Comunicare Organizationala - SNSPA

Curs
8.6/10 (12 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 86 în total
Cuvinte : 47078
Mărime: 240.45KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitru Iacob
Structura cursului MODUL A: TEORIA SI MANAGEMENTUL ORGANIZATIILOR Tema 1. Introducere în teoria si managementul organizatiilor. Tema 2. Evolutii în teoria si managementul organizatiilor. Tema 3. Dinamica proceselor sociale si viitorul organizatiilor. Tema 4. Functionarea si functiile organizatiilor. Tema 5. Conducerea organizatiei. Tema 6. Liderul organizatiei (conducatorul) Tema 7. Schimbarea în organizatii. Tema 8. Adaptarea si sanatatea organizatiilor. MODUL B: CULTURA SI COMUNICAREA ORGANIZATIONALA Tema 9. Cultura organizationala. Tema 10. Comunicarea organizationala.

Extras din document

1.1. Perspectiva sistemica asupra organizatiei

În ultimele decenii, ca urmare a demonstratiei facuta de Thomas S. Kuhn în cunoscuta sa lucrare “Structura revolutiei stiintifice”, se considera ca o revolutie stiintifica are loc prin aparitia unor scheme conceptuale noi, prin introducerea unor noi “paradigme” ale cunoasterii stiintifice. În aceasta perspectiva, se poate afirma ca teoria generala a sistemelor (prescurtat T.G.S.) marcheaza o ruptura epistemologica în raport cu vechea paradigma, proprie “producerii analitice” si “viziunii atomiste” ale stiintei clasice. Aceasta din urma considera ca orice totalitate poate fi descompusa în elementele componente (compusi si enzime, celule, senzatii elementare, indivizi în libera competitie etc. sperând ca prin simpla lor reunire – teoretica sau experimentala – s-ar putea reconstrui si face inteligibila totalitatea de la care s-a plecat.

Teoria generala a sistemelor a fost dezvoltata în ultima jumatate de veac, plecându-se de la lucrarile lui Ludwig von Bertalanffy. Acesta a formulat o prima varianta a T.G.S. ce studiaza sistemele deschise care schimba fara discontinuitate materie si energie cu mediul exterior. În anii 1950 – 1970, alti cercetatori s-au preocupat sa puna la punct aparatul logic – conceptual matematic al T.G.S. Teoria generala a sistemelor s-a impus atât ca modalitate de depasire a falsei alternative “mecanism-organicism” în domeniul biologiei, cât si ca o expresie concentrata a inovatiilor teoretice generate de studiul actual al stiintelor, cu profunde incidente filosofice.

Intentia teoriei generale a sistemelor este de a dezvalui proprietati, principii si legi care sunt caracteristice sistemelor în general, independent de varietatea lor sau de natura elementelor lor componente. Principala consecinta a T.G.S. o constituie introducerea unei noi viziuni stiintifice (denumita “sistemica”), gratie virtutilor metodologice ale triadei conceptuale “sistem-structura-functie” în cercetarea totalitatilor (ansamblurilor organizate).

Din aceasta perspectiva, obiectele, fenomenele, proprietatile si procesele, indiferent de natura lor, pot fi considerate drept sisteme care poseda o anumita structura în masura în care reprezinta u întreg ale carui elemente se afla în relatii logic determinate unele fata de altele si poseda, astfel, însusiri ireductibile la elemente sau relatii. Sistemul ar putea fi definit , în mod cu totul general, ca fiind o multime de elemente care regasesc într-o legatura organizata si între care se stabilesc relatii dinamice.

În ceea ce priveste domeniul social, notiunea de sistem reprezinta o repartitie a functiilor si a sarcinilor, o anumita forma de organizare, în asa fel încât oamenii sa ia în final deciziile cele mai eficiente pentru realizarea obiectivelor propuse.

În general apreciind, sistemul este un ansamblu de elemente interconectate, aflate în interactiune activa sau potentiala si care poate fi identificat în orice domeniu fizic, social sau conceptual.

Din analiza celor prezentate pâna acum, rezulta ca s i s t e m u l este un ansamblu de elemente în interactiune, care constituie un întreg organizat, cu proprietati specifice si functii proprii, deosebite de ale elementelor ce îl compun, o formatie distincta si relativ autonoma în raport cu mediul înconjurator, care poate fi identificat în orice domeniu (fizic, biologic, social etc.)

Obiectele sistemului sunt la rândul lor, totalitati structurale (subsisteme), în cadrul carora legile sistemului nu sunt identice ce cele ale elementelor componente.

Adiacentul (complementul) conceptului de sistem este acela de mediu, în care se include elemente din afara sistemului, care-l influenteaza sau sunt influentate de el.

1.2. Organizatia ca sistem

Sistemele sunt universal prezente în cosmos, în realitatea fizico-biologica si în viata sociala. Sistemele sociale sunt de regula, organizatii. Orice organizatie este un sistem, fara ca orice sistem social sa fie propriu-zis o organizatie.

