Comunicarea Mediatica. Teorii si Metode. Functii si Efecte

Imagine preview
(7/10 din 10 voturi)

Acest curs prezinta Comunicarea Mediatica. Teorii si Metode. Functii si Efecte.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 2 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domenii: Comunicare, Mass Media

Extras din document

Inflenta mass-media (efectele) - Efect înseamna „toate modificarile la nivel individual sau social pe care le produc mass-media prin tipul lor de mesaje” (Maletzke). Teoria influentei mass-media tine seama de dimensiunile efectelor.

Ø cine suporta efectul – la nivel individual, de grup si social;

Ø natura efectelor (de ordin cognitiv sau de ordin comportamental);

Ø durata efectului – interval de timp care se scurge între emisia mesajului si momentul în care se poate înregistra un oarecare efect. Exista trei tipuri de efecte: efecte pe termen scurt (pâna la 6 zile), efecte pe termen mediu (7-30 zile), efecte pe termen lung (peste o luna).

Factorii care influenteaza actiunea mediatica:

Ø atentia selectiva (selective exposure)

Ø comunicarea în doua trepte (two-step-flow of communication).

Atentia selectiva: necesitatea selectiei. Exista doua tipuri de selectivitate: selectivitatea de facto si selectivitatea motivata. Selectivitatea de facto se refera la tendinta de a selecta informatia conform predispozitiilor. Publicul se îndreapta spre acele emisiuni sau programe care corespund propriilor interese, atitudini sau opinii. Selectivitatea motivata – selectia se face constient, conform conceptiei de viata.

Comunicarea în doua trepte: liderii de opinie Comunicarea mediatica nu se deschide, direct, tuturor. În contactele sau discutiile personale, informatia constiuie obiectul unor relatari ulterioare. Liderul de opinie se orienteaza spre comunicarea mediatica, mai mult decât ceilalti membri ai grupului sau. Liderul de opinie are tendinta sa prezinte informatia într-o maniera care face ca informatia sa confirme conceptele si normele de viata ale lui si ale grupului sau. Abordarea „în trepte” este specifica anilor '50. Expansiunea a condus la revizuirea teoriei si împartirea comunicarii în doua procese – fluxul informatiei si fluxul influentei.

Efectele la micronivel - Disonanta si consonanta

Disonanta intervine când sursa (emitentul) nu este apreciata sau credibila, iar receptorul nu se asteapta ca opiniile emitentului sa coincida cu ale sale. Consonanta apare când, primind un mesaj dintr-o sursa pe care o considera valoroasa, receptorul preia opiniile/ideile emitentului, acestea coincizând cu universul sau de opinie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comunicarea mediatica. Teorii si metode. Functii si efecte.doc