Proiectarea Sistemelor Informatice

Curs
8.3/10 (3 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 5 în total
Cuvinte : 1432
Mărime: 10.79KB (arhivat)
Cost: Gratis
Universitatea „Stefan cel Mare” Suceava Facultatea de Stiinte Economice si Administratie Publica

Extras din document

În cadrul sistemului informational, majoritatea activitatilor se pot desfasura cu ajutorul tehnicii de calcul. Se pot prelucra datele primare si apoi, rezultatul poate fi transferat mai departe, catre alt compartiment spre prelucrare. Transferul se poate face si el pe cale electronica, prin intermediul unei retele de calculatoare sau cu ajutorul modemului.

Ansamblul de elemente implicate în tot acest proces de prelucrare si transmitere a datelor pe cale electronica alcatuiesc un sistem informatic.

Realizarea sistemului informatic implica o actiune complexa in care intervine un numar de activitati:

1. Analiza si definirea cerintelor

2. Proiectarea logica

3. Proiectarea tehnica (fizica)

4. Implementarea si testarea sistemului

5. Construirea

6. Exploatare

7. Intretinere

1. Analiza si definirea cerintelor

In aceasta etapa initiala se examineaza posibilitatea realizarii unui nou sistem informatic – in cadrul sistemului informational pentru conducere - sau modificarii sistemului existent. Scopul principal al acestei etape este de a raspunde la urmatoarea intrebare: este noul sistem pe care dorim sa-l introducem in organizatie oportun din punct de vedere tehnic, economic si operational?

Pentru relizarea unei analize preliminare exista trei concepte de baza:

- se face o evaluare sumara a organizatiei, pentru a putea obtine o justificare a folosirii sistemului de calcul

- se studiaza obiectivele si domeniile de probleme generale si specifice ale organizatiei respective, pentru a incerca sa se demonstreze beneficiile aduse de automatizare.

- se studiaza amanuntit organizatia pentru a intelege structura organizatorica, modul ei de functionare, scopul si obiectivele acesteia.

Abordarea unuia sau altuia dintre concepte depinde de o serie de factori: timpul disponibil. Personalul afectat si complexitatea lucrarilor, gradul de precizare al obiectivelor sistemului, nivelul de pregatire al unitatii, al conducerii si al personalului pentru introducerea unui sistem informatic.

Sistemul ce se doreste a fi proiectat se refera la preluarea, prelucrarea si afisarea datelor privind calculul cheltuielilor de asociatie a fiecarui locatar. Prelucrarea computerizata a acestor date va usura munca operatorilor, si va reduce din timpul alocat tinerii acestei evidente.

2. Proiectarea logica

Etapa are un triplu scop:

- determinarea cerintelor logice ale noului sistem, in concordanta cu obiectivele ce urmeaza a fi atinse;

- (re)proiectarea sistemului informational, plecand de la cerintele stabilite, cu precizarea zonelor unde va interveni prelucrarea automata a datelor;

- intocmirea specificatiilor de definire a sistemului, care vor constitui fundamentul pe care se va realiza etapa urmatoare (proiectare tehnica).

Proiectarea logica reprezinta practic o examinare mult mai amanuntita a elementelor care au fost abordate in cadrul analizei preliminarii, nivelul de detaliu la care se coboara trebuie sa permita:

- verificarea ca sitemul propus va asigura indeplinirea obiectivelor;

- elaborarea unui raport de costuri si beneficii (cantitative si calitative) care sa ajute conducerea in luarea deciziei de continuare a lucrarilor.

Prin activitatile ce se desfasoara in aceasta etapa, trebuie in fond determinate, tinand seama de cerinte, prelucrarile logice si posibile ce vor fi efectuate in noul sistem (ce este logic si posibil sa se faca)

Astfel, fiecare locatar va identifica consumul de apa calda, respectiv apa rece si il va transmite operatorilor fiecarei asociatii. Operatorii vor introduce aceste date in baza de date, urmand ca sistemul informatic sa prelucreze aceste date si sa identifice cheltuielile aferente lunii in curs, detaliate pe purtatori de cost (cheltuieli apa rece, cheltuieli apa calda, cheltuieli incalzire, cheltuieli gaz metan, cheltuieli gunoi) si per total.

