Comunicare si Relatii Publice

Imagine preview
(8/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Comunicare si Relatii Publice.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 187 de pagini .

Profesor: Minea Simina

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Comunicare

Cuprins

ARIILE TEMATICE ALE CURSULUI:
CURSUL I : COMUNICAREA UMANA:CONTINUT ,STRUCTURA,FUNCTII;
1.1 AXIOMELE COMUNICARII
1.2 NIVELURILE COMUNICARII UMANE
1.3 IREVERSIBILITATEA COMUNICARII
1.4 CUNOASTEREA DE SINE : a. Fereastra lui Johari
b. Imaginea de sine
CURSUL II :COMUNICARE SI LIMBAJ
2.1 EMPATIA SI ASCULTAREA INTERLOCUTORULUI-FUNDAMENTE COMUNICATIONALE.
2.2 COMUNICAREA VERBALA
2.3 COMUNICAREA NONVERBALA
2.4 SEMIOTICA SI COMUNICARE GESTUALA(KINEZICA).
CURSUL III: RELATII PUBLICE/VS/PUBLICITATE
3.1 SEMIOTICA PUBLICITATII
3.2 COMUNICAREA SI MASS-MEDIA
3.3 MANIPULAREA PRIN PUBLICITATE SI MASS-MEDIA(MANIPULAREA PRIN PUBLICITATE ELECTORALA).
3.4 IMAGINEA INSTITUTIILOR
CURSUL IV: ELEMENTE DE ANALIZA TRANZACTIONALA
4.1 SITUATIILE CONFLICTUALE SI COMUNICAREA; CRIZA,CONFLICT SI PROCESUL COMUNICATIONAL SI IN RELATIILE PUBLICE.
4.2 COMUNICAREA IN GRUP. SEDINTELE DE BRAINSTORMING.SPIRITUL DE ECHIPA.
4.3 COMUNICAREA IN GRUPURILE DE MUNCA.NEGOCIEREA
4.4AUTOMANIPULAREA.ANALIZA TRANZACTIONALA.
4.5 SCENARIILE DE VIATA
CURSUL V: Strategii de prevenire si de reducere a conflictelor organizationale
CURSUL VI Factorii generatori de stres in organizatii, teoriile conflictualiste si modalitati de gestionare a stresului in aceste organizatii.
6.1 Cauze ale conflictelor organizationale disfunctionale
6. 2 Personalitatea resurselor umane si stresul organizational.
6.3 Factorii de stres la nivel executiv si managerial.
6.4 Factorii de stres la nivel operational
6.5 Schimbarile organizationale, factori generatori de stres?
6.6 Sentimentele iluzorii generate de procesul de schimbare organizationala
6.7 Tehnostresul si conflictele organizationale.
CURSUL VII : Motivatia in munca in organizatiile autohtone, cauza generatoare de conflicte.
CURSUL VIII: Acceptiuni privind conceptul de relatii publice

Extras din document

CURSUL I :COMUNICAREA UMANA:CONTINUT,STRUCTURA,FUNCTII;

1.1 AXIOMELE COMUNICARII

Am fi putut intitula expunerea de mai jos" principii comunicationale"; ele fac insa parte componenta a procesului comunicational intr-un mod aproape imperativ , nefiind necesara nici un fel de argumentare. De aceea devine indispensabila atribuirea unor adevarate axiome procesului comunicational .

Prima dintre ele stabileste ca la nivel interpersonal, de grup sau organizational, comunicarea este nu o necesitate , ci o permanenta. Este imposibil sa ne imaginam ca exista ceva din structura umana care nu comunica. Mimica, lipsa gesturilor sunt mijloace comunicationale. Ascultarea, tacerea este o modalitate de comunicare si vom incerca sa tratam pe larg intr-un subcapitol viitor problema empatiei si a ascultarii ca fundamente ale unei comunicari eficiente.Asadar "Comunicarea este inevitabila " sau "Noncomunicarea este imposibila "constituie prima dintre axiomele comunicationale.

Axioma 2: "Tonul face muzica intr-o comunicare", aceasta dezvoltandu-se pe doua planuri : planul continutului si planul relatiei.Primul ofera informatii si cel de-al doilea ofera informatii despre informatii. Aceleasi cuvinte pot comunica lucruri diferite si aceasta datorita elementelor mecanicii exprimarii, in special tonalitatii cuvintelor.

Axioma 3: "Comunicarea este un proces continuu ce nu poate fi abordat in termenii cauza -efect sau stimul-raspuns".Putem cauta o cauza(un incriminat) pentru o comunicare defectuoasa?

Toti cei implicati in initierea si perceperea unei comunicari au dreptate, si totodata nici unul , pentru ca fiecare este si cauza si efect in acelasi timp. Cine ar putea fi vinovatul intr-un conflict comunicational? Cu siguranta nu vom putea stabili niciodata.Esential pentru evitarea si chiar managerierea unui conflict comunicational este ca fiecare dintre noi, ca initiator al unei comunicari interpersonale ,sa se considere vinovat pentru ca interlocutorul nu a inteles mesajul cu intentia cu care el a fost transmis.

Axioma 4:"Comunicarea se bazeaza atat pe informatia in forma digitala (procesata de sistemul nervos central) cat si pe informatia analogica (procesata de sistemul neurovegetativ)"..Informatia digitala continuta de simboluri (cuvinte de exemplu) este transpusa in cod binar, la nivelul neuronilor si sinapselor. Informatia analogica continuta de stimuli nonverbali este transpusa in limbaj biochimic, la nivel hormonal.

