Comert International C6

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Comert International C6.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Extras din document

COMERT INTERNATIONAL – C6

-dupa semnarea celor 2 acorduri din 1980, au fost create premisele unei abordari mai profunde a relatiilor bilaterale, motiv pt care cele 2 parti au promovat ca obiectiv negocierea unui accord de comert cooperare economica si comerciala.

-negocierile privind incheierea unui asemenea acord au fost prelungite deoarece UE insista ca o conditie prealabila, sa se procedeze la stabilirea de relatii diplomatice.

-punctele de vedere diferite ale celor 2 parti privind continutul viitorului acord, au amanat finalizarea negocierilor.

-partea romana insista ca viitorul acord sa aiba un caracter preferential astefel incat preferintele vamale generalizate sa fie inclocuite cu prevederi comerciale convenite reciproc si care sa permita accesul produselor romanesti pe piata europeana in conditii preferentiale.

-partea comunitara dorea ca acest acoard sa se rezume la facilitarea contactelor intre oamenii de afaceri, neacceptand in acel moment nici un fel de preferinte suplimentare celor rezultate din S.G.P.

-negocierile privind acest acord au fost suspendate in 1987, invocandu-se de catre UE nerespectarea standardelor privind drepturile omului in Romania.

-negocierile au fost reluate in 1990, acordul parafrandu-se la 13 iunie 1990.

-evenimentele din Romania la acea data (prima mineriada) nu a permis semnarea acordului decat in octombrie 1990, inregistrandu-se astfel o noua intarziere in promovarea cadrului juridic al relatiilor cu UE, in raport cu celelalte tari din Europa Centrala, foste membre CAER.

-1992 – incep negocierile privind incheierea unui acord de asociere al Romaniei la UE, acord care intra in vigoare in domeniul schimburilor comerciale la 1 mai 1993 (acord interimar) si in totalitate la 1 februarie 1995.

-dupa aceasta data au avut loc alte negocieri cu UE, avand ca scop extinderea procesului de liberalizare a comertului cu produse agricole.

-punctul final al negocierilor cu UE s-a concretizat prin negocierea aderarii la UE, finalizata in 2004 si prin semnarea in aprilie 2005 a Tratatului de Aderare a Romaniei si Bulgariei la UE.

-desi acest tratat contine o serie de clauze de salvgardare(in domeniile justitie, afaceri interne si concurenta) care ar fi putut amana cu 1 an data aderarii la UE in cazul activarii lor, progresele inregistrate in Romania in 2005 – 2006 au facut posibila aderarea Romaniei la UE la 1 ianuarie 2007 fara nici o amanare si fara activarea nici unei clauze de salvgardare.

-liberalizarea comertului UE prin Acordul European a condus la cresterea substantiala a schimburilor reciproce, iar UE a devenit de departe cel mai important partener comercial al Romaniei, astfel ca inainte de 1989, ponderea UE in comertul exterior romanesc nu depasea 25%, iar la nivelul anului 2005, ponderea este de peste 65%.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comert International C6.doc