Instalatii de Climatizare

Imagine preview
(7/10 din 5 voturi)

Acest curs prezinta Instalatii de Climatizare.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor: ing. George DUMITRESCU

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Constructii

Extras din document

A. TERMENI TEHNICI FOLOSITI IN CLIMATIZARE

1 HALOGENARE – procedeu chimic de inlocuire a atomilor de hidrogen dintr-o hidrocarbura cu atomi de Cl(clor),F(fluor),Br(brom),care sunt atomi de halogen.Scopul este ca transformarea din faza lichida in cea de gaz a fluidului sa se realizeze la T=ct. si P=ct.

2 FLUID AZEOTROPIC – este un amestec de fluide care isi mentine temperatura si presiunea constante atunci cand are loc transformarea de faza lichid/gaz.Comportamentul acestui amestec este analog cu acela al unui fluid pur.

3 COP – este coeficientul de performanta al unei instalatii frigorifice.

COP=Qsch./Qcons.

Unde:

Qsch =caldura schimbata de aparat cu mediul

Qcons=energia electrica consumata

In Europa, COP se foloseste pentru calculul performantelor aparatelor de aer conditionat,atat la functionarea pe “FRIG” cat si la functionarea pe “POMPA DE CALDURA”

In SUA ,pentru calculul eficientei in regim de POMPA DE CALDURA se foloseste EER:

4 EER = ENERGY EFICIENCY RATIO = Eficienta Energetica

EER = Qinel / Qcons

Unde :

Qinel= caldura schimbata in sistem “POMPA DE CALDURA”

Qcons=energia electrica consumata

5 EXPANSIUNE DIRECTA – metoda de climatizare in care fluidul din sistemul frigorific schimba direct caldura cu ambientul de climatizat

6 EXPANSIUNE INDIRECTA – metoda de climatizare in care schimbul de caldura se efectueaza prin intermediul unui fluid intermediar

7

8

7 GLIDE – interval de temperatura in care se face transformarea de faza a unui fluid la o presiune data(constanta)

9 HIDROCARBURI HALOGENATE – compusi derivati din hidrocarburi la care atomii de hidrogen s-au inlocuit cu atomi de Cl, F sau Br.

10 NEARM – interval de temperatura foarte mic de trecere de la o faza la alta a unui fluid, a unui amestec azeotrop (mai mic de 1°C)

11 POE – ulei mineral pentru lubrifierea sistemelor frigorifice

12 PAG (polyalkylene gliycol) – ulei de sinteza solubil in ammoniac

13 GWP (Global Warming Potential) – potentialul de incalzire globala este proprietatea unei substante date si reprezinta raportul dintre incalzirea produsa de o anumita cantitate de substanta si incalzirea produsa de aceeasi cantitate de CO2 intr-un interval de 100 de ani.GWP arata masura producerii efectului de sera.

14 ODP (Ozone Depletion Potential) – potentialul de distrugere a stratului de ozon este raportul dintre impactul asupra stratului de ozon al unei anumite cantitati dintr-o substanta data si impactul dat de aceeasi cantitate de CFC-11 (R11) ,care are prin conventie ODP = 1. ODP-ul pentru CFC (cloro-fluoro-carburi) si pentru HCFC (hidro-cloro-fluoro-carburi) variaza ca valoare intre 0,01 si 1,2 . Functie de ODP,aceste substante se clasifica in 2 categorii:

14.1.Clasa 1 – substante cu ODP mai mare decat 0.2

14.2.Clasa 2 – substante cu ODP mai mic decat 0.2

15 ODS (Ozone Depletion Substance) – substante care distrug stratul de ozon ,de tipul CFC si HCFC.

16 OZON – gaz in a carui molecula sunt 3 atomi de oxigen. 90% din cantitatea totala de ozon se gaseste in stratosfera, care reprezinta patura de ozon. Aceasta absoarbe radiatiile ultraviolete (UV), care au actiune daunatoare asupra organismelor vii.

17 LFL (Low Flammability Level) – nivel inferior de inflamabilitate. Reprezinta concentratia minima de refrigerent care este in situatia de a propaga flacara atunci cand se afla intr-un amestec omogen cu aerul, in conditii date de temperatura si presiune.

Fisiere in arhiva (1):

  • Instalatii de Climatizare.DOC

Alte informatii

Acest document contine informatii de baza din domeniul instalatiilor de climatizare, explicatii concrete, grafice si schite reprezentative.