Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare

Curs
7/10 (1 vot)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 7 în total
Cuvinte : 3538
Mărime: 25.43KB (arhivat)
Publicat de: Adina Petrescu
Puncte necesare: 0
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Rogojinaru

Extras din curs

Razboiul pentru suprematia economica in secoul XIX se poarta cu arme clasice: manipulari de fonduri, politici comerciale protectioniste, reglementari financiare etc.

Adevaratele arme strategice se bazeaza pe cunoastere, in perspective ceea ce conteaza pentru fiecare antiune sunt produsele muncii mintale, cercetarea stiintifica si tehnologica, educatia fortei de munca, software-uri sophisticate, comunicatii avansate, administratia mai inteligenta etc.

Distrugatorii burgheziei

Toata lumea uraste birocratia. Mult timp a fost intretinut mitul ca birocratia este o boala a guvernului (fucntionari publcii plictisiti si lenesi).

Birocratia este la fel de prezenta in afaceri ca si ins ectorul public.

Se cauta noi modalitati de organizare si zilnic specialsitii domeniului propun noi forme de organizare anti-birocratice. Nimeni nu se asteapta ca birocratia sa dispara definitive insa e aproape evident ca daac nu schimba ceva, organizatiile vor muri sufocate de concurenta daca se vor continua sa se cramponeze in vhecile structuir birocratice centralizate.

Politia, armata, spitalul, scolile sunt organizate sub forma birocratica chiar daca liderul lor poate fi extram de charismatic si anti birocratie.

Lupta impotriva birocratiei este un atac asupra formei de putere dominante, caracteristica secolului “cosului de fum” (probabil se refera la era revolutiei industriale).

O infinitate de boxe

Birocratia are doua trasaturi cheie numite “boxe” sau “canale”. Datorita acestor doua trasaturi controul se afpla in mana a doua tipuri de functionari

- specialisti – care au putere prin faptul ca ei controleaza informatia din boxe

- manageri – care isi castiga puterea prin controlul informatiei care se scurge prin canale

Birocratia este vazuta ca un mod de a grupa oamenii, dar este si un mod de a grupa faptele. O firma cu departamente clar delimitate, poate fi vazuta ca o colectie de boxe in care se afla informatii specializate si experiente personale.

Pana sa apara calculatorul boxesimul era principalul mod de a organiza cunoasterea pentru a crea avere.

In teorie sistemul de boxe ar fi putut fi extins la infinit (s-ar fi putut acumula cunasotere in organizatie la infinit prin organizarea de noi si noi departamente specializate). In practica numarul tot mai mare de boxe face sa sistemul sa fie tot mai greu de urmarit, inteles si controlat. (aici ne invata pe noi Rogo ca organzatiile decid sa externalizeze o serie de servicii pentru ca e mult prea greu si costisitor sa aiba multe departamente specializate).

Puterea contra ratiune

Societatea tinde sa se diversifice (de la produse pana la stiluri de viata, tehnologii si mijloace de informare). Diversificarea inseamana complexitate si implica afaceri care au nevoie de tot mai multe informatii, date si know-how pentru a functiona. Se indeasa tot mai multe informatii in boxele care tind sa plesneasca.

Schimbariile au un ritm mult prea rapid pentru ca birocratiile sa le mai poata face fata. Accelerarea schimbarilor face ca toate cunostiintele noastre (despre piete, tehnologii, furnizori, distribuitori, preferinte ale consumatorilor etc) sa fie perisabile.

Datele, cunostintele, aptitudinile pe care o firma le detine sunt intr-o permanenta stare de descompunere si regenrare. Unele boxe sunt aglomerate cu informatii de dau pe dinafara, altele ajung sa fie inutile, irelevante pentru noile cerinte ale pietei. => schimbarile din exterior pun presiuni enorme pe infrastructura birocratica.

O alta problema apare atunci cand modificarile continue de pe piata scot la iveala situatii pentru care organizatia nu e pregatita, nu detine nico informatie in boxe. (ex ex: compaia de ciocolata Morinaga afla ca un ucigas le otraveste produsele, Manville da faliemnt infruntand procese penale dinc auza expunerii muncitorilor la azbest). Managerii si nici birocratiile lor nu sunt pregatiti pentru astfel de evnimente. In astfel de situatii manageri pierd ratiunea birocratica si incepe sa lupte pentru bani, personae sau pentru controlul informatiilor. Ratiunea pierde loc in fata puterii.

Camilefanti si cartofi fierbinti

Cand apare o anomalie pe piata (ceva care desper care niciuna dintre boxe nu are informatie) primul institct al companiei este sa ignore. (ex: producatorii americani de masini, au ignorat aparitia masinilor europe pe piata Americana pentru ca niciunul dintre boxele/ departamentele lor nu avea informatia necesara pentru a lupta cu concurenta.)

Cand birocratia confrunta o problema, care nu se potriveste in boxa existentiala a nimanui, se comporta intr-un mod stereotip: in prima faza se eschiveaza, apoi cineva propune infiintarea unui nou compartiment care sa se ocupe de asta (si de obicei cel care propune infiintarea vrea ca el sa-l conduca), pentru ca un nou department ar manca resurse multe se ajugne la camilefenatul birocratic. O noua boxa populate de tineri din celelalte department care se misca ca un elefeant sia re IQ-ul unei camile.

Problema e uneori ca un cartof fierbinte de care toti vor sa scape aruncandu-l din mana in mana pana ajunge la un tanar ne experimentat sau pana este abandonat riscand sa evolueze in spre o criza. In aceasta situatie CEO-ul poate decide sa puna pe cineva din personalul sau propriu sa depaneze problema sic el mai probabil departamentel vor il vor sap pe acesta sistemul birocratic fiind caracterizat si prin luptele interne pentru putere. Puterea si nu ratiunea propulseaza sistemul birocratic si domina mediul de afaceri.

