Proiectarea rețelelor de calculatoare

Curs
8.7/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 11 fișiere: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 16500
Mărime: 121.13KB (arhivat)
Publicat de: Rodica Zamfir
Puncte necesare: 0

Extras din curs

Proiectarea retelelor de calculatoare

(curs 1)

Toate retele de calculatoare indifferent de marimea lor sunt create ptr. ca utilizatorii lor sa poate artaja resursel retelei sis a poata comunica intre ei.

Cateva din motivele pentru conectarea calculatoarelor in retele de calculatoare sunt :

- conectarea faciliteaza partajarea fisierelor de catre utilizatori

- utilizatorii pot partaja dispozitive de retea cum ar fi imprimante,plotere,hard-diskuri -partajarea aplicatiilor in comun de catre utilizatori

- comunicarea intre utilizatori

O retea de calculatoare nu numai ca ofera posibilitatea partajarii resurselor dar ea permite si interconectarea cu alte retele,majoritatea retelelor de mici si mari dimensiuni sunt conectate in prezent la internet crescand astfel potentialul de partajare a resurselor acesteia si al comunicatiilor.Intr-o retea de calculatoare exista 2 tipuri diferite de sisteme de calcul :

- calculatoare client care asigura conectarea la retea a utilizatorilor si permite acestora sa partajeze resursele din retea.

- servere care deservesc toate resursele disponibile din retea :fisiere, imprimante , posta electronica.

In paralel cu termenul de calculator client este folosit si termenul de statie de lucru(workstation).Termenul de statie de lucru se refera la calculatoare client mai complexe cu putere de procesare mai ridicata cu mai multa memorie interna folosita pentru rularea unui software mai complex cum ar fi programele asistate (CAD) de calculator.Majoritatea retelelor sunt formate din mai multe calculatoare client si mai multe servere.

Pe un calculator client ruleaza un sistem de operare client iar pe un server un sistem de operare de retea.Faptul ca intr-o retea exista 2 tipuri de calculatoare client si servere conduce la roluri distincte ale utilizatorilor retelei.

Exista un administrator care joaca rol de ingrijitor al retelei,controleaza in special serverele. Administratorii de severe sau de retea decide cine se poate conecta si cine nu si ce resurse pot accesa diferitii utilizatori.

Majoritatea sistemelor furnizeaza administratorilor posibilitatea de a monitoriza utilizarea retelei inclusiv conectarile utilizatorilor precum si parametrii hardware ai acesteia cum ar fi utilizarea memoriei,a procesorului de pe un server.De asemenea administratorul este responsabil pentru prevenirea incidentelor si asigurarea retelei impotriva atacurilor informatice din exterior si a infectarii cu virusi.

Obiective ale proiectarii retelelor de calculatoare

Motivul principal al proiectarii unei retele de calculatoare este costul.Costul include o multitudine de elemente altele decat pretul terminalelor sau a retelelor.De exemplu pentru retelele locale tipul utilizatorilor statiilor de lucru este scump si de aceea costurile aferente sunt justificate prin asigurarea unei viteze de operare superioare.

In alte situatii fiabilitatea conectarii reprezinta justificarea costului adica caderea unui sistem de comunicatie atunci cand ar trebui sa functioneze poate costa mai mult ca sistemul insusi.Obiectivul principal al unei retele da calculatoare este de a realize un echilibru satisfacator intre livrarea datelor cu precizie la timp si in conditii de securitate.Termenul satisfacator are semnificatia ca beneficiaru care plateste pentru sistemu de transmitere a datelor este multumit de acesta.

Precizia comunicatiei de datePrecizia semnifica procentul de erori intr-o transmitere de date.De exemplu transmiterea unei informatii financiare intre 2 banci necesita un nivel inalt de precizie.Nu este necesar ca toate preciziile de date sa se realizeze fara erori.Mesajele de posta electronica care contin textul nu-si pierd intelesul daca un cuvant este receptionat cu cateva litere lipsa.

Transmiterea oportuna adatelor

Atingerea acestui obiectiv implica 4 aspecte generale

1.volumul datelor are o influenta mare asupra timpului de transmitere constituind un parametru important

2.prioritatea datelor are un impact direct asupra productivitatii transmiterii de date si asupra frecventei testarilor efectuate asupra retelei.O cadere totala aunei legaturi de date poate cauza pirderi financiare mari de acces fiabilitatea(testarea) si planificarea sunt metode ce trebuie utilizate.

3.productivitatea transferului de informatii cunoscuta sub numele de rata de transfer a bitilor de informatie.TRIB-transfer rate of information bits

TRIB=Nbiti acceptati de receptor/Ttotalnecesar pt acceptarea

Deoarece majoritatea transmiterilor de date in retea sunt in rafala TRIB are semnificatie numai ca valoare medie pe o perioada de timp.Zgomotele au o influenta mare asupra TRIB.De exemplu daca un canal de comunicatie este perturbat de zgomote o viteza mai mare de transfer poate determina cresterea ratei de erori astfel incat TRIB sa aiba valori foarte scazute.

Alti 2 parametrii care afecteaza TRIB sunt supraincarcarea comunicatiei si intarzierile,ambii parametrii au legatura cu codurile structura blocurilor de date si protocoalele utilizate.

Daca protocolul solicita confirmarea receptiei inainte de transmiterea unui nou bloc intarzierile se adauga la la numitorul expresiei TRIB.

