Extras din document
Crizele apărute în zona afacerilor se datorează lipsei unui management al situaţiilor de risc, care nu permite organizaţiilor să depisteze factorii/forţele care se pot transforma în veritabile “probleme publice”. Cu alte cuvinte, organizaţiile nu promovează o planificare managerială proactivă.
Reprezinta acea situatie negativa cu care se
confrunta la un moment dat organizatia, ca urmare
a amplificarii riscurilor organizationale ramase ne-
rezolvate
Poate fi definita drept acea “ruptura” a fluxurilor informa-
tionale ce conduce la pierderea identitatii publice a org.
Este o componenta a crizei organizationale
Are o evolutie neprevazuta, complexa, fiind generata de factorii
care au dus la declansarea ei
În mediul de afaceri, crizele apar sub diferite forme.
După tipul de soluţii adoptate şi modalităţile lor de rezolvare putem evidenţia: crize de dezvoltare, crize de legitimitate, de onestitate şi de competenţă.
Crizele de dezvoltare au la bază confruntarea a două alternative/concepţii organizaţionale. La nivelul organizaţiei ele sunt amplificate atunci când situaţiile ce stau la baza modalităţilor de prelucrare a informaţiilor în firmă, nu mai pot să conducă spre obţinerea de situaţii/rezolvări pertinente, pentru probleme noi, cu grad de informare ridicat.
Criza de legitimitate apare din nevoia construirii în cadrul firmei, a unor noi modalităţi de procesare socială a informaţiilor, cu toate consecinţele ce decurg din acestea.
Criza de onestitate este legată de crizele de dezvoltare şi de legitimitate ale organizaţiei. Ea apare atunci când membrii organizaţiei folosesc metode învechite de prelucrare a informaţiilor, cu bună ştiinţă, pentru a obţine o serie de avantaje personale, chiar dacă au la dispoziţie metode noi de lucru.
Criza de competenţă apare atunci când în organizaţie se constată că, marea majoritate a personalului are o slabă pregătire, nu corespunde postului respectiv.
Conținut arhivă zip
- Gestionarea Situatiilor de Risc si Criza.ppt