Antreprenoriatul si Dreptul de Proprietate Intelectuala

Imagine preview
(6/10 din 4 voturi)

Acest curs prezinta Antreprenoriatul si Dreptul de Proprietate Intelectuala.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 30 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Extras din document

Promovarea unei dezvoltari armonioase a activitatilor economice în cadrul Uniunii Europene se realizeaza prin buna functionare a unei piete interne care sa ofere conditii analoge celor existente pe celelalte piete nationale. Aceste conditii se refera si la respectarea drepturilor de proprietate intelectuala în general, la cele asociate proprietatii industriale si la cele ce reies din înregistrarea marcilor, în special .

Reglementarile juridice ce apartin proprietatii intelectuale sunt consecinta împrejurarii ca în activitatea lor curenta oamenii realizeaza si utilizeaza opere stiintifice, literare, artistice, precum si creatii intelectuale industriale si semne distinctive ale activitatii industriale. Proprietatea intelectuala cuprinde doua mari domenii: Dreptul proprietatii industriale si Drepturile de autor.

Proprietatea intelectuala privita sub cele doua componente ale sale, proprietatea industriala pe de o parte si drepturile de autor, pe de alta parte, este una dintre pârghiile de baza ale dezvoltarii economice a unei natiuni. În acest context si din perspectiva antreprenoriala se poate aprecia ca protectia drepturilor de proprietate intelectuala este de o mare importanta, esenta, scopul si finalitatea acesteia fiind protejarea produsului inteligentei umane si, în acelasi timp, garantarea beneficiului consumatorilor de a se folosi de acest produs.

Din perspectiva europeana, protejarea acestor drepturi reprezinta una dintre conditiile necesare unei bune functionari a pietei interne a Uniunii Europene. Prin respectarea acestor drepturi, inovatia si creatia sunt atribuite proprietarilor de drept, care le pot folosi în scopuri comerciale. In plus, drepturile de proprietate intelectuala contribuie la dezvoltarea societatii prin: mentinerea concurentei si încurajarea producerii de bunuri si servicii de calitate, stimularea cresterii economice si a ocuparii fortei de munca, sustinerea inovatiei si a cercetarii, promovarea dezvoltarii tehnologice si culturale.

1. Preliminarii

Dreptul de autor reprezinta ansamblul normelor juridice ce reglementeaza relatiile sociale ce decurg din crearea si valorificarea operelor stiintifice, literare si artistice. În prezent, în România aceasta problema este reglementata, în principal, prin Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor si drepturile conexe.

Obiectul dreptului de autor este constituit din operele de creatie intelectuala: din operele stiintifice (ex. studii, comunicari, prelegeri, altele asemenea), literare (ex. romane, poezii, dramaturgie, critica literara) si artistice (opere muzicale, arta coregrafica, fotografie s.a.).

În privinta crearii si utilizarii lor, legiuitorul emite norme juridice ce determina aparitia de drepturi subiective si de obligatii juridice. Asemenea drepturi subiective nu se nasc decât în privinta acelor opere care îndeplinesc în mod cumulativ anumite conditii caracteristice, trasaturi esentiale. În masura în care acestea sunt îndeplinite, autorul acelei opere devine titular al dreptului de autor si uneori si al altor drepturi în mod automat, ex lege, si fara îndeplinirea altor formalitati. Dupa ce opera a fost creata, nu este necesara înregistrarea ei, prezentarea ei la o anumita autoritate sau organizatie de alta natura.

Aceste conditii, necesar a fi îndeplinite, sunt urmatoarele:

1. sa fie vorba despre o creatie intelectuala, o creatie a mintii omului (una sau mai multe persoane fizice); persoana juridica, în principiu, nu poate fi titulara a dreptului de autor, deoarece aceasta nu creeaza din punct de vedere intelectual;

2. sa fie vorba despre o creatie exprimata într-o forma concreta, perceptibila simturilor umane; acest lucru nu înseamna neaparat publicarea operei respective. (ex. manuscrise, notite, schita, tablou, partitura); dreptul de autor nu ocroteste continutul de idei al operei; acesta nu ocroteste ideile, ci doar o anumita forma de exprimare a acestor idei; nimeni nu-si poate apropria ideile (acestea circula liber); daca ideea circula sub o anumita forma, aceasta forma e apropriata;

Fisiere in arhiva (1):

  • Antreprenoriatul si Dreptul de Proprietate Intelectuala.doc