Serviciul IRC - Internet Relay Chat

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Calculatoare
Conține 1 fișier: pdf
Pagini : 6 în total
Cuvinte : 3016
Mărime: 316.80KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Doru Tiliute

Extras din document

Descriere

Un serviciu al Internet-ului care se bucura de o mare popularitate, mai ales în rândul tinerilor, este IRC (Internet Relay Chat –Relee de taifas pe Internet). Cu ajutorul clientilor acestui serviciu doi interlocutori conectati la Internet pot comunica între ei, aproape instantaneu, desi spatial se pot afla la sute de kilometri distanta. Comunicarea este exclusiv de tip text, ceea ce aseamana serviciul cu serviciul e-mail, dar asemanarea se opreste aici. Diferenta consta în aceea ca pe durata schimbului de mesaje text interlocutorii trebuie sa fie conectati la Internet si sa aiba deschisa aplicatia client. Comunicarea (schimbul de mesaje) se poate efectua în doua moduri:

- public

- privat.

Conversatiile publice se petrec în asa-numitele Chat Room-uri (camere de conversatie) unde se “afla” la un moment dat mai multe persoane care pot spune fiecare câte ceva. Orice mesaj transmis de una din persoane este vazut de toate celelalte persoane din respectiva camera.

Discutiile private se desfasoara între doua persoane. Clientii IRC afiseaza toti utilizatorii aflati în camera dupa nickname (porecla pe care si-o asuma orice utilizator al serviciului). Din aceasta lista un utilizator poate alege un altul cu care sa schimbe mesaje private, pe care ceilalti nu le pot vedea. Criteriu dupa care o persoana alege sa comunice în particular cu alta poate fi diferit: fie deja se cunosc si se întâlnesc – întâmplator sau premeditat – si atunci comunica, fie stimulati de mesajele pe care utilizatorii le posteaza în camera publica.

IRC-ul a aparut prin anul 1988 si a fost conceput cu scopul de a înlocui un alt sistem mai primitiv de comunicare prin mesaje scrise, denumit “talk”, ce se mai poate gasi si prezent pe computerele ce ruleaza sisteme de operare tip Unix.

Existenta IRC-ului depinde de existenta unor retele dedicate si voluntariatul unor entuziasti; retelele sunt înfiintate si întretinute pe baza de voluntariat, accesul la IRC fiind liber, neexistând nici un fel de interes comercial, asa cum este cazul altor servicii similare Serviciul este, înca, foarte popular chiar daca dezvoltarea World Wide Web-ului si a altor tehnologii mai sofisticate ameninta sa-l puna în umbra. Principiul functionarii acestui serviciu îl reprezinta canalul de comunicatie. La un moment dat, în retea pot fi deschise sute sau mii de canale, fiecare canal continând o conversatie activa între mai multi utilizatori. Membrii grupului folosesc canalul pentru a-si trimite mesajele. Fiecare participant activ la canal primeste o copie a fiecarui mesaj trimis pe canal. Atunci când se conecteaza la acest serviciu, un utilizator trebuie sa comunice numele canalului la care se conecteaza. Daca acest canal exista, utilizatorul va fi conectat (join) la canalul respectiv si va putea participa la discutii, iar daca nu exista, canalul va fi creat. Serviciul IRC poate suporta un numar nelimitat de canale. Canalul poate avea orice nume dar, în general, este bine ca numele sa sugereze natura conversatiei purtate pe canal.

Canalele de conversatie au în comun faptul ca numele lor începe cu caracterul #. Astfel canalul pentru România are numele #romania, cel pentru Austria, #Austria, etc. Canalul deschis este partajat prin intermediul mai multor servere IRC, astfel încât participantii la canal nu trebuie sa fie conectati la acelasi server. Orice utilizator poate sa-si faca un canal propriu. El trebuie sa îndeplineasca anumite conditii si sa completeze un formular tip care, de obicei, se afla pe pagina Web a retelei de servere pe care doreste sa-si creeze canalul.

1

Raspunsuri la cele mai frecvente întrebari (FAQ) pe aceasta tema se pot gasi la adresa http://www.cs.unca.edu/~edmiston/handouts/irc-faq.html, iar un tutorial despre IRC la adresa http://www.irchelp.org/irchelp/irctutorial.html.