Axioma 5 :"Comunicarea este ireversibila". Daca ar exista un grad de comparatie pentru termenul ireversibilitate atunci comparativ cu trecerea timpului am putea considera procesul comunicational mult mai necrutator in ceea ce priveste posibilitatile de retractare(pentru ca cel putin teoretic si hilar putem invinge trecerea timpului printr-o auto -minciuna, modificand acele ceasornicului);procedeul este imposibil dupa initierea comunicarii.

Axioma 6:"Comunicarea implica raporturi de putere intre parteneri , iar tranzactiile(schimburile) care au loc intre ei pot fi simetrice sau complementare.Tranzactiile simetrice sunt acelea in care partenerii isi reflecta reciproc comportamentele de pe pozitii de egalitate. Avantajul acestei categorii de tranzactii comuncationale il constituie faptul ca partenerii au celasi status (si de cele mai multe ori nu mai au ce negocia si pentru ce se tocmi, negocierea capatand acum conotatia unui lobbying). Dezavantajul tranzactiilor simetrice il constituie facilitatea aparitiei conflictului: interlocutorul raspunde identic reactiei celuilalt; ce poate fi mai malefic pentru evitarea unei situatii conflictuale decat raspunsul la o agresiune a interlocutorului printr-o alta agresiune? La ce va foloseste sa va agresati, sa va inferiorizati interlocutorul? Amintiti-va intotdeauna ca agresiunea, autocratia sunt atributele celor slabi! Sa va inspire mila interlocutorul agresiv , pentru ca in spatele tiraniei manifestate se ascunde intotdeauna teama, incertitudinea propriei valori. Forta pumnului in masa nu este decat apanajul celor infricosati, disperati!

Tranzactiile complementare sunt relatii in care partenerii adopta comportamente compatibile sau joaca roluri distincte, au putere diferita , statut social sau ierarhic diferit.Diferentele dintre parteneri sunt maximizate. Astfel de tranzactii comunicationale se stabilesc intre parinte-copil, profesor-elev , sef ierarhic-subaltern. Multi dintre specialisti considera aceste tranzactii complementare niste bariere comunicationale; astfel,autocratia sefului ierarhic nu poate decat sa creeze frustrare si ostilitate pentru subaltern.La ce va ajuta sa va conduceti resursele umane intr-un mediu ostil ? La ce va ajuta sa va inferiorizati interlocutorul? Cu siguranta, la nimic!Aminititi-va ca autoritatea impusa nu face decat sa ascunda atitudini si nu sa schimbe atitudini! Si comunicarea are un singur ideal: schimbarile constructive!

Axioma 7:"Comunicarea implica procese de acomodare si de ajustare a comportamentelor".Oamenii sunt in mod inevitabil diferiti , percep diferit realitatea si au interese si obiective diferite. Este un principiu fundamental pentru a face posibila comunicarea in grup.Leaderul unui grup si chiar fiecare component in parte trebuie sa tina seama de acest lucru: o echipa , un grup inseamna inainte de toate individualitati, diferente, contradictorialitati. Respectati identitatea celuilalt, opiniile si viziunile diferite.Sugerati decizii, si nu impuneti atitudini,idei!Din diversitate, din opiniile in contradictoriu , va lua nastere decizia optima. Este ceea ce doctrina franceza denumeste "sinergia comunicarii". Nimic nu poate fi mai oprtun pentru procesul comunicational decat diversitatea, adversitatea chiar, iar apogeul maleficului comunicational il constituie identitatea de opnii, idei,comportamente, principii.

1.2 NIVELURILE COMUNICARII UMANE

Comunicarea umana se poate desfasura pe cinci niveluri relativ distincte : a.comunicarea intrapersonala; b. comunicarea interpersonala ; c. de grup; d. publica sau e. de masa.

COMUNICAREA INTRAPERSONALA

Este considerata de catre psihologi cea mai buna modalitate de a mentine echilibrul emotional.Comunicarea intrapersonala reprezinta de asemenea o ameliorare a singuratatii mai ales pentru cei terorizati de clipele pe care le petrec cu ei insisi. Oamenii de langa noi au nevoie de momente in care sa ramana singuri pentru a se autoevalua, a-si pune intrebari, a lua decizii, sau pentru a reconstitui cuvintele adresate altora. Aceste dialoguri interioare sunt mai mult decat benefice pentru fiecare dintre noi , si in ciuda "libertatii depline" sunt pline de sinceritate pentru ca intr-o comunicare intrapersonala este greu de crezut ca cineva poate alege varianta minciunii de sine.

COMUNICAREA INTERPERSONALA

Comunicarea interpersonala ia nastere in dialogul exclusiv dintre doi interlocutori. Care ar fi obiectivul ei principal? Specialistii inca mai dezbat intre persuadarea interlocutorului si transpunerea in gandurile si sentimentele lui. Certitudinea este data insa de importanta majora a empatiei in comunicarea interpersonala , mai precis a ascultarii empatice. Comunicarea "intre patru ochi" va atinge apogeul eficientei cand fiecare dintre noi va asculta enuntul celuilalt pana la capat, fara a fi orbit de pasiunea de a replica, de a-si inferioriza interlocutorul , de a-l transforma intr-un invins comunicational.Parintii folosesc adeseori in marturisiri sintagma "Nu ma inteleg cu copilul meu pentru ca nu ma asculta..."?!. Adevarata problema a comunicarii interpersonale o constituie capacitatile empatice ale fiecaruia dintre noi: pentru a comunica eficient trebuie sa-l intelegem pe interlocutor si de abia dupa aceea sa avem pretentia de a fi intelesi. Trebuie sa ascultam si , intr-un final sa avem si minusculul drept de a fi ascultati.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicare si Relatii Publice.doc

Alte informatii

este un curs care s-a sustinuta la materia cu acelasi nume titlului