Jurnalism Economic

Curs
7.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Comunicare
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 73 în total
Cuvinte : 34392
Mărime: 119.11KB (arhivat)
Publicat de: Coralia Dumitrache
Puncte necesare: 0

Cuprins

  1. 1. Textul jurnalistic
  2. 2. Particularitatile redactarii textului jurnalistic.
  3. 3. Conceperea si elaborarea articolului
  4. 3.1 Organizarea si constructia articolului
  5. 3.2. Principii de compozitie
  6. 4. Paragraful introductiv sau intro-ul
  7. 4.1. Conceperea si elaborarea intro-ului
  8. 4.2. Tipologia intro-urilor
  9. 5. Elemente de redactare a textului jurnalistic – reguli de redactare
  10. 6. Verificarea si corectarea textului
  11. 6.1. Eliminarea informatiilor redundante
  12. 6.2. Verificarea acuratetii informatiilor
  13. 7. Jurnalism economic
  14. 7.1. Particularitati ale constructiei articolului cu continut economic
  15. 7.2. Universul afacerilor în articolele cu profil economic

Extras din curs

1. Textul jurnalistic

Exista o maniera proprie jurnalistilor de a scrie si a prezenta evenimentele? Putem vorbi de anumite retete sau tipare de redactare proprii jurnalistilor? Are textul jurnalistic un anumit specific, anumite particularitati ce îl diferentiaza de alte tipuri de texte, conferindu-i un statut distinct în rândul variatelor tipuri de scriituri?

La prima vedere am fi tentati sa raspundem negativ: în ultima instanta, jurnalistii folosesc aceeasi materie prima – limba – si aceleasi principii ca orice utilizator al limbii: selecteaza cuvintele sau expresiile, formuleaza enunturi si construiesc texte pe baza unor modele de constructie însusite anterior. Si totusi, lucrurile nu sunt chiar atât de simple; tocmai de aceea vom încerca sa aratam în continuare ca textul jurnalistic se supune unor norme privind atât modul de organizare si construire a textului, cât si limba utilizata si stilul ales. Mai mult, chiar în cadrul textului jurnalistic, constatam existenta unor variate genuri cum sunt relatarea, reportajul, ancheta, interviul. Acestea, la rândul lor, se supun unor reguli bine definite de constructie si utilizeaza instrumente specifice care depind în mod esential de tipul de jurnalism practicat: presa scrisa, audio-vizual sau jurnalism online.

În cazul textului din presa scrisa de exemplu, cititorii se vor astepta întotdeauna sa gaseasca titluri incitante si texte coerente, clare, si concise; în mod normal, limba utilizata va fi simpla si nu vom identifica prea des metafore sau alte figuri de stil – cu exceptia cazului în care acestea îndeplinesc o anume functie – de regula aceea de a evidentia sau accentua diferite aspecte ale relatarii. Vom putea identifica apoi un intro – fraza de debut a articolelor, ce are rolul de a capta atentia cititorului, si vom constata o structurare si o constructie specifice, ce depind de genul ales. Într-o publicatie jurnalistica nu vom gasi niciodata nuvele, procese-verbale, scrisori, stenograme sau rapoarte de activitate ca materiale jurnalistice distincte; în masura în care apar totusi fragmente ale unor asemenea genuri, ele îndeplinesc în principal rolul de elemente de sprijin, pentru a conferi autenticitate si credibilitate textului jurnalistic propriu-zis. Când deschidem un ziar, nu ne asteptam sa gasim platforma politica a vreunui partid, stenograma vreunui proces de interes sau procesul-verbal al unui accident de ultima ora. Ne asteptam sa gasim un continut informational bogat organizat într-o forma anume, un text coerent si usor de citit, care sa ne aduca la cunostinta evenimente de actualitate.

Tinând cont de aceasta succinta analiza empirica, suntem îndreptatiti sa afirmam ca exista o serie de particularitati ale textului jurnalistic care îl individualizeaza, îl delimiteaza clar de alte texte apartinând stilurilor beletristic, stiintific, epistolar etc. Dar care sunt în mod concret aceste particularitati si cum ar putea fi ele sistematizate? O prezentare sintetica extrem de interesanta este cea oferita de Luminita Rosca: în viziunea sa, o prima categorie de particularitati deriva din conditiile specifice de producere a textului jurnalistic. Din aceasta perspectiva putem distinge urmatoarele particularitati:

- Textul jurnalistic este redactat de un jurnalist profesionist angajat pe baze contractuale; în aceasta postura, jurnalistul îsi asuma toate responsabilitatile privind respectarea strategiei publicistice si a regulilor deontologice ce deriva din respectivul contract, din reglementarile legale sau din regulile deontologice.

