Mediul Extern

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest curs prezinta Mediul Extern.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 6 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comert

Extras din document

Firma, indiferent de profilul și dimensiunile ei, este dependentă de mediul său extern, de multitudinea de elemente aflate în continuă mișcare care îl formează. Prin urmare, pentru a putea acționa adecvat în diferite situații, trebuie sã știm mai întâi cine ne înconjoară, care sunt factorii cu care - fie că vrem sau nu - trebuie să neconfruntăm, cum și cât de des se schimbã ei în imediata noastrã vecinătate.Pentru că relațiile dintre întreprindere și actorii din afară își pun amprenta pe întreaga activitate de marketing.

Dacă, spre exemplu, cineva vrea sã-și deschidă un magazin mai aproape de casa unde locuiește, trebuie să înțeleagă faptul că nu comoditatea, reducerea distanțelor se află pe primul plan, ci rentabilitatea afacerii.Ori, aceasta este strict dependentă de configurația mediul extern,de forțele ce poy afecta în sens pozitiv sau negativ performanțele economice ale întreprinderii.

Mediul extern reprezintă un ansamblu de factori și forțe aflate în exteriorul firmei capabile să influențeze declanșarea, menținerea, dezvoltarea sau blocarea schimburilor de mărfuri pe piețele pe care activează.

Factorii și forțele externe pot influența în mod direct sau indirect asupra activității firmei.În consecință,în funcție de caracterul acțiunilor lor, se pot delimita două grupări distincte ale componentelor acestui tip de mediu : micromediul și macromediul întreprinderii.

Micromediul

În desfășurarea activității sale,firma constituie în purtător de nevoi pentru satisfacerea cărora apelează la resursele materiale,financiare și umane.Totodata ea este furnizoare de servicii pentru satisfacerea nevoilor de comunicații ale agenților economici și persoanelor fizice, astfel ea vine în contact cu agenți de mediu care se plasează în imediata apropiere iar acțiunilor lor se răsfrâng direct asupra activității sale.Micromediul întreprinderii de serviii este constituită din componente care acționează direct,permanent și puternic asupra activității firmei.

Principalele elemente care formează micromediul sunt:furnizorii, clientela, intermediarii, concurența, organismele politice.

Furnizorii sunt reprezentați de diverse firme care în baza unor relații de vînzare-cumpărare, asigură firmei resursele necesare desfășurării activității. În categoria furnizorilor sunt încadrați furnizorii de echipamente, aparatură, de materiale consumabile precum și prestatorii de servicii (bănci, societăți de asigurări, agenție de publicitate, servicii de întreținere și reparații, etc).

Clienții alcătuiesc cercul firmelor, instituțiilor și persoanelor fizice cărora e sunt adresate serviciile întreprinderii. Reprezentând cea mai importantă componentă a micromediului firmei, clienții ocupă un loc central în studiile de marketing. Conținutul marketingului serviciilor implică gruparea clienșilor firmei, în funcție de rolul și locul în cadrul prestației, în două categorii: clienți potențiali și clienți efectivi.

Clienții potențiali reprezintă persoanele care doresc să achiziționeze serviciul și cărora firma se adresează cu serviciile sale sub formă de ofertă, înaintea realizării prestației propriu-zise. Ei fac obiectul marketingul extern, firma formulând un mix corespunzător alcătuit din : produsul oferit, prețul de vânzare, publicitatea exterioară și o anumită distribuție a serviciului.

Clienții efectivi sunt alcătuiți din persoanele care au achiziționat serviciului ori s-au decis să-l achiziționeze și apar la întâlnirea cu prestatorul. Ei fac obiectul marketingului interactiv, fiindu-le adaptat un marketing adecvat: serviciul prestat și livrat, prețul efectiv, promovarea la locul prestației. În funcție de frecvența cu care intră în contact cu firma și cu atitudinea pe care o adoptă față de serviciile achiziționate, clienții efectivi se grupează în:

-Simplu cupărător- achiziționează serviciul întâmplător ;

-Client ocazional – achiziționează serviciul în anumite situații ;

-Suporter – achiziționează serviciul periodic ;

-Susținător fidel – achiziționează serviciul ori de câte ori apare nevoia.

Fisiere in arhiva (1):

  • Mediul Extern.docx