Comunicare si Relatii Publice

Curs
8.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 187 în total
Cuvinte : 105847
Mărime: 352.70KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Minea Simina
este un curs care s-a sustinuta la materia cu acelasi nume titlului

Cuprins

ARIILE TEMATICE ALE CURSULUI:

CURSUL I : COMUNICAREA UMANA:CONTINUT ,STRUCTURA,FUNCTII;

1.1 AXIOMELE COMUNICARII

1.2 NIVELURILE COMUNICARII UMANE

1.3 IREVERSIBILITATEA COMUNICARII

1.4 CUNOASTEREA DE SINE : a. Fereastra lui Johari

b. Imaginea de sine

CURSUL II :COMUNICARE SI LIMBAJ

2.1 EMPATIA SI ASCULTAREA INTERLOCUTORULUI-FUNDAMENTE COMUNICATIONALE.

2.2 COMUNICAREA VERBALA

2.3 COMUNICAREA NONVERBALA

2.4 SEMIOTICA SI COMUNICARE GESTUALA(KINEZICA).

CURSUL III: RELATII PUBLICE/VS/PUBLICITATE

3.1 SEMIOTICA PUBLICITATII

3.2 COMUNICAREA SI MASS-MEDIA

3.3 MANIPULAREA PRIN PUBLICITATE SI MASS-MEDIA(MANIPULAREA PRIN PUBLICITATE ELECTORALA).

3.4 IMAGINEA INSTITUTIILOR

CURSUL IV: ELEMENTE DE ANALIZA TRANZACTIONALA

4.1 SITUATIILE CONFLICTUALE SI COMUNICAREA; CRIZA,CONFLICT SI PROCESUL COMUNICATIONAL SI IN RELATIILE PUBLICE.

4.2 COMUNICAREA IN GRUP. SEDINTELE DE BRAINSTORMING.SPIRITUL DE ECHIPA.

4.3 COMUNICAREA IN GRUPURILE DE MUNCA.NEGOCIEREA

4.4AUTOMANIPULAREA.ANALIZA TRANZACTIONALA.

4.5 SCENARIILE DE VIATA

CURSUL V: Strategii de prevenire si de reducere a conflictelor organizationale

CURSUL VI Factorii generatori de stres in organizatii, teoriile conflictualiste si modalitati de gestionare a stresului in aceste organizatii.

6.1 Cauze ale conflictelor organizationale disfunctionale

6. 2 Personalitatea resurselor umane si stresul organizational.

6.3 Factorii de stres la nivel executiv si managerial.

6.4 Factorii de stres la nivel operational

6.5 Schimbarile organizationale, factori generatori de stres?

6.6 Sentimentele iluzorii generate de procesul de schimbare organizationala

6.7 Tehnostresul si conflictele organizationale.

CURSUL VII : Motivatia in munca in organizatiile autohtone, cauza generatoare de conflicte.

CURSUL VIII: Acceptiuni privind conceptul de relatii publice

Extras din document

CURSUL I :COMUNICAREA UMANA:CONTINUT,STRUCTURA,FUNCTII;

1.1 AXIOMELE COMUNICARII

Am fi putut intitula expunerea de mai jos" principii comunicationale"; ele fac insa parte componenta a procesului comunicational intr-un mod aproape imperativ , nefiind necesara nici un fel de argumentare. De aceea devine indispensabila atribuirea unor adevarate axiome procesului comunicational .

Prima dintre ele stabileste ca la nivel interpersonal, de grup sau organizational, comunicarea este nu o necesitate , ci o permanenta. Este imposibil sa ne imaginam ca exista ceva din structura umana care nu comunica. Mimica, lipsa gesturilor sunt mijloace comunicationale. Ascultarea, tacerea este o modalitate de comunicare si vom incerca sa tratam pe larg intr-un subcapitol viitor problema empatiei si a ascultarii ca fundamente ale unei comunicari eficiente.Asadar "Comunicarea este inevitabila " sau "Noncomunicarea este imposibila "constituie prima dintre axiomele comunicationale.

Axioma 2: "Tonul face muzica intr-o comunicare", aceasta dezvoltandu-se pe doua planuri : planul continutului si planul relatiei.Primul ofera informatii si cel de-al doilea ofera informatii despre informatii. Aceleasi cuvinte pot comunica lucruri diferite si aceasta datorita elementelor mecanicii exprimarii, in special tonalitatii cuvintelor.

Axioma 3: "Comunicarea este un proces continuu ce nu poate fi abordat in termenii cauza -efect sau stimul-raspuns".Putem cauta o cauza(un incriminat) pentru o comunicare defectuoasa?

Toti cei implicati in initierea si perceperea unei comunicari au dreptate, si totodata nici unul , pentru ca fiecare este si cauza si efect in acelasi timp. Cine ar putea fi vinovatul intr-un conflict comunicational? Cu siguranta nu vom putea stabili niciodata.Esential pentru evitarea si chiar managerierea unui conflict comunicational este ca fiecare dintre noi, ca initiator al unei comunicari interpersonale ,sa se considere vinovat pentru ca interlocutorul nu a inteles mesajul cu intentia cu care el a fost transmis.