Forma finala a textului jurnalistic este rezultatul unor activitati riguroase de colectare, selectie, ierarhizare si condensare a informatiei, si nu o simpla prezentare a faptelor. Textul jurnalistic nu prezinta informatia bruta, asa cum o ofera de exemplu, procesul verbal sau stenograma. Informatia este în prealabil filtrata de jurnalist, asa încât sa raspunda cerintelor publicului, pastrându-si în acelasi timp însa corectitudinea, obiectivitatea si acuratetea.

Filtrarea informatiilor în mass-media nu este un demers întâmplator aflat sub semnul subiectivitatii jurnalistului – desi o anumita nota de subiectivism va fi întotdeauna prezenta; filtrarea reprezinta un proces supus unor norme mai mult sau mai putin stricte, cu un caracter mai degraba orientativ, reguli ce vin în ajutorul jurnalistului, usurându-i munca. Procesul de filtrare este influentat de natura informatiei, de genul jurnalistic abordat (stire, reportaj, ancheta, interviu, comentariu etc.), si nu în ultimul rând, de canalul de difuzare utilizat (presa scrisa, audio-vizual sau jurnalism online). Un model general si foarte util de tratare a informatiei în presa tiparita este cel oferit de catre Albert Kientz , care utilizeaza patru criterii principale de analiza în procesul de filtrare: originalitatea mesajului, gradul de inteligibilitate a mesajului, gradul de implicare a publicului si profunzimea psihologica a informatiei transmise.

a. În ceea ce priveste primul criteriu, respectiv selectarea evenimentelor în functie de originalitatea informatiilor, presa de informare are în vedere doar acele informatii noi, de actualitate, imprevizibile, neasteptate si/sau neobisnuite, care fie difera de o traditie sau norma acceptata în mod conventional, fie modifica perceptia realitatii. În procesul de filtrare, textul va fi construit în jurul elementului de noutate, iar informatiile vor fi selectate si integrate într-o structura coerenta tocmai prin raportare la ceea ce este nou, neasteptat, sau inedit. Este ceea ce literatura anglo-saxona numeste generic „newsworthiness”. În cadrul acestui demers, jurnalistul colecteaza informatiile legate de respectivul eveniment, le selecteaza, eliminându-le pe cele redundante, asa încât ceea ce ramâne sa redea fidel continutul, punând în prim-plan elementul neobisnuit. Procesul de filtrare este absolut necesar în domeniul jurnalistic, dar nu trebuie totusi exagerat, deoarece jurnalistul risca sa omita informatii relevante legate de evenimentul prezentat.

b. Cel de-al doilea criteriu, respectiv gradul de inteligibilitate, are în vedere faptul ca orice informatie, oricât de inedita sau originala, va fi receptata de catre cititori doar în masura în care limbajul utilizat le este accesibil.

Preview document

Jurnalism Economic - Pagina 1
Jurnalism Economic - Pagina 2
Jurnalism Economic - Pagina 3
Jurnalism Economic - Pagina 4
Jurnalism Economic - Pagina 5
Jurnalism Economic - Pagina 6
Jurnalism Economic - Pagina 7
Jurnalism Economic - Pagina 8
Jurnalism Economic - Pagina 9
Jurnalism Economic - Pagina 10
Jurnalism Economic - Pagina 11
Jurnalism Economic - Pagina 12
Jurnalism Economic - Pagina 13
Jurnalism Economic - Pagina 14
Jurnalism Economic - Pagina 15
Jurnalism Economic - Pagina 16
Jurnalism Economic - Pagina 17
Jurnalism Economic - Pagina 18
Jurnalism Economic - Pagina 19
Jurnalism Economic - Pagina 20
Jurnalism Economic - Pagina 21
Jurnalism Economic - Pagina 22
Jurnalism Economic - Pagina 23
Jurnalism Economic - Pagina 24
Jurnalism Economic - Pagina 25
Jurnalism Economic - Pagina 26
Jurnalism Economic - Pagina 27
Jurnalism Economic - Pagina 28
Jurnalism Economic - Pagina 29
Jurnalism Economic - Pagina 30
Jurnalism Economic - Pagina 31
Jurnalism Economic - Pagina 32
Jurnalism Economic - Pagina 33
Jurnalism Economic - Pagina 34
Jurnalism Economic - Pagina 35
Jurnalism Economic - Pagina 36
Jurnalism Economic - Pagina 37
Jurnalism Economic - Pagina 38
Jurnalism Economic - Pagina 39
Jurnalism Economic - Pagina 40
Jurnalism Economic - Pagina 41
Jurnalism Economic - Pagina 42
Jurnalism Economic - Pagina 43
Jurnalism Economic - Pagina 44
Jurnalism Economic - Pagina 45
Jurnalism Economic - Pagina 46
Jurnalism Economic - Pagina 47
Jurnalism Economic - Pagina 48
Jurnalism Economic - Pagina 49
Jurnalism Economic - Pagina 50
Jurnalism Economic - Pagina 51
Jurnalism Economic - Pagina 52
Jurnalism Economic - Pagina 53
Jurnalism Economic - Pagina 54
Jurnalism Economic - Pagina 55
Jurnalism Economic - Pagina 56
Jurnalism Economic - Pagina 57
Jurnalism Economic - Pagina 58
Jurnalism Economic - Pagina 59
Jurnalism Economic - Pagina 60
Jurnalism Economic - Pagina 61
Jurnalism Economic - Pagina 62
Jurnalism Economic - Pagina 63
Jurnalism Economic - Pagina 64
Jurnalism Economic - Pagina 65
Jurnalism Economic - Pagina 66
Jurnalism Economic - Pagina 67
Jurnalism Economic - Pagina 68
Jurnalism Economic - Pagina 69
Jurnalism Economic - Pagina 70
Jurnalism Economic - Pagina 71
Jurnalism Economic - Pagina 72
Jurnalism Economic - Pagina 73