3. Proiectarea tehnica (fizica)

Este etapa in care se definitiveaza mijloacele tehnice necesare (echipamente, programe, fisiere, proceduri manuale) prin care fluxul informational stabilit anterior este trasformat intr-un flux cu prelucrare automata a datelor. Pricipla activitate va fi deci elaborarea unor specificatii (denumite specificatii de realizare) pentru componentele de baza ale sistemului informatic si pentru procedurile de interfata cu sistemul informational.

Efortul principal este de proiectare pura, dar cu tehnici si metode specifice prelucrarii automate, accentul trebuind pus pe calitatea specificatiior intocmite, in sensul asigurarii tuturor elementelor necesare pentru realizare unor rezultate corespunzatoare in etapele care urmeaza.

Frecvent, datele din proiectarea logica pot fi gasite incomplete, astfel ca vor fi necesare iteratii si corectii care pot afecta solutia propusa din punct de vedere tehnologic, economic sau operational. In special in acest caz estimarile trebuie revazute si solutiile reavizate.

Daca in etapa de proiectare logica se definitiveaza, in primul rand ce trebuie facut, acum se stabileste cum sa se faca.

Proiectarea tehnica se imparte in doua subetape distincte:

- proiectarea sistemului cu intocmirea specificatiilor de realizare (definitivarea solutiilor tehnice) la nivel de sistem.

Preview document

Proiectarea Sistemelor Informatice - Pagina 1
Proiectarea Sistemelor Informatice - Pagina 2
Proiectarea Sistemelor Informatice - Pagina 3
Proiectarea Sistemelor Informatice - Pagina 4
Proiectarea Sistemelor Informatice - Pagina 5

Conținut arhivă zip

  • Proiectarea Sistemelor Informatice.doc

Alții au mai descărcat și

Gestiunea Activitatilor pentru o Asociatie de Locatari

1. Prezentarea generală a aplicatiei Asociatia de locatari nr. 100 din Baia Mare a fost înfiintată în anul 1986, având ca si obiect de activitate...

Sistem Informatic cu Baze de Date Privind Gestiunea Stocurilor de Produse Finite

1. Definirea problemei Acest sistem informatic işi propune informatizarea gestiunii privind stocurile de produse finite, prin eliminarea...

Baze de Date în Access

1.ANALIZA STRUCTURALA 1.1 Identificarea entitatilor S-au creat trei entitati : - Clienti - Comenzi - Produse Entitatea CLIENTI contine : -...

Sisteme Informatice pentru Managementul Afacerilor

Capitolul I. Introducere în domeniul sistemelor integrate de management al afacerilor sau al softului de întreprindere , ERP și BI Definiții....

Sisteme Informatice si Gestiunea Bazelor de Date

Capitolul 1 Sisteme de gestiune a bazelor de date. Funcţii. Arhitectură. Tipuri de SGBD-uri Un sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD)...

Baze de Date

CAPITOLUL 1 BAZE DE DATE SI SISTEME DE GESTIUNE A BAZELOR DE DATE 1.1. Concepte utilizate in studiul bazelor de date si al sistemelor de gestiune...

Managenmentul și Proiectarea Sistemelor Informatice

1.1.Sisteme, sistemul informational si abordarea sistemica V.M. Gluseav spune ca, expresia neuniformitatii distributiei substantei si energiei în...

Mini-Curs PHP

Partea 1-a Introducere Pâna nu demult, în Internet erau putini cei care realizau si foloseau fisierele de comenzi - scripturile. Recent, însa,...

Ai nevoie de altceva?