Axioma 4:"Comunicarea se bazeaza atat pe informatia in forma digitala (procesata de sistemul nervos central) cat si pe informatia analogica (procesata de sistemul neurovegetativ)"..Informatia digitala continuta de simboluri (cuvinte de exemplu) este transpusa in cod binar, la nivelul neuronilor si sinapselor. Informatia analogica continuta de stimuli nonverbali este transpusa in limbaj biochimic, la nivel hormonal.

Axioma 5 :"Comunicarea este ireversibila". Daca ar exista un grad de comparatie pentru termenul ireversibilitate atunci comparativ cu trecerea timpului am putea considera procesul comunicational mult mai necrutator in ceea ce priveste posibilitatile de retractare(pentru ca cel putin teoretic si hilar putem invinge trecerea timpului printr-o auto -minciuna, modificand acele ceasornicului);procedeul este imposibil dupa initierea comunicarii.

Axioma 6:"Comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri , iar tranzactiile(schimburile) care au loc intre ei pot fi simetrice sau complementare.Tranzactiile simetrice sunt acelea in care partenerii isi reflecta reciproc comportamentele de pe pozitii de egalitate. Avantajul acestei categorii de tranzactii comuncationale il constituie faptul ca partenerii au celasi status (si de cele mai multe ori nu mai au ce negocia si pentru ce se tocmi, negocierea capatand acum conotatia unui lobbying). Dezavantajul tranzactiilor simetrice il constituie facilitatea aparitiei conflictului: interlocutorul raspunde identic reactiei celuilalt; ce poate fi mai malefic pentru evitarea unei situatii conflictuale decat raspunsul la o agresiune a interlocutorului printr-o alta agresiune? La ce va foloseste sa va agresati, sa va inferiorizati interlocutorul? Amintiti-va intotdeauna ca agresiunea, autocratia sunt atributele celor slabi! Sa va inspire mila interlocutorul agresiv , pentru ca in spatele tiraniei manifestate se ascunde intotdeauna teama, incertitudinea propriei valori. Forta pumnului in masa nu este decat apanajul celor infricosati, disperati!

Tranzactiile complementare sunt relatii in care partenerii adopta comportamente compatibile sau joaca roluri distincte, au putere diferita , statut social sau ierarhic diferit.Diferentele dintre parteneri sunt maximizate. Astfel de tranzactii comunicationale se stabilesc intre parinte-copil, profesor-elev , sef ierarhic-subaltern. Multi dintre specialisti considera aceste tranzactii complementare niste bariere comunicationale; astfel,autocratia sefului ierarhic nu poate decat sa creeze frustrare si ostilitate pentru subaltern.La ce va ajuta sa va conduceti resursele umane intr-un mediu ostil ? La ce va ajuta sa va inferiorizati interlocutorul? Cu siguranta, la nimic!Aminititi-va ca autoritatea impusa nu face decat sa ascunda atitudini si nu sa schimbe atitudini! Si comunicarea are un singur ideal: schimbarile constructive!

Axioma 7:"Comunicarea implica procese de acomodare si de ajustare a comportamentelor".Oamenii sunt in mod inevitabil diferiti , percep diferit realitatea si au interese si obiective diferite. Este un principiu fundamental pentru a face posibila comunicarea in grup.Leaderul unui grup si chiar fiecare component in parte trebuie sa tina seama de acest lucru: o echipa , un grup inseamna inainte de toate individualitati, diferente, contradictorialitati. Respectati identitatea celuilalt, opiniile si viziunile diferite.Sugerati decizii, si nu impuneti atitudini,idei!Din diversitate, din opiniile in contradictoriu , va lua nastere decizia optima. Este ceea ce doctrina franceza denumeste "sinergia comunicarii". Nimic nu poate fi mai oprtun pentru procesul comunicational decat diversitatea, adversitatea chiar, iar apogeul maleficului comunicational il constituie identitatea de opnii, idei,comportamente, principii.

1.2 NIVELURILE COMUNICARII UMANE

Comunicarea umana se poate desfasura pe cinci niveluri relativ distincte : a.comunicarea intrapersonala; b. comunicarea interpersonala ; c. de grup; d. publica sau e. de masa.

COMUNICAREA INTRAPERSONALA

Este considerata de catre psihologi cea mai buna modalitate de a mentine echilibrul emotional.Comunicarea intrapersonala reprezinta de asemenea o ameliorare a singuratatii mai ales pentru cei terorizati de clipele pe care le petrec cu ei insisi. Oamenii de langa noi au nevoie de momente in care sa ramana singuri pentru a se autoevalua, a-si pune intrebari, a lua decizii, sau pentru a reconstitui cuvintele adresate altora. Aceste dialoguri interioare sunt mai mult decat benefice pentru fiecare dintre noi , si in ciuda "libertatii depline" sunt pline de sinceritate pentru ca intr-o comunicare intrapersonala este greu de crezut ca cineva poate alege varianta minciunii de sine.