Organizatia este un sistem deschis, adaptiv, tinând seama de faptul ca este o componenta a unor sisteme mai mari cu care are legaturi armonizate prin procesul de conducere. În acelasi timp, organizatia are si un grad propriu de autonomie, o functionare de sine statatoare: Organizatia poate fi înteleasa numai privind-o ca sistem deschis ale carui procese interne se afla în interrelatie cu mediul. Sistemul închis este o constructie ipotetica care nu exista si nu poate exista în realitate. Organizatia ca un sistem complet închis probabil nu va exista niciodata, deoarece componentele sale sunt totdeauna influentate de forte din afara sistemului. Aceasta înseamna ca organizatia trebuie analizata contextual si, în acest sens putem vorbi de “grade de permeabilitate” la influentele din mediu, dar nu de un sistem închis.

Organizatia este un sistem social de activitate ce reuneste oameni (resurse umane) si resurse materiale prin intermediul carora realizeaza scopul pentru care a fost creata: produse, lucrari, servicii, corespunzator comenzii sociale. Oricare ar fi organizatia, ea s-a construit constient si deliberat de catre oameni pentru a produce ceva de care societatea are nevoie. Obiectivul (scopul) este temeiul ce a stat la baza aparitiei organizatiei în acelasi timp este motivarea mentinerii ei în continuare. Chiar daca, în timp, scopul s-a schimbat si cel prezent nu mai coincide cu cel pentru care a fost creata, organizatia se mentine totusi daca are un scop, daca satisface o nevoie.

Organizatia este un sistem dinamic, în sensul ca evolutia si viabilitatea sa sunt determinate de modificarile care produc în cadrul sistemului, în relatiile acestuia cu mediul. Ea este, de asemenea, un sistem complex probabilistic si relativ stabil, deoarece reprezinta o reuniune de componente articulare prin numeroase legaturi, supusa unor factori perturbatori, dar capabila sa-si mentina functionarea în cadrul unor limite care-I definesc maniera de comportare. Totodata organizatia este un sistem autoreglabil si autoorganizabil deoarece are capacitatea sa faca fata diferitelor influente din interior si din exterior, cu ajutorul conducerii, prin acte decizionale.

Preview document

Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 1
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 2
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 3
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 4
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 5
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 6
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 7
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 8
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 9
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 10
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 11
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 12
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 13
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 14
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 15
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 16
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 17
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 18
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 19
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 20
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 21
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 22
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 23
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 24
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 25
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 26
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 27
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 28
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 29
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 30
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 31
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 32
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 33
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 34
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 35
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 36
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 37
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 38
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 39
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 40
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 41
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 42
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 43
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 44
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 45
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 46
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 47
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 48
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 49
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 50
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 51
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 52
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 53
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 54
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 55
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 56
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 57
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 58
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 59
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 60
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 61
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 62
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 63
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 64
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 65
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 66
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 67
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 68
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 69
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 70
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 71
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 72
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 73
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 74
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 75
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 76
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 77
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 78
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 79
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 80
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 81
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 82
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 83
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 84
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 85
Comunicare Organizationala - SNSPA - Pagina 86

Conținut arhivă zip

  • Comunicare Organizationala - SNSPA.doc

Alții au mai descărcat și

Comunicarea Verbala si Non Verbala

Comunicarea verbala si non-verbala Comunicarea a însotit omul pe parcursul întregii sale existente si evolutii, în toate genurile de activitati...

Definitia si Conceptul de Comunicare de Masa Teorii ale Mass-Media

Traim într-un spatiu în care mass-media sufera schimbari rapide. În urma cu numai cativa ani, majoritatea oamenilor nu auzisera de multimedia si...

Analiza Sistemului de Comunicare la Henkel România

1. PREZENTAREA GENERALA A FIRMEI Henkel România a fost înfiintata în 1994 ca filiala a companiei Henkel Austria (devenita în 1998 Henkel Central...

Tipuri de Comportament

Acest capitol are scopul de a ne ajuta sa identificam câteva dintre comportamentele si atitudinile pe care le adoptam noi si interlocutorii nostri...

Comunicarea Umană

INTRODUCERE Comunicarea a fost, şi continuă să fie în societatea contemporană o temă centrală de dezbatere, acesta fiind unul din motivele care...

Demersul Comunicării Globale

Specialiştii sunt unanimi în a sublinia că plasarea comunicării globale în “vârful” evoluţiei pieţelor, în ultimele trei decenii, s-a realizat prin...

Comunicarea în Cadrul Grupului

Oamenii traiesc organizati în grupuri deoarece sunt fiinte sociale. Un grup social reprezinta un ansamblu de indivizi între care exista relatii...

Fisa Postului - Referent Vanzari

FIŞA POSTULUI REFERENT VÂNZĂRI I DENUMIREA POSTULUI: Referent vânzări 1. Poziţia în COR (Clasificarea Ocupaţiilor în România): 341904 2....

Ai nevoie de altceva?