând de un potential economic semnificativ si sesizând importanta sustinerii tuturor domeniilor care urmaresc prelucrarea si transmiterea informatiei, aceste state au fost primele care si-au creat programe concrete pentru sustinerea evolutiei catre "societatea informationala".

Avantajele retelelor de calculatoare si Internet-ului, ca mijloace globale de informare si comunicare, care integreaza facilitati diverse, sunt evidente. Azi oamenii pot comunica prin mesaje electronice rapide sau prin dialog on-line indiferent de localizarea lor geografica, daca au acces la Internet. În ultimii ani, prin intermediul tehnologiilor digitale, serviciile de comunicare din Internet s-au integrat tot mai mult cu alte metode (mai clasice) de comunicare: telefonia fixa sau mobila, care poate fi utilizata si din Internet (în sistemul digital), inclusiv mai recentul serviciu de mesaje scurte din telefonia mobila, sau fax-ul, care poate fi folosit si el din Internet prin intermediul calculatoarelor conectate la retea si a unor produse soft specifice.

Ce este Internetul ?

Deja interebarea “Ce este internet-ul?” nu mai capteaza atentia nimanui. Astazi, oricine are o opinie, o definitie mai mult sau mai putin exacta despre notiunea de “internet”. În dictionare si literatura de specialitate Internet-ul (prescurtare de la inter-network – inter-retele) este defint ca: “…o retea vasta de calculatoare, care leaga milioane de retele mai mici din lumea intreaga” , “retea globala descentralizata care conecteaza milioane de calculatoare din toata lumea” , “ansamblu mondial de retele si porti care utilizeaza seturi de protocoale TCP/IP pentru a comunica între ele” , “o situatie în care învingerea distantelor nu mai este un impediment în calea circulatiei informatiei”, “cel mai propice canal pentru transmiterea mesajelor, cu zgomot de fond minim, si cu un feed-back usor verificabil” etc.

Internet-ul este un mediu hardware si software foarte dinamic, care acopera întreaga lume; el partajeaza resurse si ofera servicii multiple, reducând distantele geografice si eliminând barierele de comunicare impuse de granite fizice, economice sau sociale. Toate aceste facilitati, ca si cele care se vor dezvolta, sunt si vor fi oferite utilizatorilor în mod liber si pe baze egale, echitatea fiind unul din principiile fundamentale, nescrise, ale utilizarii Internet-ului.

Deci, se poate aprecia ca mediul Internet poate fi privit ca o retea de retele si un mediu informational si de calcul cu resurse si servicii extrem de bogate, biblioteci si baze de date; el reuneste, prin facilitatile de informare si comunicare oferite, o comunitate de persoane din toate domeniile vietii economico-sociale, raspunzând la solicitari diverse. Internetul nu este o entitate unificata, ci o combinatie de numeroase entitati (stocare de informatie si regasirea ei, comert, diseminarea cunostintelor, distractie, comunicare în spatiu si timp).

Internetul a evoluat dintr-o retea de calculatoare spre o retea umana. Dupa cum preciza Rolf Nordhagen: "Retelele înseamna comunicare, iar comunicarea este cooperare", deci Internetul poate fi definit de multiplele cooperari umane, care se formeaza prin intermediul acestei retele.

Directionarea activitatii umane spre colaborare prin intermediul noilor tehnologii informationale si de comunicatii este ghidata de doi factori: schimbarile din tehnologie si din cultura. Aspectele economice si politice au si ele un rol important în aceasta alegere.

Fisiere in arhiva (1):

  • Multimedia si Internetul. Elemente Fundamentale.doc

Alte informatii

comunicare multimedia