Biocombustibili

Curs
8/10 (1 vot)
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 7465
Mărime: 188.48KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Termenul de biocombuastibil se refera in general la combustibili in stare lichida, gazoasa sau solida ce sunt proveniti din materiale regenerabile si care, prin ardere, elibereaza energie.

Biocombustibili precum biodieselul sau bioetanolul sunt utilizati in domeniul transporturilor.

Datorita impactului pozitiv asupra mediului in cazul utilizarii biocombustibililor in transporturi, se prevede o crestere rapida a utilizarii acestora in viitorul apropiat. Ca urmare, se asteapta sa se optimizeze tehnologiile existente si sa se dezvolte tehnologii noi pentru obtinerea de biocombustibili.

Biomasa, materia produsa de plante prin fotosinteza, poate fi utilizata in scopul obtinerii unor biocombustibili. Biomasa, ca materie prima pentru obtinerea biocombustibililor, poate cuprinde pe langa lemn, diferite plante agricole, plante acvatice, dar si deseuri de natura organica provenite in urma prelucrarii lemnului, plantelor agricole, unele deseuri animale, deseuri provenite din industria alimentara si deseuri organice menajere.

Din punct de vedere chimic, biomasa este un material compozit alcatuit dintr-un amestec de celuloza, hemiceluloza, lignina si, in cantitate mai mica, substante extractibile si materie anorganica. Biomasa are un continut relativ redus de carbon (intre 40% si 50% in materia uscata) si ridicat de materii volatile si oxigen, iar in raport cu carbunele sau titeiul, are un continut mai redus in azot si sulf.

Biomasa reprezinta din mai multe puncte de vedere, o materie prima de interes pentru obtinerea biocombustibililor. Aceasta este o resursa regenerabila cu impact pozitiv asupra mediului, la folosirea sa. Ca urmare, se poate considera ca biomasa are un potential economic semnificativ, tinand seama de continua crestere a pretului combustibililor fosili.

Diferitele materiale denumite biomasa, in functie de provenienta lor, au un continut variabil de celuloza, semiceluloza si lignina, avand proprietati fizice si chimice variate.

Din aceasta materie prima se obtin prin intermediul diferitelor procese, mai multe feluri de biocombustibili, asa cum sunt:

- biogaz

- bioalcooli

- biodiesel

- bioeteri

- biohidrogen

si alte categorii de biocombustibilil (de ex uleiuri vegetale).

Biocombustibilii pot fi clasificati pe mai multe generatii.

Biocombustibilii de prima generatie sunt biocombustibili ce se produc din materie prima reprezentata de plante agricole care pot fi utilizate si pentru hrana omului. In cultivarea, recoltarea si procesarea acestui tip de plante in scopul obtinerii de biocombustibili, se consuma o mare cantitate de energie. In cea mai mare parte aceasta energie provine din surse clasice de energie. In plus, plantele agricole utilizate pentru obtinerea biocombustibililor de prima generatie, au un continut energetic mai redus decat materia prima petroliera utilizata la obtinerea combustibililor traditionali.

Biocombustibilii de a doua generatie se obtin din materii prime care in mod obisnuit nu sunt destinate pentru hrana omului. In plus, se crede ca utilizarea acestor biocombustibili va duce la emisii poluante mai reduse, iar pretul lor de productie va fi mai redus. O caracteristica a tehnologiilor de productie a biocombustibililor de generatia a doua este utilizarea in cat mai mare masura a biomasei (materia prima) prin valorificarea subproduselor rezultate din procesul tehnologic principal de obtinere a biocombustibililor, cu obtinerea de alte produse valoroase.

Bioetanolul celulozic este un biocombustibil de generatia a doua ce poate fi obtinut din orice tip de plante supuse unui proces enzimatic, inclusiv din iarba sau lemn sau deseuri agricole. O alta posibilitate de obtinere a unor asemenea combustibili este prin descompunerea termica in absenta oxigenului a materiei organice. Fractia lichida astfel obtinuta nu poate fi utilizata drept combustibil pentru motoarele cu ardere interna, dar poate fi arsa in vederea obtinerii de energie termica si apoi electrica. Din faza gazoasa obtinuta prin piroliza biomasei se pot sintetiza biocombustibili.

Biocombustibilii de generatia a treia sunt aceia care se obtin din alge.

Biocombustibilii de generatia a patra se obtin din plante modificate genetic.

Preview document

Biocombustibili - Pagina 1
Biocombustibili - Pagina 2
Biocombustibili - Pagina 3
Biocombustibili - Pagina 4
Biocombustibili - Pagina 5
Biocombustibili - Pagina 6
Biocombustibili - Pagina 7
Biocombustibili - Pagina 8
Biocombustibili - Pagina 9
Biocombustibili - Pagina 10
Biocombustibili - Pagina 11
Biocombustibili - Pagina 12
Biocombustibili - Pagina 13
Biocombustibili - Pagina 14
Biocombustibili - Pagina 15
Biocombustibili - Pagina 16
Biocombustibili - Pagina 17
Biocombustibili - Pagina 18
Biocombustibili - Pagina 19
Biocombustibili - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Biocombustibili.docx

Alții au mai descărcat și

Analize de Coloranti Organici

Identificarea unui colorant în substanta se poate face pe baza urmatoarelor criterii: a. solubilitate; b. nuanta si proprietati coloristice ale...

Titrimetria prin reacții acido-bazice

Metodele titrimetriei prin reacții acido-bazice (cu transfer de protoni) se bazează pe interacțiunea dintre substanțe cu caracter acid și substanțe...

Ai nevoie de altceva?