Comert International

Imagine preview
(5/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Comert International.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, xls de 59 de pagini (in total).

Profesor: Lect. Univ. Drd. Vieru (Naum) Monica

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Cuprins

CAPITOLUL I. Obiectul şi definiţia dreptului comerţului internaţional
CAPITOLUL II.Subiectele dreptului comerţului international
CAPITOLUL III. Contractul commercial international. Clauze specific ale contractului commercial intenaţinal
CAPITOLUL IV. Prescripţia extinctivă în dreptul comerţuli international
CAPITOLUL V. Aplicarea dreptului străin. Efectele hotărârilor străine
BIBLIGRAFIE

Extras din document

CAPITOLUL I

OBIECTUL ŞI DEFINIŢIA DREPTULUI COMERŢULUI INTERNAŢIONAL

1. Obiectul si definitia dreptului comertului international.

Comertul international reprezinta modalitatea specifica in care si prin xare se realizeaza circulatia bunurilor si cunostintelor de la o tara la alta. Bazat pe principiile noii ordini economice internationale, el devine un autentic factor, un instrument important de promovare a intelegerii si increderii reciproce intre natiuni si popoare, indiferent de pozitia lor geografica sau de nivelul de dezvoltare atins.

Comertul international se desfasoara intr-un cadru juridic strict reglementat prin norme juridice care consacra formarea, modificarea, executarea si stingerea raporturilor juridice aferente acestor imprejurari. Normele dreptului comercial international sunt consfintite prin conventii internationale (bilaterale si multilaterale) sau prin legislatiile nationale ale statelor, ori prin uzantele comerciale internationale.

Elementele caracteristice ale dreptului comercial international sunt:

- felul normelor juridice care formeaza continutul sau;

- natura subiectelor;

- pozitia de egalitate juridica in care acestea se afla unele fata de altele;

- obiectul sau de reglementare, format din raporturile juridice patrimoniale care intrunesc conditiile de comercialitate si internationalitate.

2. Felul normelor juridice care formeaza continutul dreptului comertului international.

Normele materiale care formeaza continutul principal al dreptului comertului international sunt:

a. 1. Normele materiale, excluderea normelor conflictuale. Aceste norme juridice, fie sunt cuprinse in izvoare interne ale dreptului roman, fie sunt norme materiale uniforme, aflate in conventii internationale sau in alte reglementari uniforme la care Romania este parte, si care, ca atare, devin parte din dreptul intern, conform prevederilor Constitutiei.

a. 2. Normele de drept material si procesual.

In masura in care au implicatii asupra raporturilor juridice care fac obiectul dreptului comertului international, anumite norme juridice apartinand altor ramuri de drept intra, de asemenea, in continutul acestei materii. Aceasta este situatia, de exemplu, cu unele dispozitii juridice apartinand urmatoarelor ramuri de drept:

b. 1. drept constitutional,

b. 2. drept administrativ,

b. 3. drept financiar-valutar,

b. 4. drept international public: acordurile interstatale in domeniul comertului si cooperarii economice internationale,

b. 5. dreptul muncii, ca de exemplu, regimul personalului strain al societatilor comerciale u sediul in Romania, al reprezentantelor societatilor comerciale straine in tara,

b. 6. dreptul de proprietate intelectuala,

b. 7. drept penal, ca, de exemplu, infractiunile privitoare la societatile comerciale cu capital strain.

3. Comercianti, persoane fizice si juridice.

Din partea romana pot fi subiecte ale raporturilor juridice de drept al comertului international atat persoane fizice, cat si persoane juridice care intrunesc conditia (calitatea) de a fi comercianti si care au prevazut in obiectul lor de activitate efectuarea operatiunilor de export si import.

Subiectele de nationalitate straina ale raporturilor juridice la care ne referim sunt persoane fizice sau societati comerciale care indeplinesc conditiile pentru a fi subiecte de drept in raporturile cu element de extraneitate, conform legii care le guverneaza capacitatea.

In anumite cazuri, la raporturile comerciale internationale apare ca subiect statul.

a. In unele raporturi juridice statul actioneaza ca subiect de drept privat (de jure gestiones), adica pe pozitie de egalitate juridica cu cealalta parte, aceasta fiind o persoana fizica sau juridica care apartine unui alt stat.

b. In alte cazuri insa, in raporturile incheiate cu persoane fizice sau juridice straine, statul actioneaza ca putere suverana (de jure imperii), ceea ce se intampla mai ales in procesul realizarii politicii sale comerciale, financiar-valutare, vamale etc.

Fisiere in arhiva (2):

  • Dreptul Comertului International.doc
  • grile comert.xls

Alte informatii

UNIVERSITATEA „ANDREI ŞAGUNA” CONSTANŢA FACULTATEADE DREPT ŞI ŞTIINŢE ADMINISTRATIVE Contine si grilele fara raspunsuri