Protectia Consumatorului

Curs
9/10 (3 voturi)
Domeniu: Comerț
Conține 5 fișiere: doc
Pagini : 25 în total
Cuvinte : 8020
Mărime: 60.43KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

O politica eficienta de protectie a consumatorilor poate sa amelioreze viata cetatenilor. Cei 493 milioane de consumatori europeni reprezinta seva economiei europene. Consumatorii increzatori, informati si abili sunt motorul evolutiei economice. Inca nu am exploatat pe deplin puterea consumatorilor nostri.

Comisia va urmari 3 obiective principale:

1. Sa ofere mai multa putere consumatorilor U.E. printr-o informare corecta, prin transparenta pietei si prin increderea care decurge din protectia eficienta a acestora.

2. Sa amelioreze bunastarea consumatorilor in materie de preturi, de posibilitate de alegere, de calitate si de siguranta. Bunastarea consumatorilor este in centrul atentiei pe pietele performante.

3. Sa protejeze consumatorii cu eficacitate impotriva riscurilor si amenintarilor serioase. (Meglena Kuneva, Comisar U.E. pentru protectia consumatorilor.)

Globalizarea productiei are ca efect o crestere permanenta a consumatorului de produse in U.E. , politica U.E. de protectie a consumatorului fiind prin urmare esentiala pentru a face fata schimbarilor intervenite in piata cu amanuntul din lume.

Protectia consumatorului la nivelul U.E. a fost introdusa in Tratatul asupra C.E. prin Tratatul de la Maastricht. Scopul acesteia era de a promova sanatatea, securitatea, interesele economice si legale, precum si dreptul la informare al consumatorilor.

Principii care stau la baza protectiei consumatorilor in U.E. sunt:

1. Poti cumpara ce vrei de unde vrei: cumparaturile facute in alta tara membra a U.E. nu sunt supuse taxelor vamale sau unui TVA suplimentar. Autoritatile nationale nu pot impiedica introducerea in tara a unor produse cumparate in mod legal in alta tara membra a U.E. , cu exceptia armelor sau a itemilor ce ofenseaza moral.

2. Compararea preturilor sa fie facila: este reglementata marcarea standardizata a preturilor per unitate pentru a facilita cea mai buna alegere.

3. Consumatorii nu trebuie indusi in eroare: legislatia U.E. prevede ca toti agentii economici sa prezinte informatiile complete despre firma, produs, pret (inclusiv taxe de livrare) si timpul necesar pentru livrare.

4. Informatii pentru rezolvarea disputelor internationale: unul din principiile fundamentale ale politicii europene in domeniul consumatorilor e recunoasterea consumatorilor drept agenti economici esentiali si responsabili pe piata interna.

Principalele obiective strategice ale politicii de protectie a consumatorilor in perioada 2007-2013

- cunoasterea consumatorilor si a pietei

- implementare, monitorizare si actualizare

- consumatori mai informati si mai educati

- cresterea capacitatii de autoprotectie individuala, mai ales asociativa

- optimizarea activitatii statului, de protectie directa/indirecta

- asigurarea satisfacerii nevoilor vitale + un mediu inconjurator sanatos

- dreptul la despagubire

- realizarea activitatii de informare, consiliere, educare a consumatorilor prin elaborarea de strategii nationale si introducerea educatiei consumatorilor in sistemul de invatamant.

Conceptul de consumator

Utilizarea pentru prima data a notiunii de consumator e disputata intre europeni si nord americani. Presedintele Kennedy a utilizat prima data notiunea de consumator in fata congresului in 1962, rostind cuvintele devenite celebre “Consumers, by definition, include us all”= Consumatori, prin definitie, suntem noi toti.

Europenii pun pe seama economistilor folosirea termenului inca din timpul crizei economice din 1930.

Legea nr. 37/2002 defineste conceptul de consumator astfel: “Persoana fizica sau grup de persoane fizice constituite in asociatii, care cumpara, dobandeste, utilizeaza ori consuma produse sau servicii, in afara activitatii sale profesionale.”

Cum este definit consumatorul in dreptul european ?

