Autocad

Imagine preview
(8/10 din 7 voturi)

Acest curs prezinta Autocad.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 22 fisiere doc de 274 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Constructii

Extras din document

1 ELEMENTE DE BAZĂ ALE AUTOCAD-ului

Acest capitol are drept scop familiarizarea cititorului cu sistemul AutoCAD, oferindu-i o privire de ansamblu asupra tehnicilor de utilizare. Prezentarea principalelor comenzi se face începând cu capitolul 2.

În acest capitol vor fi prezentate elemente fundamentale ale AutoCAD-ului: procedura de lansare în execuţie a sistemului, înţelegerea ecranului de desenare, deschiderea sesiunii de lucru AutoCAD, moduri de introducere a comenzilor şi de selectare a entităţilor, sisteme de coordonate, introducerea de date, vizualizarea desenelor precum şi moduri în care se poate încheia sesiunea de lucru.

1.1. Lansarea în execuţie a sistemului AutoCAD

Versiunile anterioare AutoCAD prezentau utilizatorului un meniu iniţial ce oferea accesul la operaţii cum ar fi: începerea unui desen nou, editarea unui desen existent, plotarea sau tipărirea unui desen, configurarea mediului de lucru sau alte operaţii referitoare la utilizarea unor funcţiuni specifice. AutoCAD 12 oferă accesul la aceleaşi facilităţi, dar în mod diferit.

AutoCAD 12 se instalează sub sistemul DOS cu ajutorul programului “Install”. Această procedură de instalare ne dă posibilitatea să optăm între a crea un fişier batch numit ACADR12.BAT sau a introduce comenzile din acest fişier în fişierul de comenzi AUTOEXEC.BAT. Optând pentru prima variantă de instalare, AutoCAD-ul va fi lansat în execuţie tastând la prompt-ul DOS comanda:

acadr12 şi apăsând Enter.

Această comandă rulează fişierul ACADR12.BAT creat de programul “Install”. Fişierul ACADR12.BAT apelează la rândul său fişierul ACAD.EXE care lansează AutoCAD-ul în execuţie. Pe ecranul monitorului va fi afişat ecranul standard de desenare pentru versiunea 12 (fig.1.1).

Pe ecran se deosebesc patru zone distincte (fig.1.1):

1. Zona de dialog (trei linii în partea de jos);

2. Zona de meniu de comenzi (în partea dreaptă);

3. Zona de informaţii (prima linie de sus - linia de stare);

4. Zona de desen efectiv (restul ecranului).

Fig.1.1. Ecranul standard de desenare.

Fiecare din aceste zone are scopul ei. Dialogul ce se poartă între utilizator şi calculator apare în zona 1 (linia de comandă). Aici se afişează ceea ce introducem de la tastatură, precum şi prompt-urile folosite de AutoCAD pentru a comunica cu utilizatorul. Pe

măsură ce se emit noi comenzi, cele scrise anterior sunt deplasate în sus, astfel că se păstrează istoricul lor atât cât cuprinde un ecran. Apăsând tasta F1 desenul de pe ecran dispare şi dialogul (cel mai recent) este vizibil. Reapăsarea tastei F1 readuce imaginea grafică .

Zona 2 conţine o listă (meniul ecran) de comenzi posibile la un moment dat. Plasând cursorul pe un articol de meniu şi apăsând butonul stâng al mouse-ului, pot fi lansate comenzi AutoCAD sau se poate schimba meniul curent, în locul său apărând meniuri adiţionale.

În zona 3 se prezintă elemente informative care exprimă caracteristicile situaţiei curente de lucru: numele layer-ului curent, stările diferitelor moduri de lucru ale AutoCAD-ului (ortho, snap sau tablet) şi coordonatele poziţiei colimatorului. În cazul în care se foloseşte un mouse sau o tabletă grafică, pot fi accesate meniurile pull-down (derulante) plasând cursorul în zona liniei de stare. În locul acesteia va fi afişat un nou set de cuvinte (bara de meniu). Pentru ca un meniu pull-down să apară, se plasează cursorul pe un titlu de meniu şi se apasă butonul stâng al mouse-ului pentru a derula meniul. În cazul în care în dreptul unui articol este afişată o mică săgeată indicând spre dreapta, atunci, selectând articolul respectiv, se va deschide un meniu adiţional în cascadă.

Zona grafică 4 ocupă cea mai mare parte a ecranului; reprezintă spaţiul grafic pus la dispoziţia utilizatorului. Aici vor fi create desenele. În această zonă se va observa colimatorul, reprezentând două dintre axele de coordonate; selectorul, un pătrăţel folosit la selectarea entităţilor; cursorul, o mică săgeată folosită pentru selectarea diverselor elemente textuale din meniuri. Tot în această zonă este vizualizat un simbol ucs icon care arată orientarea sistemului de coordonate curent (World Coordinate System - WCS sau User Coordinate System - UCS).

1.2. Deschiderea sesiunii de lucru AutoCAD

După ce este lansat în execuţie AutoCAD-ul, se intră automat în editorul de desenare, pe ecranul display-ului fiind afişat un ecran standard prezentat în fig.1.1. Din acest moment există două posibilităţi de lucru: începerea unui nou desen sau continuarea lucrului într-un desen existent (început într-o altă sesiune de lucru).

Pentru a începe lucrul la un desen nou, se alege New din meniul pull-down File, sau se introduce NEW la prompt-ul de comandă. Pe ecran va apărea o casetă de dialog ca în fig.1.2.

Fig.1.2. Casetă de dialog pentru crearea unui desen nou.

Pentru a putea salva desenul, trebuie să specificăm un nume de fişier pe care AutoCAD-ul îl foloseşte pentru memorarea informaţiilor din desen. Numele specificat (de maximum 8 caractere) va fi înscris în caseta de editare a numelui de fişier. AutoCAD atribuie automat fişierelor desen extensia .DWG.

Caseta de dialog “Create New Drawing” este prevăzută cu posibilităţi de folosire a desenelor prototip. Un desen prototip poate conţine graniţele desenului, numele de layer-e, tipurile de linii, fonturile şi setările variabilelor de desenare pe care le folosim în mod curent. Putem începe un desen nou folosind un desen prototip (al AutoCAD-ului care este denumit acad.dwg sau pe care îl creăm noi) sau fără a folosi vreun desen prototip. În ultimul caz se vor folosi variabilele şi setările implicite (care s-ar putea să nu fie cele convenabile).

Pentru a alege alt desen prototip, pe care să-l folosim în locul lui acad.dwg, facem “click” pe butonul Prototype din caseta de dialog şi specificăm noul prototip.

Fisiere in arhiva (22):

 • ACAD_C1.DOC
 • ACAD_C10.DOC
 • ACAD_C11.DOC
 • ACAD_C12.DOC
 • ACAD_C13.DOC
 • ACAD_C14.DOC
 • ACAD_C15.DOC
 • ACAD_C16.DOC
 • ACAD_C2.DOC
 • ACAD_C3.DOC
 • ACAD_C4.DOC
 • ACAD_C5.DOC
 • ACAD_C6.DOC
 • ACAD_C7.DOC
 • ACAD_C8.DOC
 • ACAD_C9.DOC
 • ANEXA_A.DOC
 • ANEXA_B.DOC
 • BIBLIOGF.DOC
 • CUPRINS.DOC
 • INDEX.DOC
 • PREF_MAN.DOC