Tehnica Masuratorilor Topografice la Proiectarea si Executarea Constructiilor Hidrotehnice si Hidroameliorative

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest curs prezinta Tehnica Masuratorilor Topografice la Proiectarea si Executarea Constructiilor Hidrotehnice si Hidroameliorative.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 8 pagini .

Profesor: Cristian Onu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Constructii

Extras din document

1.1 Cerintele impuse materialului topographic

La proiectarea si executia constructiilor hidrotehnice, planul topographic este piesa de baza, servind la :

- amplasarea obiectivelor hidrotehnice si hidroameliorative

- calculul volumelor de apa

- calculul suprafetelor ocupate de lacurile de acumulare

- calculul volumelor de terasamente(lucrari de pamant)

Ridicarea cursurilor de apa in vederea proiectarii unei lucrari se executa plecand de la o retea de sprijin planimetrica(care poate fi triangulatia sau poligonometria) si de la o retea de sprijin altimetrica.

La ridicarea cursurilor de apa se executa drumuiri inchise denumite magistrale, de-a lungul albiei, de preferat numai pe o parte, trecerea pe cealalta facandu-se numai in caz de nevoie.

Observatii:

- punctele magistralei se amplaseaza in terenuri neinundabile

-laturile magistralei vor fi cat mai lungi posibile

Pentru a reduce numarul masuratorilor de laturi directe se va folosi metoda intersectiei laterale(M), adica din punctele magistralei se determina de aceeasi parte si/sau pe ambele parti ale drumurii, puncte astfel incat sa se formeze unghiuri optime(60g) cu laturile drumuirii.

Punctele M permit o mai buna determinare si mai precisa a elementelor de calcul ale drumuirii, de exemplu: d2=d102-103 se determina din triunghiul 102 M¬1 103 si triunghiul 102 M2 103.

Pentru ridicarea de detaliu a cursului de apa se foloseste metoda masurarii coordonatelor folosind ca axa a X-lor fiecare dintre laturile drumuirii pe care se construiesc perpendicular ce determina punctele caracteristice ale bazei(mal stang, mal drept, talveg).

Dinstantele dintre profiele masurate nu trebuie sa depaseasca 200 m.

Odata cu calculul coordonatelor planimetrice ale punctelor se face si determinarea cotelor luciului de apa. Calculul cotelor luciului de apa se face tinand cont de urmatoarele doua cazuri:

a)cazul vitezelor mici de apa

Pe traversa determinate planimetric [123] se bate un stalp de lemn in albie sub nivelul apei. In capul acestui stalp se bate un cui care sa aiba floarea la nivelul luciului apei. Mira se aseaza pe acest cui si se citeste cota.

b)cazul vitezelor mari ale apei

Se sapa in mal un canal scurt in capatul caruia se va bate un tarus de lemn cu un cui la nivelul luciului apei. Se aseaza mira si se citeste cota luciului apei.

Fisiere in arhiva (1):

  • Tehnica Masuratorilor Topografice la Proiectarea si Executarea Constructiilor Hidrotehnice si Hidroameliorative.doc