Conținut arhivă zip

  • Jurnalism Economic.doc

Alții au mai descărcat și

Dimensiunea Economică a Sistemului mass-media

Dimensiunea economică a sistemului mass-media În ciuda viziunilor idilice construite in jurul său, sistemul mass-media este o afacere. Secolul XIX...

Concepte Fundamentale în Comunicare

Cadrul General al IASConcepte fundamentale din stiintele comunicarii si studiile culturale Teoria agendei – descrie modurile în care mass-media...

Introducere în Tehnici de Studiu a Comunicarii

1.1. TRADITII DE CERCETARE ÎN STUDIUL COMUNICARII În decursul timpului cercetarea comunicarii si a mass media a împrumutat si a fost domi-nata de...

Farmecul Comunicării

FARMECUL COMUNICARII Legatura dintre rigurozitate si nebunia creatoare, constituie realitatea comunicarii. Comunic, deci exist ! Este un...

Comunicare financiar-bancară

CURS 1 – Principiile fundamentale ale comunicarii financiar-bancare 1.1 Concepte si notiuni introductive ale comunicariiOri de câte ori în...

Patologii și terapii comunicaționale

Comunicarea umana. Formele comunicarii. Influenta sociala, persuasiune si manipulare În sens larg, comunicarea umana poate fi definita drept...

Bazele Jurnalismului

1. Conceptul de comunicare. Comunicarea ca fenomen social. Cuvântul comunicare a devenit un însotitor al celor mai tulburatoare experiente...

Te-ar putea interesa și

Portretul unui Jurnalist - Ion Cristoiu

În România, datoritã influentelor si perioadelor istorice prin care a trecut tara noastrã, mass-media s-a aflat într-o continuã formare si...

Managementul Procesului de Abolire a Fraudelor Economice

Introducere Actualitatea temei. Procesul de tranziţie la economia de piaţă, performanţele esenţiale realizate în relaţiile economice, schimbările...

Jurnalismul de Investigație

Introducere Actualitatea temei. În prezent tot mai des în presă, pe ecranele televizoarelor şi la radio apar subiecte la rubrica „jurnalism de...

Știrea economică în agenția de presă

ÎNTRODUCERE Actualitatea temei de investigaţie. Ştirea, este un gen publicistic care prezintă realitatea actuală, pe care o pune într o formă...

Inițierea și Administrarea Micilor Afaceri

I. Descrierea generală a afacerii Descrierea afacerii Dream Moments (J-22-875-2007, C.U.I. 15464637) este o societate in comandita simpla, axată...

Curs 3 - Tipologia Profesionistului în Comunicarea financiar-bancară

CURS 3 – Tipologia profesionistului în comunicarea financiar-bancară 3.1 Emitenţii şi receptorii mesajelor în CFB În cadrul CFB prin emitent se...

Introducerea în Sistemul Mass-Media

Ce este sistemul mass media Mass media (lat. Medium, pl. media) sunt suporturile tehnice care sunt folosite pentru transmiterea mesajelor,...

Comunicare financiar-bancară

CURS 1 – Principiile fundamentale ale comunicării financiar-bancare 1.1 Concepte şi noţiuni introductive ale comunicării Ori de câte ori în...

Ai nevoie de altceva?