Comert International

Imagine preview
(8/10 din 3 voturi)

Acest curs prezinta Comert International.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 7 fisiere pdf, ppt de 135 de pagini (in total).

Profesor: Ovidiu Folcut

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Extras din document

Conferinta de la Doha

A însemnat lansarea unei noi runde de negocieri comerciale multilaterale

Pe agenda Conferinţei s-au aflat următoarele probleme (domenii de negociere):

Agricultura

Serviciile

Accesul la pieţe pentru produsele ne-agricole

Aspecte comerciale DPI

Relaţia comerţ-concurenţă

Transparenţa achiziţiilor publice

Conferinta de la Cancun

Obiectivul principal a fost evaluarea stadiului in care se află negocierile Rundei Doha şi definirea direcţiilor şi modalităţilor de negociere pentru perioada următoare, în vederea finalizării până la 1 ianuarie 2005 a acestor.

Conferinta a debutat sub auspiciile unor puternice divergenţe de opinii ale membrilor referitor la principalele puncte de pe agenda Conferinţei, iar întrunirea nu a dterminat o armonizare semnificativă a poziţiilor acestora

Insatisfacţia ţ.c.d. Şi a ţ.s.d. faţă de repartizarea inegală a beneficiilor obţinute în urma aplicării rezultatelor Rundei Uruguay, le-a determinat pe acestea să adopte o poziţie radicală faţă de propunerile ţărilor dezvoltate.

Cancun - Continuare

In dom. agriculturii:

Grupul ţ.c.d. al căror lider este Brazilia, alături de India şi China s-a opus categoric modalităţilor de negociere propuse de UE şi SUA, considerând că acestea favorizează continuarea subvenţionării agriculturii şi nu oferă un acces sporit la pieţe ţ.c.d.

O nouă propunere denegociere a fost prezentată d ţările ACP şi alte ţări splab dezvoltate şi se bazează pe trei piloni : accesul la pieţe, măsurile de sprijin intern şi subvenţiile de export. Propunerea nu s-a bucurad de sprijinul unanim al ţ.c.d. şi nicidecum de cel al ŢD

În dom. com. cu prod. industriale

- Nu s-a putut realiza consensul pentru cel puţin 2 aspecte esenţiale: definirea formulei de reducere a taxelor vamale (lineară sau nelineară) şi abordarea voluntară sau obligatorie a eliminării taxelor vamale sectoriale.

Cancun - Continuare

Pentru domeniile de la Singapore (investiţii, concurenţa, transparenţă în achiziţiile publice şi facilitarea comerţului) au persistat divergenţele privind negocierea unui cadrul multilateral de reguli. Propunerea de lansare a neg com doar pt domeniile ce pot întruni consensul (trasp in achiziţii publice şifacilitarea comerţului) nu a fost acceptată de susţinătorii celorlalte două grupe d probleme.

Obţinerea consensului nu a fost posibilă nici pentru alte aspecte precum: iniţiativa bumbacului (ţcd au solicitat TD elim subvenţiilor acordate productiei de bumbacşi oferirea de plăţi compensatorii pentru pierderile economice cauzate de subvenţiile acordate); extinderea protecţiei indicaţiilor geografice la alte produse decât vinuri şi băuturi spirtoase, reguli privind eco-etichetarea, extinderea termenelor pentru ofertele circulare iniţiate in dom com cu servicii

Reacţii post Cancun

Com pt comerţ al UE Pascal Lamy (actualul dir gen al OMC) şi comisarul pt agricultura au apreciat că eşecul Conferinţei reprezintă o lovitură pt imaginea şi credibilitatea OMC şi o oportunitate irosită de soluţionare a problemelor.

Robert Zoellick, reprezentatul pt comerţ al SUA a declarat că “în cadrul unor nehgocieri în care partenerii nu ofer nimic, ei nu vor primi nimic”. SUA este posibil să-şi reorienteze acţiunile sale de politică comercială spre încheierea de acorduri bilaterale, care oferă mai multă previzibilitate şi în cadrul cărora interesele SUA pot fi mai bine prezervate.

În opinia ţ.c.d. acest moment nu este o revansă a Sudului contra Nordului, ci o adaptare la noile raporturi de forţe economice, politice şi diplomatice

Fisiere in arhiva (7):

 • Comert International
  • com-int-3.pdf
  • com-int-4.pdf
  • com-int-5.pdf
  • com.int.1..pdf
  • com.int.2..pdf
  • Conferinta de la Doha.ppt
  • RUNDA URUGUAY.ppt

Alte informatii

cursurile la comert international din cadrul univ. romano americana