In astfel de cazuri intarzierile si dimensiunile blocurilor de date au un efect important asupra TRIB.Pe langa viteza de transfer in estimarea TRIB trebuie sa fie luati in consideratie urmatorii factori.

Bitii redundanti trimisi impreuna cu bitii informationali,bitii de start si de stop daca se utilizeaza transmiterea asincrona,bitii de paritate,zerouri de umplere daca se utilizeaza SDLC/HDLC.Bitii de umplere in vederea completarii partiale de date.Bitii care nu contin informatii din cadru fluxului de mesaje catre caractere de sincronizare,de adresa,caractere de control,caractere de verificare a erorilor etc.

Mesajele care nu contin informatii necesare in administrarea protocolului.Mesaje de initializare conectare,deconectare interogare de stare.Daca sesiunea de transmitere este sufficient de lunga efectul acestor mesaje este neglijabil.Intarzierea datorita activarii purtatoarei modemului care este de zeci milisecunde si intarzierea de propagare proprie modemului cuprinsa intre 2:10ms.

Intarzierea de propagare a circuitelor care in cazul conexiunii prin satelit este de sute de milisecunde(ms).

Preview document

Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 1
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 2
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 3
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 4
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 5
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 6
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 7
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 8
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 9
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 10
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 11
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 12
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 13
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 14
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 15
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 16
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 17
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 18
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 19
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 20
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 21
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 22
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 23
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 24
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 25
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 26
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 27
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 28
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 29
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 30
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 31
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 32
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 33
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 34
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 35
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 36
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 37
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 38
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 39
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 40
Proiectarea rețelelor de calculatoare - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Retelelor de Calculatoare
    • cursul1.doc
    • cursul10.doc
    • cursul11.doc
    • cursul2.doc
    • cursul3.doc
    • cursul4.doc
    • cursul5.doc
    • cursul6.doc
    • cursul7.doc
    • cursul8.doc
    • cursul9.doc

Alții au mai descărcat și

Rețele de calculatoare

Cap I Analiza sistemului existent si definirea cerintelor beneficiarului O retea de calculatoare reprezinta un mod de conectare a unor...

Rețele de Calculatoare

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE ÎN REŢELE 1.1. Clasificare În zilele noastre vechiul model al unui singur calculator (mainframe) care serveşte...

Componente de rețea

ARGUMENT Ştiinţa este un ansamblu de cunoştinţe abstracte şi generale fixate într-un sistem coerent obţinut cu ajutorul unor metode adecvate şi...

Rețele de calculatoare

Retelele de calculatoare sunt un ansamblu de doua sau mai multe calculatoare interconectate intre ele prin intermediul unor sisteme de...

Fiabilitatea Softurilor

Fiabilitatea softurilor. 2 Aspecte teoretice ale fiabilităţii software 2.1 Indicatori de fiabilitate Definiţie: Fiabilitatea unui program este...

Placă de Rețea

Cum sa realizam - conexiune a mai multor calculatoare la un modem de cablu TV. Dupa realizarea acestei conexiuni se va verifica daca...

Internetul

Istoric. - 1969 - reteaua americana ARPA – Pentagon (Advanced Research Project Agency) - 1980 – s-au conectat universitati, muzee, biblioteci,...

Firewall de Tip Hardware

Scopul lucrarii: Sa se identifice un Firewall de tip hardware cu caracteristicile tehnice si cu modul de administrare Introducere Într-un mediu...

Te-ar putea interesa și

Evanghelizare și misiune creștină în mass-media

Un pedagog contemporan spunea că este într-adevăr "un privilegiu fantastic a ne putea exprima prin cuvinte, a comunica mai ales cu ajutorul unor...

Proiectarea Rețelei de Canalizare a Apelor Uzate Menajere

Orasul Ungheni se afla în partea de vest a Republicii Moldova. Este întins pe o suprafata aproximativ de 16 km² cu o populatie de pîna la 40000 de...

Proiectarea și Modelarea Rețelelor de Calculatoare

1. CRITERII DE APROXIMARE A FUNCŢIILOR 1.1. Introducere În foarte multe aplicaţii practice apare necesitatea aproximării unei funcţii f:a,b →R...

Proiectarea unui sistem - distribuit de măsurare bazat pe o rețea de tip lan plan conexiune stea pentru măsurarea temperaturii în 5 pucte diferite

TEMA DE PROIECT PROIECTAREA UNUI SISTEM DISTRIBUIT DE MASURARE BAZAT PE O RETEA DE TIP LAN PLAN CONEXIUNE STEA PENTRU MÍSURAREA TEMPERATURII ÎN 5...

Proiect de An la Organizarea și Amenajarea Teritoriului Agricol

1. Delimitarea suprafetei amenajate si caracterizarea cadrului natural Desfasurat între paralelele de 47o28’44’’în nord si 46o24’46’’ în sud...

Proiectarea și Modelarea Rețelelor de Calculatoare

1. Introducere Reţelele de calculatoare, şi calculatoarele în general sunt folosite pentru comunicare. Pentru a realiza acest simplu fapt,...

Misiune de Audit Intern la Liceul Stefan cel Mare

PREZENTAREA INSTITUŢIEI Suceava, focar de tradiţie şi simţire românească, veche capitala Muşatină, legată de numele şi faptele marelui voievod...

Sisteme de securitate în rețele de calculatoare

1. Introducere in retelele cu acces la Internet TIPURI DE RISCURI - VEDERE GENERALA Conectarea unui sistem de calcul la Internet il expune la...

Ai nevoie de altceva?