Sisteme de Fisiere

Imagine preview
(9/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Sisteme de Fisiere.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 84 de pagini .

Profesor: Melnic Vladimir

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Calculatoare

Extras din document

SISTEME DE FISIERE

Un sistem de administrare al fisierelor consta într-o asociatie de date abstracte necesare pentru memorarea, organizarea ierarhica, manipularea, accesul si recuperarea informatiilor stocate într-un sistem de calcul.

Cele mai familiare sisteme de operare folosesc pentru memorarea informatiilor un sir de blocuri de dimensiune fixa, numite de obicei sectoare, de regula, de 512 octeti fiecare. Sistemul de operare este responsabil cu organiza¬rea acestor blocuri de date în fisiere si directoare si controlul sectoarelor care apartin unor fisiere sau sunt libere.

Sistemul de fisierele contine directoare sau foldere si fisiere acestea fiind administrate, de regula, prin asocierea numelui lor la un tabel de indexare, în stilul FAT pentru DOS sau INODE pentru UNIX. Structura folderelor poate fi liniara sau ierarhizata, situatie în care folderele contin si subfoldere. Unele sis¬teme folosesc nume structurate de fisiere cu o sintaxa speciala pentru extensie si numar de versiune; alte sisteme folosesc drept nume de fisiere siruri simple de caractere, metadatele (diverse proprietati ale fisierelor) fiind memorate în alta parte.

Sistemele de fisiere se pot clasifica în: sisteme de fisiere pe disc, sisteme de fisiere de retea si sisteme de fisiere cu destinatie speciala.

Un sistem al fisiere pe disc este destinat memorarii fisierelor pe un disc care este direct sau indirect legat la un calculator.

Cele mai cunoscute astfel de sisteme, în ordine alfabetica, sunt:

EXT2 (second extended file system) este folosit de majoritatea sistemelor de operare din familia LINUX.

EXT3 (third extended file system) este o perfectionare a lui EXT2 în sensul monitorizarii în diverse jurnale a tuturor activitatilor efectuate; are tendinta de a înlocui EXT2 dar înca are erori.

FAT (File Allocation Table) este sistemul de fisiere de baza dezvoltat pentru DOS si Windows; este considerat cel mai simplu si, datorita popularitatii sale, este cel mai folosit pentru discurile flexibile.

UMSDOS este un sistem de fisiere pentru LINUX care simuleaza cele mai avansate facilitati UNIX folosind un sistem de fisiere de tip FAT.

HFS (Hierarchical File System) este folosit de sistemul de operare Apple Mac OS.

HPFS (High Performance File System) a fost creat pentru sistemul de operare OS/2.

ISO 9660 (împreuna cu extensiile Rock Ridge si Joliet) este un standard care defineste sistemul de fisiere pentru CD-ROM; este implementat în Windows, Mac OS, LINUX, UNIX etc.

JFS (Journalizing File System) sistem de fisiere cu monitorizarea activitatilor dezvoltat de IBM; este disponibil pe AIX, OS/2 si LINUX.

MINIX (Mini Unix) este unul din numeroasele clone de UNIX aparute în perioada în care AT&T (proprietarul UNIX) refuza vânzarea acestuia; a stat la baza dezvoltarii LINUX.

NTFS (New Technology File System) este sistemul de fisiere standard pentru Windows NT si predecesoarele sale Windows 2000 si Windows XP;

UDF (Universal Disk Format) este folosit pentru înregistrarea informatiilor pe CD-RW si CD-R; se deosebeste de ISO 9660 prin înregistrarea de pachete de date cu lungimi diferite.

UFS (Unix File System) a fost creat initial pentru UNIX; se întâlneste curent în sistemele de operare FreeBSD, NetBSD, OpenBSD si SOLARIS.

XFS este un sistem deschis de administrare al fisierelor creat de Silicon Graphics Inc.

Sistemele de fisiere pentru retea constau într-un sistem de administrare la care fisierele sunt accesate printr-o retea, de regula, simultan de catre mai multe calculatoare. Acestea sunt mult mai putin numeroase decât cele orientate pe disc, putându-se enumera AFS, Coda, InterMezzo. Cel mai folosit este însa NFS (Network File System), un protocol dezvoltat de Sun, definit în RFC 1094.

Un sistem de fisiere special este, în principiu, orice sistem de fisiere care nu este destinat lucrului pe disc sau în retea. Aici pot fi incluse sistemele unde fisierele sunt aranjate dinamic de catre software în scopul comunicarii între procesele care se desfasoara în calculator sau pentru administrarea fisierelor temporare. Sunt extrem de numeroase, cele mai întâlnite fiind: archfs (arhivare), cdfs (scriere si citire CD-ROM), cfs (cache), ftpfs (acces ftp) etc.

1.1. Sistemul de fisiere FAT

FAT este principalul sistem de administrare al fisierelor dezvoltat pentru DOS si Windows. Sistemul FAT este considerat relativ simplu, acesta fiind unul din motivele pentru care este cel mai popular format pentru discurile flexibile. Este suportat, virtual, de multe sisteme de operare si adesea este folosit pentru distribuirea informatiilor între mai multe sisteme de operare instalate pe acelasi calculator într-un mediu multibooting.

FAT a fost dezvoltat de mult timp, acesta fiind unul din motivele pentru care astazi este destul de criticat:

Fisiere in arhiva (1):

  • Sisteme de Fisiere.doc