Ingineria Mediului

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Ingineria Mediului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Constructii

Extras din document

Curs 1

NOTIUNI GENERALE

Obiectivul disciplinei este protectia mediului inconjurator. Mediul sau ambientul este format din ansamblul factorilor naturali: solul,apele,atmosfera; si factorilor artificiali: c-tii,cai ferate,drumuri, instalatii de orice tip si acelor entitati vii: plante,animale, bacterii etc. Care actioneaza asupra fiintei umane.

Mediul trebuie protejat atat de colectivitatea umana, dar si individuala pt fiecare fiinta in parte care este bine sa fie educata de timpuriu in sens ecologic, adica in sensul respectiv si al protejarii mediului ambient.

Atat ecologia cat si protectia mediului au aceeasi finalitate din punct de vedere educational.

PROTECTIA MEDIULUI SI SOCIETAEA UMANA

Aderarea la UE deschide noi drumuri de dezvoltare, orientare in toate domeniile vietii si implicit in domeniul protectiei mediului. In prezent , firmele de desf. diverse activitati trebuie sa aiba in vedere nu numai obtinerea de profituri ci si pastrarea mediului inconjurator si imbunatatirea lui. In aceste conditii protectia mediului trebuie sa devina o parte integrala din gandirea strategica a unei firme.

Deteriorarea calitatii mediului a impus schimbarea mentalitatii fact. Responsabil din acel domeniu.

Un management strategic de mediu se bazeaza pe o imbunatatire continua a conditiei de viata. O buna cunoastere a mediului va duce la prevenirea poluarii, la prelungirea resurselor naturale, la promovarea technologiilor avansate care protejeaza mediul inconjurator. In acest scop se realizeaza cercetari teoretice si experimentale pe baza analizelor privind starea apei, aerului si a solului.

Scopul cercetarilor consta in pastrarea biodiversitatii si mentinerea echilibrului natural. Totodata aceste cercetari permit cunoasterea opiniei publice cu privire la imbunatatirea factorilor de mediu. Calitatea aerului, apei, a solului , a locuintei , a mediului in care individul isi desfasoara activitatea influenteaza performanta sa, starea de sanatate, statrea fizica sociala.

DIRECTII DE SPECIALIZARE

- protectia mediului are trei directii de specializare:

1. Protectia solului

2. Protectia apei

3. Protectia atmosferei

Si propune in prezent pe baza cercetarilor efectuate de diferiti specialisti, masuri concrete de protectie, si chiar de ameliorare a starii actuale a mediului.

Materializarea lor este rezultatul unei actiuni ing. complexe cunoscuta sub denumirea de Ingineria mediului.

Ingineria Mediului este una din preocuparile de baza ale ingineriei de azi datorita conditiilor impuse Romaniei la integrarea in UE.

-studiaza acea tehnologie de proiectare care sa aiba un impact cat mai mic asupra mediului, analizeaza si elaboreaza metode noi de epurare. Prin acest proces se doreste indepartarea efectelor negative pe care agentii poluanti il au asupra mediului. Astfel sunt studiate si tehnologiile de filtrare, prin intermediul carora se urmareste reducerea emisiilor de noxe, prin dispunerea de filtre la capete de evacuare a diferitelor instalatii.

- nu se refera doar la doar la prot. mediului inconj. ci si a protectiei angajatilor in mediul industrial prin asigurarea unor conditii optime de munca si printr-o exp. cat mai mica la elementele poluante.

Autorizatia de mediu, este un act tehnico-juridic eliberat in scris de autoritatile competente pt. protectia mediului prin care sunt indeplinite conditiile si/sau parametrii unei activitati existente sau pt punerea in functie a unei actiuni noi pt care anterior a fost emis un acord de mediu.

Acordul de mediu – decizia aut. competente pt protectia mediului care da dreptul titularului de drept sa realizeze proiectul.

Un act tehnico-juridic prin care se stabilesc conditii de realizare a proiectului.

AGENTIA

Emisia – evacuarea directa sau indirecta din surse punctuale sau difuze ale instalatiei de: substante, vibratii, caldura sau zgomot in aer, apa sau sol.

Evaluarea impactului asupra mediului este un proces menit sa descrie si sa stabileasca in functie de fiecare caz in parte si in conformitate cu legislatia in vigoare ef. directe si indirecte sinergice, cumulative principale si secundare ale unui proiect asupra oamenilor si mediului. Aceasta evaluare face parte din procedura de autorizare.

Fisiere in arhiva (1):

  • Ingineria Mediului.doc