Comert International

Imagine preview
(7/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Comert International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 12 fisiere doc de 55 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Extras din document

COMERTUL INTERNATIONAL

Comertul international reprezinta totalitatea schimburilor de bunuri si servicii dintre doua sau mai multe state, pe zone geografice.

Nu se poate vorbi de o determinare stricta între comertul international si comertul mondial. În general se foloseste termenul de comert international si nu cel de comert mondial, termen ce exista de mai mult timp.

Când se are în vedere comertul unei tari atunci se vorbeste de comert exterior. Comertul exterior este parte integranta a comertului international si include exportul, importul, reexportul si tranzitul.

Exportul reprezinta activitatea desfasurata de persoanele autorizate de a vinde bunuri si servicii în alte tari.

Importul este reprezentat de activitatea desfasurata de persoanele autorizate pentru cumpararea de bunuri si servicii din diverse tari pentru tara careia îi apartin importatorii.

Reexportul este activitatea desfasurata de persoanele autorizate de a cumpara marfuri din unele tari si a le revinde în altele. Când aceasta activitate se practica rational si pe scara larga, ea poate fi o sursa importanta de profit si constituie un mijloc de dezvoltare a comertului international.

Tranzitul reprezinta activitatea desfasurata de persoanele autorizate pentru transportarea marfurilor straine pe teritoriul national, dar si în activitatea de depozitare temporara a acestor marfuri în conditii de securitate, fiind considerat un comert invizibil.

Pentru dezvoltarea comertului exterior este importanta dezvoltarea de bunuri si servicii si, deci, politica economica a unui stat prin care se urmareste liberalizarea si sprijinirea tranzactiilor comerciale externe.

POLITICA IMPORTULUI SI POLITICA EXPORTULUI

POLITICA IMPORTULUI

Dezvoltarea unei politici de import este necesara pentru dezvoltarea economica a unei tari. Argumentele ce sustin acest lucru sunt urmatoarele:

1. Asigura completarea unei economii nationale cu bunuri si servicii externe de care are nevoie. Productia oricarui stat, indiferent de gradul de dezvoltare si dotare cu resurse, nu poate sa satisfaca integral cu bunuri si servicii necesitatile de consum ale economiei respective, necesitati care sa corespunda nivelului progresului etapei respective. O conditie esentiala pentru dezvoltarea economica a unei tari este si aceea de a completa necesitatile de productie si servicii ale economiei tarii respective cu bunuri si servicii din afara granitelor.

2. Fiecare tara trebuie sa aiba raspunsul la întrebarea: “Ce trebuie adus din import ?”. Structura importului fiecarui stat este determinata absolut de:

- gradul de dezvoltare al acestuia:

- potentialul sau industrial si agricol;

- profilul profesiilor populatiei active si de nivelul tehnico- stiintific al acestor profesii;

- bogatiile naturale de care dispun;

- conditiile de clima si sol;

- gradul de integrare în diviziunea mondiala a muncii;

- politica economica externa pe care o promoveaza statul respectiv.

Ideal ar fi sa se importe:

1. bunuri ce nu se produc în economia respectiva;

2. bunuri ce se produc în economia respectiva, dar în cantitati insuficiente;

3. bunuri ce se produc în economia respectiva, dar cu parametrii tehnico-calitativi deosebiti;

4. bunuri ce nu intra pe teritoriul national, dar care se consuma de catre persoanele fizice si cele juridice nationale ce se afla în strainatate;

5. bunuri destinate reexportului cu sau fara intrare pe teritoriul national;

6. diferite servicii prestate fie pe teritoriul national, fie în afara acestuia.

Fisiere in arhiva (12):

 • Comert International
  • comint1.doc
  • comint10.doc
  • comint2.doc
  • comint3.doc
  • comint4.doc
  • comint5.doc
  • comint6.doc
  • comint7.doc
  • comint8.doc
  • comint9.doc
  • comintsem1.doc
  • comintsem2.doc