COMUNICAREA INTERPERSONALA

Comunicarea interpersonala ia nastere in dialogul exclusiv dintre doi interlocutori. Care ar fi obiectivul ei principal? Specialistii inca mai dezbat intre persuadarea interlocutorului si transpunerea in gandurile si sentimentele lui. Certitudinea este data insa de importanta majora a empatiei in comunicarea interpersonala , mai precis a ascultarii empatice. Comunicarea "intre patru ochi" va atinge apogeul eficientei cand fiecare dintre noi va asculta enuntul celuilalt pana la capat, fara a fi orbit de pasiunea de a replica, de a-si inferioriza interlocutorul , de a-l transforma intr-un invins comunicational.Parintii folosesc adeseori in marturisiri sintagma "Nu ma inteleg cu copilul meu pentru ca nu ma asculta..."?!. Adevarata problema a comunicarii interpersonale o constituie capacitatile empatice ale fiecaruia dintre noi: pentru a comunica eficient trebuie sa-l intelegem pe interlocutor si de abia dupa aceea sa avem pretentia de a fi intelesi. Trebuie sa ascultam si , intr-un final sa avem si minusculul drept de a fi ascultati.

Preview document

Comunicare si Relatii Publice - Pagina 1
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 2
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 3
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 4
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 5
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 6
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 7
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 8
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 9
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 10
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 11
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 12
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 13
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 14
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 15
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 16
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 17
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 18
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 19
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 20
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 21
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 22
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 23
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 24
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 25
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 26
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 27
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 28
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 29
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 30
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 31
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 32
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 33
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 34
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 35
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 36
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 37
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 38
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 39
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 40
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 41
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 42
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 43
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 44
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 45
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 46
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 47
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 48
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 49
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 50
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 51
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 52
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 53
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 54
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 55
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 56
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 57
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 58
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 59
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 60
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 61
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 62
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 63
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 64
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 65
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 66
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 67
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 68
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 69
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 70
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 71
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 72
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 73
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 74
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 75
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 76
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 77
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 78
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 79
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 80
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 81
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 82
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 83
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 84
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 85
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 86
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 87
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 88
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 89
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 90
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 91
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 92
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 93
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 94
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 95
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 96
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 97
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 98
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 99
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 100
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 101
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 102
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 103
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 104
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 105
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 106
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 107
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 108
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 109
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 110
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 111
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 112
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 113
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 114
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 115
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 116
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 117
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 118
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 119
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 120
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 121
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 122
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 123
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 124
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 125
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 126
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 127
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 128
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 129
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 130
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 131
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 132
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 133
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 134
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 135
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 136
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 137
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 138
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 139
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 140
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 141
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 142
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 143
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 144
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 145
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 146
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 147
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 148
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 149
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 150
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 151
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 152
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 153
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 154
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 155
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 156
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 157
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 158
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 159
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 160
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 161
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 162
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 163
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 164
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 165
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 166
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 167
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 168
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 169
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 170
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 171
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 172
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 173
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 174
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 175
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 176
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 177
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 178
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 179
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 180
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 181
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 182
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 183
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 184
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 185
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 186
Comunicare si Relatii Publice - Pagina 187

Conținut arhivă zip

  • Comunicare si Relatii Publice.doc

Alții au mai descărcat și

Tehnici de Comunicare

1. INTRODUCERE Atmosfera sau conditiile in care se realizeaza schimbul de informatii, idei si sentimente intr-un colectiv determina masura in care...

Comunicarea Verbala si Non Verbala

Comunicarea verbala si non-verbala Comunicarea a însotit omul pe parcursul întregii sale existente si evolutii, în toate genurile de activitati...

Comunicarea în Situații de Criză

INTRODUCERE Omul este prin esenta o fiinta bio-psiho-sociala.Aflat mereu în cautarea unor raspunsuri ,supus mereu îndoielilor, omul a încercat...

Comunicarea Non - Verbala

1. Comunicarea „În general, se vorbeşte de comunicare de fiecare dată cand un sistem respectiv o sursă influenteaya un alt sistem, in speta un...

Plan de Comunicare

1. INSTITUTIE 1.1 Obiective de comunicare - Cresterea gradului de notorietate a brandului ASSI - Crearea unei imagini puternice si pozitive a...

Comunicarea Verbala si Nonverbala in Cadrul Hotelului Horoscop

CAP. I COMUNICAREA – TEORIE 1.1 Conceptul comunicării Comunicarea este un ansamblu de acţiuni care au în comun transmiterea de informaţii sub...

Comunicare si Relatii Publice

INTRODUCERE Trăim într-o epocă intoxicată de o publicitate zgomotoasă şi nereală făcută produselor care, cel mai adesea, nu îndeplinesc criteriile...

Recenzie de Carte - Psihologia Comunicarii - Teorii si Metode de Jean-Claude Abric

Jean-Claude Abric , profesor de psihologie sociala la Universite de Provence , Aix-en-Provence, si director al Laboratorului de psihologie sociala...

Ai nevoie de altceva?