Extras din document
Consolidarea planseelor
De-a lungul istoriei constructiilor si a stiintei ei, marii constructori, marii ingineri si tehnicieni, marii oameni de stiinta, care cu totii au contribuit la progresul modern si-au exprimat convingerea ca marile realizari nu se pot obtine decat pe baza unei gandiri profunde si juste, bazata pe o experienta constinuu acumulata si aplicata.
Intretinerea planseelor
Din punct de vedere al materialelor din care se executa, planseele cladirilor pot fi:
- beton armat monolit sau prefabricat;
- grinzi metalice si boltisoare de caramida;
- de lemn.
Plansee de beton armat monolit sau prefabricat
Planseele de beton armat, monolit sau prefabricat, sunt rezistente, rigide, durabile si se comporta bine in caz de incendiu. Ele necesita in general foarte putine lucrari de intretinere.
Trebuie insa avut in vedere ca betonul este atacat atat de acizii organici cat si de cei anorganici.
Plansee din grinzi metalice si boltisoare de caramida
Aceste plansee se intalnesc foarte des deasupra subsolului, atat la cladirile de locuit mai vechi, cat si la cele social culturale.
Datorita excesului de umiditate din subsoluri si condensarii vaporilor de apa pe aceste profile, ele sunt supuse coroziunii. Pentru protejarea si conservarea lor in stare buna, profilele trebuie curatite de rugina cu perii de sarma si vopsite cu miniu de plumb in doua straturi.
Plansee de lemn
Se intalnesc din ce in ce mai rar la cladirile de locuit. Deterioarea prea rapida a acestor plansee poate fi provocata atat de defectiuni de executie, cat si de o exploatare necorespunzatoare.
Printre defectiunile de executie cele mai frecvente sunt:
- folosirea unor grinzi de lemn umed sau insuficient tratate cu substante antiseptice;
- insuficienta izolare a capetelor grinzilor;
- lipsa de aerisire a spatiilor de sub pardoseala;
- umezeala excesiva.
Cand aceste cauze nu sunt inlaturate, putrezirea grinzilor planseului este sigura. In acest caz se inlatura capetele putrezite ale grinzilor si se repara cu material nou sau se inlocuiesc grinzile alterate prin putrezire cu altele noi.
Repararea se poate face cu ajutorul unor eclise laterale, din scanduri batute in cuie sau cupoane de otel U sau sub forma de constructie din vergele sudate cu saibe de otel U.
Grosimea ecliselor de lemn se recomanda sa fie egala cu jumatatea grosimii grinzii, pastrandu-se aceeasi inaltime.
Pentru a se asigura prelungirea durabilitatii planseelor de lemn la cladirile de locuit, in procesul de exploatare a lor este necesar ca:
1. Elementele de lemn ale planseului sa nu fie expuse actiunii umiditatii;
2. Sa se asigure o buna circulatie a aerului de sub pardoseala;
3. Sa se evite condesul sau crearea de umiditati prea mari in camerele de locuit;
4. Sa nu se admita executarea de pereti despartitori sau sobe pe plansee, fara verificarea in prealabil a rezistentelor grinzilor;
5. Sa nu se admita intrebuintarea lemnului umed la inlocuirea elementelor alterate prin putrezire;
6. Sa nu se admita folosirea ca strat de umplutura a rumegusului de lemn sau de turba, deoarece acestea sunt combustibile, higroscopice si putrezesc usor.
O alta posibilitate de inlocuire a capetelor grinzilor de lemn putrezite se face cu ajutorul unor eclise din bare, asezate deasupra sau dedesuptul grinzii. Aceasta solutie prezinta inconvenientul ca nu poate fi intotdeauna folosita in practica, deoarece duce la marirea gabaritelor grinzii.
O alta solutie de consolidare a grinzilor de lemn este transformare grinzii intr-o grinda cu tirant.
Masuri constructive pentru protectia elementelor din lemn.
- In cazul spatiilor inchise (subsoluir, poduri) este indicat a se prevedea canale de aerisire;
- La contactul elementelor de lemn cu alte materiale, unde se produc umeziri din diferite cauze, lemnul se protejeaza prin straturi izolatoare sau daca este posibil, contactul se face prin piese din materiale rezistente la umiditate astfel incat sa se poata crea spatii libere de continua aerare a elementelor de lemn.
- Portiunile grinzilor de lemn care se afla in contact cu zidaria se protejeaza in dreptul reazemului cu bariera de vapori, alcatuita din unul sau doua straturi de carton sau panza bitumata. Capul grinzii se monteaza la o distanta de aproximativ 2 cm de la zid, creand in acest mod un locas de aerisire.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Consolidarea Planseelor din Beton Armat.doc