1. “Consumatorul este persoana fizica care actioneaza in scopuri in afara activitatii comerciale, de afaceri sau profesionale.”

2. “Persoana fizica care actioneaza in scopuri care nu sunt legate de activitatile sale comerciale, de afaceri, artizanale sau profesionale.”

3. Consumatorul este orice persoana fizica ce cumpara un produs in scopuri care nu intra in domeniul sau de activitate comerciala sau profesionala.

Cele mai multe directive care fac parte din acquis-ul consumatorilor sunt prescriptive mai degraba decat bazate pe principii. Cele mai multe dintre ele nu mai indeplinesc in totalitate cerintele de astazi tinand seama de evolutia rapida a pietelor.

Conceptul de protectie a consumatorului: “un ansamblu de dispozitii legale de natura publica sau privata care asigura respectarea drepturilor si intereselor consumatorilor.”

Protectia consumatorilor se refera in principal la:

• protectia impotriva riscurilor susceptibile de a afecta sanatatea si securitatea consumatorilor.

• asigurarea repararii prejudiciilor suferite de consumatori.

• organizarea si reprezentarea consumatorilor in scopul apararii intereselor lor.

Preview document

Protectia Consumatorului - Pagina 1
Protectia Consumatorului - Pagina 2
Protectia Consumatorului - Pagina 3
Protectia Consumatorului - Pagina 4
Protectia Consumatorului - Pagina 5
Protectia Consumatorului - Pagina 6
Protectia Consumatorului - Pagina 7
Protectia Consumatorului - Pagina 8
Protectia Consumatorului - Pagina 9
Protectia Consumatorului - Pagina 10
Protectia Consumatorului - Pagina 11
Protectia Consumatorului - Pagina 12
Protectia Consumatorului - Pagina 13
Protectia Consumatorului - Pagina 14
Protectia Consumatorului - Pagina 15
Protectia Consumatorului - Pagina 16
Protectia Consumatorului - Pagina 17
Protectia Consumatorului - Pagina 18
Protectia Consumatorului - Pagina 19
Protectia Consumatorului - Pagina 20
Protectia Consumatorului - Pagina 21
Protectia Consumatorului - Pagina 22
Protectia Consumatorului - Pagina 23
Protectia Consumatorului - Pagina 24
Protectia Consumatorului - Pagina 25

Conținut arhivă zip

 • Protectia Consumatorului
  • curs 1.doc
  • curs 2.doc
  • curs 3.doc
  • curs 4.doc
  • curs 5.doc

Alții au mai descărcat și

Probleme ale Protecției Consumatorilor în Unitățile de Alimentație Publică

Introducere Lucrarea “Probleme ale protecţei consumatorilor în unitaţile de alimentaţie publică” ia în discuţie şi sub analiză un subiect de...

Lucrător în Comerț

Definitie: CALITATEA - ansamblul caracteristicilor unei entitãti, care îi conferã aptitudinea de a satisface nevoile exprimate sau implicite...

Comerțul Internațional Contemporan

1. Privire generală asupra comerţului internaţional contemporan Economia este o ştiinţă socială al cărei scop este de a înţelege modul de...

Lucrator in Comert

MODULUL 1 – Notiuni de organizare si legislatia muncii COMUNICA CU DIFERITE TIPURI DE CLIENTI Rolul comunicarii este important pentru...

Familiarizarea cu pachetul System Identification Toolbox din pachetul de programe MATLAB

Scopul lucrării: de făcut cunoştinţă cu interfaţa grafică pachetului System Identification Toolbox de studiat modalităţi de estimarea modelului...

Comert International

Structura unei aplicatii de comert electronic cuprinde : - Catalogul cu produse intr-o organizare logica - Profilele utilizatorilor site-urilor...

Servicii și Utilități Publice

Curs 1 VOCABULARUL SPECIFIC SERVICIILOR ŞI UTILITĂŢILOR PUBLICE În sens economic, noţiunea de serviciu acoperă un domeniu delimitat de noţiunea...

Lucrator in comert

1. Legislatia protectiei muncii Este formata din totalitatea legilor, HG, normelor generale si speifice, normativelor care reglemeteaza: a)...

Ai nevoie de altceva?