Acte de Comert

Imagine preview
(8/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Acte de Comert.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 3 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Extras din document

Comertul consta in cumpararea de bunuri pentru a fi revandute consumatorilor.

ETAPELE EVOLUTIEI COMERTULUI:

1)Dezvoltarea comertului in cadrul economiei preindustriale; 4)Evolutia comertului in economia de productie generata de progresul masinismului; 3)Evolutia comertului intr-o economie de consum.

ACTUL DE COMERT – reprezinta o actiune efectuata in procesul realizarii unei profesii comerciale.

Clasificarea actelor de comert:

1)Actele de comert naturale – sunt reprezentate de acele activitati care prin ele insele constituie comert si dau profilul meseriei celor implicati in realizarea lor . (totalitatea cumpararilor de marfuri in scopul revanzarii sau inchirierii, activitatea bancara)

2)Actele de comert formale (preforme) – sunt acele acte a caror structura comerciala este data de formele lor. Ex :scrisorile de schimb (cambia).

3)Actele de comert conform teoriei accesoriei – se refera la operatiuni care sunt civile si devin comerciale daca sunt efectuate de comercianti cu ocazia efectuarii unei laturi a activitatii lor. ( Ex. Cumpararea unui autoturism (act civil)).

COMERCIANTUL – Reprezinta persoana fizica sau juridica care realizeaza acte de comert cu caracter de repetabilitate, acestea constituie meseria de baza sau accesorie a lor si actioneaza in nume personal.

NU AU VOIE SA FACA ACTE DE COMERT: persoanele aflate in interdictie legala ca urmare a unor condamnari pentru crime, delicte fiscale sau economice (persoanele alienate mintal, minorii.

NU SUNT COMPTIBILI SA FACA ACTE DE COMERT: avocatii, functionarii publici, cadre militare, notari ; exista restrictii referitoare la modul de organizare a diferitelor tipuri de comert( Ex. Comertul cu armament, comertul cu emisiunea monetara, comertul cu timbre) ; sectoare interzise complet, indiferent de natura intreprinzatorilor ( Ex. Comertul cu stupefiante) ; sectoare reglementate si controlate in sensul respectarii unor conditii speciale, cum ar fi competenta profesionala atestata de un titlu ( Ex. Vanzarea medicamentelor).

IMPORTANTA COMERTULUI– comertul contribuie la cresterea calitatii vietii, comertul este usor adaptabil cerintelor pietei si economiei in general, comertul contribuie la satisfacerea nevoilor preferintelor si dorintelor oamenilor prin operatiunile tehnico-economice pe care le infaptuieste.

FUNCTIILE COMERTULUI:

- Cumpararea de marfuri de la producatori sau colectori si vanzarea catre utilizatorii finali sau intermediari

- Stocarea marfurilor care au rolul de asigura echilibrul intre cerere si oferta in cadrul pietei

- Fractionarea cantitatilor mari de marfuri livrate de producatori si formarea sortimentelor comerciale ce vor fi furnizate consumatorilor

- Distributia marfurilor catre zonele si punctele cele mai indepartate si izolate pentru a fi vandute consumatorilor

- Crearea conditiilor de realizare efectiva a actului de vanzare-cumparare

- Asigurarea promovarii produselor prin diverse tehnici care sa genereze dorinta de cumparare si sa provoace actul de cumparare

- Cercetarea doleantelor utilizatorilor, a nevoilor acestora, a capacitatii de cumparare, a obiceiurilor de consum.

Relatiile comerciantilor cu producatorii:

1)Relatii interne – vizeaza totalitatea raporturilor referitoare la organizarea muncii, organizarea unitatii comerciale, securitatea muncii;

2)Relatii externe – raporturile referitoare la legaturile cu furnizorii, beneficiarii, bancile. Asadar relatiile cu producatorii si consumatorii intra in categoria celor externe;

3)Relatii cu producatorii – reprezinta ansamblul formelor organizatorice, tehnice si juridice care pregatesc sau insotesc desfasurarea actelor de schimb la piata.

Continutul relatiilor comerciale cu producatorii este dat de elem.ca :

-Studierea cererii si ofertei de marfuri;

-Studierea volumului si structurii achizitiei de marfuri;

-Alegerea furnizorilor si testarea credibilitatii acestora;

-Negocierea conditiilor de vanz-cump.

Fisiere in arhiva (1):

  • Acte de Comert.doc