Pentru o restructurare serioasa trebuie gandit modul inc are se organizeaza cunoasterea si intreg sistemuld e putere bazat pe ea. Sistemul boxelor (in care se inmagazineaza cunoasterea in prezent) este in criza.

Canale infundate

Pe langa criza boxelor si canalel de comuniocare par a avea o problema. Reusita companiei sta in cooperarea dintre departamente.

Pentru buna fucntionare a sistemul birocratic informatia trebuie sintetizata si fragmentata de specialist (asta se intampla in boxe), managerul mijlociu trebuie sa adune aceasta informatie de la specialisti si sa o transfere prin canale la nivelul imediat superior din piramida.

Sistemul a functionat cand afacerile se miscau incet, astazi ritmul alert face ca si canalele precum boxele sa fie compelsite de mesaje. In plus functionarul poate sabota sistemul netrimitand mai departe informatia corecta, sau trimitand o informatie incomplete sau trimitand-o in lateral in loc sa o trimita pe vertical.

Corporatiile janponeze au rezolvat partial problema introducand in sanul birocratiei un sistem secund (dodikai).

Recrutii angajati in aceasi perioada mentin contactul pe tot parcursul angajarii lor in firma. Dupa un timp membrii dodikai-ul sunt imprastiati prin firma urcand in ierarhie pe masura ce acumuleaza vechime. Ei continua sa tina legatura intalninudu-se la serate, timp in care schimba informatii din boxe dincolo de canalele oficiale ale sistemului. Se comuncia astfel fapte reale asupra situatiilor cu care se confrunta organizatia.Acest lucru permite know-how-ului sa se imprastie prin agentie chiar si atunci cand canalele si boxele sunt supra aglomerate. Chiar si acest lucru nu e suficient ca firma sa raman in viata.

Preview document

Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare - Pagina 1
Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare - Pagina 2
Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare - Pagina 3
Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare - Pagina 4
Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare - Pagina 5
Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare - Pagina 6
Alvin Toffler - Powershift, puterea în mișcare - Pagina 7

Conținut arhivă zip

  • Alvin Toffler - Powershift, Puterea in miscare.doc

Alții au mai descărcat și

Cursul 2 - demersul comunicării globale, în contextul apariției unei noi profesii - specialistul în comunicare

Demersul comunicării globale, în contextul apariţiei unei noi profesii: specialistul în comunicare 2.1 Evoluţia şi demersul comunicării. Apariţia...

Cursul 4 - comunicarea interpersonală - soluționarea situațiilor conflictuale

Comunicarea interpersonală: soluţionarea situaţiilor conflictuale 5.1 Noţiunea „conflict” 5.2 Surse generatoare de conflicte 5.3 Rolul...

Comunicare și Mediere

1.1 Tensiuni latente şi camuflate în grupurile de muncă Din viaţa interioară a unui grup de muncă, planul cu implicaţiile cele mai vaste în...

Curs 6 - Comunicarea financiar-bancară pe Piața de Capital

6.1 Ringul bursier Piaţa de capital este un tărâm misterios chiar şi pentru cei mai mulţi dintre economişti, nu numai pentru cei care nu au o...

Curs 3 - Tipologia Profesionistului în Comunicarea financiar-bancară

CURS 3 – Tipologia profesionistului în comunicarea financiar-bancară 3.1 Emitenţii şi receptorii mesajelor în CFB În cadrul CFB prin emitent se...

Comunicare organizațională

Viziune tranzactionala Schema liniara nu mai este suficienta Pozitiile celor doi interloculori se schimba in functie de eficienta modului de...

Psihosociologia comunicării

1.1. Comunicare: concept, modele, necesitate, funcţii Obiective: După parcurgerea acestei unităţi de învăţare vom fi capabili: 1. Să analizăm...

Comunicarea - noțiuni generale

Definirea comunicării COMUNICAREA: reprezintă un proces de transmitere de informaţii (fapte, idei, impresii) necesita cel puţin doi poli...

Te-ar putea interesa și

Comunicare

Introducere Toate definiţiile date comunicării umane, indiferent de şcolile de gândire cărora le aparţin sau de orientările în care se înscriu,...

Leadership și Culturi Organizaționale

INTRODUCERE Liderii acţionează conform unei moralităţi înalte, unei practici etice şi cu o înţelegere fundamentală a factorilor de o mare...

Imaginea Războiului din Irak în Opinia Publică din România

INTRODUCERE Războiul a fost - şi va rămâne probabil – unul din fenomenele sociale cele mai complexe. În pofida adevărului atestat în atâtea...

Medii de stocare a datelor

Argument Momentul iniţial al istoriei calculatoarelor este, de obicei legat de numele matematicianului englez Charles Babbage. El a propus în anul...

Talk show-ul de televiziune - sclavul audienței

CAPITOLUL I I. Televiziunea Trăim într-o lume în care volumul, diversitatea, viteza şi libertatea de circulaţie a informaţiei reprezintă...

Comunicarea Politică între Tradiție și Actualitate

Introducere Toate definiţiile date comunicării umane, indiferent de şcolile de gândire cărora le aparţin sau de orientările în care se înscriu,...

Tendințe în dezvoltarea sectorului Românesc al serviciilor

INTRODUCERE În prezent asistăm la nivel global, la trecerea la un nou tip de economie, bazat pe preponderenta activitaţilor terţiare în crearea...

Teoriile comunicării - mijloacele comunicării de masă

1. Notiunea de comunicare Toate definitiile date comunicarii, indiferent de scolile de gândire carora le apartin sau de orientarile în care se...

Ai nevoie de altceva?