Ingineria Mediului

Curs
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 3857
Mărime: 18.36KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Curs 1

NOTIUNI GENERALE

Obiectivul disciplinei este protectia mediului inconjurator. Mediul sau ambientul este format din ansamblul factorilor naturali: solul,apele,atmosfera; si factorilor artificiali: c-tii,cai ferate,drumuri, instalatii de orice tip si acelor entitati vii: plante,animale, bacterii etc. Care actioneaza asupra fiintei umane.

Mediul trebuie protejat atat de colectivitatea umana, dar si individuala pt fiecare fiinta in parte care este bine sa fie educata de timpuriu in sens ecologic, adica in sensul respectiv si al protejarii mediului ambient.

Atat ecologia cat si protectia mediului au aceeasi finalitate din punct de vedere educational.

PROTECTIA MEDIULUI SI SOCIETAEA UMANA

Aderarea la UE deschide noi drumuri de dezvoltare, orientare in toate domeniile vietii si implicit in domeniul protectiei mediului. In prezent , firmele de desf. diverse activitati trebuie sa aiba in vedere nu numai obtinerea de profituri ci si pastrarea mediului inconjurator si imbunatatirea lui. In aceste conditii protectia mediului trebuie sa devina o parte integrala din gandirea strategica a unei firme.

Deteriorarea calitatii mediului a impus schimbarea mentalitatii fact. Responsabil din acel domeniu.

Un management strategic de mediu se bazeaza pe o imbunatatire continua a conditiei de viata. O buna cunoastere a mediului va duce la prevenirea poluarii, la prelungirea resurselor naturale, la promovarea technologiilor avansate care protejeaza mediul inconjurator. In acest scop se realizeaza cercetari teoretice si experimentale pe baza analizelor privind starea apei, aerului si a solului.

Scopul cercetarilor consta in pastrarea biodiversitatii si mentinerea echilibrului natural. Totodata aceste cercetari permit cunoasterea opiniei publice cu privire la imbunatatirea factorilor de mediu. Calitatea aerului, apei, a solului , a locuintei , a mediului in care individul isi desfasoara activitatea influenteaza performanta sa, starea de sanatate, statrea fizica sociala.

DIRECTII DE SPECIALIZARE

- protectia mediului are trei directii de specializare:

1. Protectia solului

2. Protectia apei

3. Protectia atmosferei

Si propune in prezent pe baza cercetarilor efectuate de diferiti specialisti, masuri concrete de protectie, si chiar de ameliorare a starii actuale a mediului.

Materializarea lor este rezultatul unei actiuni ing. complexe cunoscuta sub denumirea de Ingineria mediului.

Ingineria Mediului este una din preocuparile de baza ale ingineriei de azi datorita conditiilor impuse Romaniei la integrarea in UE.

-studiaza acea tehnologie de proiectare care sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului, analizeaza si elaboreaza metode noi de epurare. Prin acest proces se doreste indepartarea efectelor negative pe care agentii poluanti il au asupra mediului. Astfel sunt studiate si tehnologiile de filtrare, prin intermediul carora se urmareste reducerea emisiilor de noxe, prin dispunerea de filtre la capete de evacuare a diferitelor instalatii.

- nu se refera doar la doar la prot. mediului inconj. ci si a protectiei angajatilor in mediul industrial prin asigurarea unor conditii optime de munca si printr-o exp. cat mai mica la elementele poluante.

Autorizatia de mediu, este un act tehnico-juridic eliberat in scris de autoritatile competente pt. protectia mediului prin care sunt indeplinite conditiile si/sau parametrii unei activitati existente sau pt punerea in functie a unei actiuni noi pt care anterior a fost emis un acord de mediu.

Acordul de mediu – decizia aut. competente pt protectia mediului care da dreptul titularului de drept sa realizeze proiectul.

Un act tehnico-juridic prin care se stabilesc conditii de realizare a proiectului.

AGENTIA

Emisia – evacuarea directa sau indirecta din surse punctuale sau difuze ale instalatiei de: substante, vibratii, caldura sau zgomot in aer, apa sau sol.

Evaluarea impactului asupra mediului este un proces menit sa descrie si sa stabileasca in functie de fiecare caz in parte si in conformitate cu legislatia in vigoare ef. directe si indirecte sinergice, cumulative principale si secundare ale unui proiect asupra oamenilor si mediului. Aceasta evaluare face parte din procedura de autorizare.

Preview document

Ingineria Mediului - Pagina 1
Ingineria Mediului - Pagina 2
Ingineria Mediului - Pagina 3
Ingineria Mediului - Pagina 4
Ingineria Mediului - Pagina 5
Ingineria Mediului - Pagina 6
Ingineria Mediului - Pagina 7
Ingineria Mediului - Pagina 8
Ingineria Mediului - Pagina 9
Ingineria Mediului - Pagina 10
Ingineria Mediului - Pagina 11
Ingineria Mediului - Pagina 12
Ingineria Mediului - Pagina 13
Ingineria Mediului - Pagina 14
Ingineria Mediului - Pagina 15
Ingineria Mediului - Pagina 16
Ingineria Mediului - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Ingineria Mediului.doc

Alții au mai descărcat și

Evaluarea Riscurilor de Securitate și Sănătate în Muncă pentru Postul de Lucru Artificier

STATISTICA ACCIDENTELOR DE MUNCA LA S.C. MINCONSTRUCT S.A 55 INTRODUCERE Punctul de plecare în optimizarea activităţii de prevenire a...

Reabilitarea Termică a Clădirilor și Realizarea unui Mediu Interior Sănătos și Confortabil

I. Introducere Principalul rol al unei cladiri este de a asigura ocupantilor un mediu sanatos, placut si confortabil, cât mai putin dependent de...

Organizarea si Executia Lucrarilor de Instalatii

Între parametrii tehnico-organizatorici, de desfăşurare în spaţiu şi desfăşurare în timp se pun în evidenţă relaţiile de bază ale organizării...

Lucrari de Aparare si Consolidare la Drumuri

1. Consideratii generate In timpul exploatarii terasamentele drumurilor sunt supuse actiunii distructive a unor factori naturali ca: ploile,...

Geotehnica

BILET1 1.Obiectul disciplinei.Constructiile transmit partii superficiala a scoartei glob terestru,pres. Ce se dezv la baza lor, ca urmare a...

Reabilitare Termica

Reabilitarea structurala si hidrotermica a unui imobil Date de identificare Imobil: Nume: CIP Tomesti Adresa: Tomesti nr. 18 Firma...

Fizica Constructiilor

Politica energetica globala are in prim plan diminuarea emisiilor de dioxid de carbonIntroducere Politica energetica globala are in prim plan...

Ingineria Mediului

1.Natural resource* A natural resource is usually defined as anything obtained from the physical environmental to meet human needs. Some resources...

Ai nevoie de altceva?