Extras din document
1. Calculatorul electronic
De-a lungul istoriei,omenirea a folosit suporturi fizice pentru a-si exprima ideile,pentru a le vizualiza , a se putea concentra asupra lor si - mai ales - pentru a comunica.
Trecind peste etapa cu inscriptionarea in piatra,ceramica,bronz etc.,cea mai mare importanta au avut-o hirtia si creionul.Ne intereseaza perioada de la jumatatea secolului al XVII-lea,dupa revolutia industriala din Anglia(1640).Dupa aceasta perioada se dezvolta tipul de societate industriala si tipul de economie de piata care foloseste drept principal instrument de lucru hirtia si tiparul.
Comunicatiile evolueaza,trecind prin sistem de posta organizat,telegraf,cablu submarin,telefonie,telex si fax.
Inventarea calculatorului electronic reprezinta o piatra de referinta in evolutia uneltelor de scriere si comunicare.Caci asta este,de fapt,un calculator: o unealta,un instrument cu care scriem,calculam,creem si comunicam.Este un creion,un abac si un telex in aceeasi masina.A nu cunoaste computer litteracy este echivalent cu a fi contabil,functionar sau inginer pe vremea lui Jules Verne si sa nu stii sa citesti carte tiparita sau sa folosesti posta si telegraful.
Calculatorul permite obtinerea unor randamente mari in munca,in ordonarea ideilor si a inscrisurilor,comunicatii instantanee si ieftine.
Pornind de la aceste exemple simple,pe masura ce constientizam rolurile calculatoarelor si implicarea lor in viata noastra ca principal tool de realizarea a activitatilor ordinare si extraordinare de creatie si comunicare,de orice fel,vom intelege si alte concepte.
Calculatoarele realizeaza si entertainmentul nostru,prin intermediul muzicii,al filmelor si al jocurilor.
Calculatoarele permit constructii de idei complexe,cu efectuarea de calcule matematice ingineresti,fiind folosite in proiectarea si administrarea oricarui fel de sistem de obiecte ( cladiri,masini-unelte,comunicatii,vehicule) si in simularea de medii (fizice,chimice,economice etc).
Pentru a fi posibile toate aceste activitati cu ajutorul calculatorului,au aparut multe meserii si activitati umane noi,legate de calculatoare,fara de care aceste entitati isi pierd rostul de a fi.Aceste activitati umane noi sint deprinse in institutii de invatamint de toate gradele,in cadrul unor discipline bine definite.
Cind spun ca reprezinta principalul tool de creatie nu exclud activitatea de productie de bunuri fizice,industriale sau agricole,unde uneltele clasice de munca sint dublate de sisteme de calcul.Activitatea de transport,de orice fel,este asistata si administrata de calculator.
2. Reteaua de Calculatoare
Calculatoarele stand-alone nu reusesc sa faca mare lucru.Un om singur nu reuseste sa faca mare lucru.Oamenii fac treaba eficienta cind sint in echipe.La fel si calculatoarele.
Mai multe calculatoare legate intre ele si organizate dupa niste reguli bine definite poarta numele de retea de calculatoare.
Unele retele de calculatoare sint similare unei comunitati de oameni care au ocupatii comune,dar specializari diferite(echipe de proiect).Este cazul retelelor din compartimente de intreprinderi si intreprinderi,universitati,calculatoarele de pe o nava maritima sau spatiala etc.
Alte retele de calculatoare joaca roluri de simple terminale de comunicatii(calculatoarele de chat,email etc.).
Alte retele de calculatoare se ocupa de adminstrarea unor activitati extrem de specifice si schimba intre ele numai informatii bine definite
( ATM-urile,calculatoarele din aeroporturi etc.)
Fara a teoretiza excesiv,putem considera retelele de calculatoare ca fiind ansambluri de unitati de calcul care comunica si schimba informatii intre ele si cu mediul inconjurator si cu care se realizeaza toate acele munci specifice despre care am vorbit mai inainte.
Daca munca pe calculator ar insemna gindul si influxul nervos,reteaua de calculatoare reprezinta sistemul nervos.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Procedura de Laborator de Networking.doc
- Norme de Protectia Muncii in Networking.doc
- Laboratorul 2 MainBoard & Modelul OSI.doc
- Electricitate si Impaminatare in Networking.doc
- Curs5 Protocoale de Routare.WAN Basics.doc
- Curs4 Protocoale.Generalitati.Protocoale routate.doc
- Curs3 Network Devices,Tipuri,Topologii si Arhitecturi de Ret.doc
- Curs2 Bazele Teoretice ale Networkingului.doc
- Curs1 Introductiv in Networking.doc