Extras din document
Cine vorbeste? Cele trei stari ale Eului
Fiecare dintre noi are, mai mult sau mai putin, capacitatea de a gândi logic, de a judeca conform propriilor principii morale, de a proteja si de a avea grija si are disponibilitatea de a fi jucaus, de a se distra, de a se bucura, de a avea sau a nu avea chef.
Ideal ar fi sa avem un echilibru între toate acestea. Si, mai ales, sa folosim în mod adecvat aceste comportamente. Adica, sa ne distram atunci când este cazul, sau sa folosim gândirea logica atunci când este nevoie.
Eric Berne a oferit prin intermediul AT o grila de lectura de o simplitate geniala bazata pe trei stari ale Eului: Copil, Parinte si Adult.
Starea de Parinte a Eului
Fiecare dintre noi am înregistrat (si înca mai înregistram) norme, opinii, judecati despre oameni si lucruri fara sa fi avut posibilitatea sa verificam corectitudinea acestora. De asemenea, am înregistrat comportamente de dominare, impunere, sau protejare. O persoana acceseaza starea de Parinte atunci când comportamentul sau reproduce un „model” pe care la înregistrat de la cei din jur, de regula, parinti sau alte persoane care au exercitat o influenta puternica asupra lor.
Starea de Parinte a Eului
Starea de Parinte este divizata în doua: Parintele Normativ si Parintele Hranitor.
Parintele Normativ
O persoana se afla în starea de Parinte Normativ atunci când conduce, dicteaza, impune, critica, emite principii, devalorizeaza, judeca, sau agreseaza. Pentru partea negativa a Parintelui Normativ se mai foloseste termenul de Parinte Critic. Starea de Parinte Normativ contine valorile, principiile, regulile, normele, prejudecatile, credintele si modele de comportament autoritar.
Starea de Parinte Normativ functioneaza automat. Când o accesam, suntem pe pilot automat activând modelele de comportament învatate, în cea mai mare parte, în perioada copilariei si adolescentei.
Toate aceste tipare pe care ni le am însusit în copilarie au avut sens, deoarece nu aveam capacitatea necesara de a judeca logic pentru a le valida. Unele dintre aceste tipare, ar putea fi folositoare în continuare. Altele, nu. Folosirea excesiva a starii de parinte normativ ne poate limita orizontul si bloca dezvoltarea, deoarece functionam pe pilot automat.
Starea de Parinte Normativ are aspecte pozitive si negative. Este utila în situatiile în care se impune folosirea autoritatii. Aspectul negativ este legat de latura critica, de folosirea reprosurilor, sau de devalorizare. În aceste cazuri, spunem despre persoana respectiva ca joaca rolul de Persecutor.
Iata câteva dintre comportamentele Parintelui Normativ:
§ cineva care loveste cu pumnul în masa;
§ cineva care agita degetul aratator, încrunta sprâncenele;
§ cineva care îi judeca pe ceilalti;
§ cineva care vorbeste cu o voce autoritara;
§ o persoana care bârfeste;
§ cineva care spune
Preview document
Conținut arhivă zip
- Analiza Tranzactionala.doc