Clienti

Pentru a putea accesa serviciul IRC utilizatorii au nevoie de un program numit IRC client. Cel mai popular program de acest fel este programul mIRC. Se numesc programe client deoarece acestea se conecteaza la un server IRC care deserveste o retea. Retelele IRC au primit nume, astfel exista reteaua UnderNet (foarte populara printre români), DalNet, EFNet, etc.

Dintre cele mai populare programe de IRC se pot aminti mIRC (în diferite versiuni), kvIRC (inclus în pachetul Red Hat Linux, începând cu versiunea 6.0).

mIRC este unul dintre cele mai populare programe IRC la ora actuala în sistemul de operare Windows si se poate gasi la adresa de Internet http://www.mirc.com. El este de tip shareware, adica se poate folosi 30 zile pentru evaluare, dupa care trebuie cumparat.

O alternativa foarte buna la mIRC este Bersirc (http://bersirc.free2code.net/), soft gratuit al carui autor a abandonat, însa, în anul 2002 dezvoltarea programului. În anul 2004 softul a fost preluat de un grup de programatori care doresc sa continue dezvoltarea lui si în plus doresc sa faca public codul sursa al programului în momentul în care va fi gata noua versiune. În data de 25.03.2005 era disponibila versiunea 2.2.11 precum si codul sursa. Orice utilizator care a învatat sa foloseasca mIRC va putea utiliza si Bersirc fara un efort prea mare de acomodare. Alte programe gratuite care pot fi folosite sunt Visual IRC, HydraIRC si Orion.

Folosirea IRC cere ca fiecare persoana sa se autentifice cu un nickname (porecla). Acest nickname se completeaza la pornirea programului mIRC si nu este obligatoriu sa fie acelasi de fiecare data. Pastrarea constanta a unui nickname este recomandata pentru a putea fi gasit de catre prieteni. Utilizatorul care a creat initial canalul este identificat sub numele de operatorul canalului (channel operator sau op) si are unele privilegii în ceea ce priveste modul de folosire a canalului: el poate stabili ce persoane au dreptul de a folosi canalul si poate atribui acestor persoane drepturi de acces la canal. De exemplu, poate limita numarul de utilizatori ai canalului(membrii canalului), poate limita numarul de conectari la canal, poate stabili folosirea parolei pentru accesul la canal, poate înlatura de pe canal persoanele nedorite, etc.

Când se conecteaza la serviciul IRC, clientul intra pe canalul vid (null chanel). Acest canal nu poate fi folosit pentru comunicare. El este de fapt un punct de pornire prin intermediul caruia se poate conecta la un canal de comunicare existent sau se poate crea un canal nou.

Preview document

Serviciul IRC - Internet Relay Chat - Pagina 1
Serviciul IRC - Internet Relay Chat - Pagina 2
Serviciul IRC - Internet Relay Chat - Pagina 3
Serviciul IRC - Internet Relay Chat - Pagina 4
Serviciul IRC - Internet Relay Chat - Pagina 5
Serviciul IRC - Internet Relay Chat - Pagina 6

Conținut arhivă zip

  • Serviciul IRC - Internet Relay Chat.pdf

Alții au mai descărcat și

Declanșatoare în SQL Server

Introducere. În ultimele decenii se observă dezvoltarea pe scară largă a Sistemelor Informatice şi Tehnologiilor de Programare care au devenit în...

Internetul

1.Argumentul Multe persoane cred ca Internet-ul este un loc unde se discuta numai despre informatica, unde se întâlnesc numai pasionatii de...

Virusii

Introducere Ce este un virus de calculator ? Virusii informatici - sunt, in esenta,microprograme greu de depistat,ascunse in alte programe,care...

Servicii Informatice și Chaturi

Introducere Ce este Internetul ? Intr-o definitie foarte succinta am considera Internetul ca fiind o retea in continua crestere de retele de...

Internet-Surse de Comunicare

Internetul Surse de comunicare Daca secolul XX se spune pe drept cuvint ca a apartinut tehnologizarii culminind in ultimii ani cu informatizare...

Arhitectura Calculatoarelor

Capitolul 1 INTRODUCERE 1.1 Scurt istoric al sistemelor de calcul Istoria mijloacelor mecanice de calcul începe cu multe secole în urma. Se...

Programul CorelDRAW

CorelDRAW! este unul dintre cele mai puternice programe de grafica vectoriala aflate la ora actuala pe piata. Ajuns la a saptea editie, el permite...

Ai nevoie de altceva?