Terenuri și Clădiri

Curs
9/10 (2 voturi)
Domeniu: Construcții
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 53 în total
Cuvinte : 18235
Mărime: 93.65KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Modul de utilizare a terenurilor şi a clădirilor are un impact puternic asupra mediului înconjurător. Activităţile legate de construcţii, întreţinere şi arhitectură peisagistică pot ajuta sau dăuna lumii, dar numai în cazuri rare sunt activităţi neutre.

După cum arată figura 3.1, putem distinge între noile tendinţe şi modul de abordare a clădirilor vechi. În acest capitol vom începe să analizăm modul de întreţinere a clădirilor vechi. Apoi vom studia utilizarea terenurilor şi înfăţişarea exterioară, înainte de a trece la analiza noilor tendinţe.

CÂND RENOVAREA ESTE MAI BUNĂ DECÂT CONSTRUIREA DE NOI CLĂDIRI

A renova o clădire existentă necesită adesea mai puţine resurse decât demolarea şi reconstrucţia. Clădirile construite înainte de 1945 sunt adesea construcţii solide, la o scară umană şi au mai mult farmec decât clădirile moderne.

Deşi nu au fost construite să facă faţă serviciilor moderne din zilele noastre, clădirile mai vechi pot fi adaptate pentru a furniza un spaţiu de lucru mai interesant. A renova nu este niciodată la fel de simplu ca a construi de la temelii, dar utilizarea adaptată şi inteligentă a clădirilor vechi poate oferi avantaje majore în ceea ce priveşte costul şi stilul de viaţă.

Unele companii britanice cumpără în prezent vile georgiene şi le transformă în birouri. Astfel, personalul beneficiază de un loc de muncă liniştit şi destul de spaţios, cu mult spaţiu verde, un mediu curat şi suficiente locuri de parcare. Totuşi, aceste clădiri se află adesea departe de staţiile mijloacelor de transport în comun, ceea ce intensifică utilizarea maşinii personale.

La renovarea unei clădiri existente, mai ales a uneia de epocă, trebuie să se aibă în vedere utilizarea materialelor de construcţie la mâna a doua. Acestea se contopesc mult mai uşor cu clădirea, reprezintă materie primă reciclată, iar aspectul lor învechit este adesea plăcut privirii. Trebuie contactată o agenţie de salvare a arhitecturii pentru uşi, porţi, ferestre, balustrade şi alte obiecte.

Nu aruncaţi obiecte arhitecturale: oferiţi-le unei firme de salvare a arhitecturii. Acest lucru vă împiedică pierderea de material valoros şi veţi primi bani pentru ele.

Chiar dacă nu vă plac împărţirile făcute în anii ’50, birourile anilor ’60, şemineurile anilor ’30 şi uşile anilor ’20, toate acestea vor plăcea altcuiva. Acum douăzeci de ani, în Anglia se întâlneau frecvent băi victoriene. Acum acestea sunt scumpe şi foarte căutate.

CLĂDIRILE ŞI ÎNTREŢINEREA LOR

Fig. 3.1. Clădirile şi întreţinerea lor. Dezvoltarea şi întreţinerea clădirilor trebuie să se conformeze criteriului ecologic

Acordaţi o atenţie deosebită scoaterii ferestrelor originale cu pervazuri multiple şi înlocuirii acestora cu geamuri plate. Deşi aceasta poate fi făcută, se poate uşor pierde din stilul clădirii. Unele clădiri din secolul XX, mai ales cele din anii ’30, sunt, deocamdată, prea moderne pentru noi pentru a le putea evalua adevăratul lor merit arhitectural.

Dacă ferestrele sunt suficient de solide, este mai sigur să nu le înlocuiţi pentru încă o decadă şi să lăsaţi generaţiile următoare de directori să estimeze valoarea lor estetică. Un lucru este sigur: odată ce au fost îndepărtate, aceste caracteristici vechi nu mai pot fi niciodată înlocuite. De asemenea, modernizarea inutilă costă mai mult decât simpla întreţinere.

MATERIALELE DE ÎNTREŢINERE

În lupta împotriva ploii, umezelii şi insectelor distrugătoare, ne-am echipat cu un arsenal ucigător de substanţe care, uneori, sunt exagerate faţă de proporţiile problemei. Acest lucru poate fi clar văzut în echipamentul celor de la dezinsecţie, care vin îmbrăcaţi mai degrabă pentru o plimbare pe lună decât pentru omorârea gândacilor.

Substanţele de conservare a lemnului şi cele pentru extirparea viermilor lemnului conţin adesea toxine greu degradabile, pentru care ne lipseşte experienţa ce se acumulează în timp şi pentru care natura nu are echivalent. Una dintre substanţele utilizate în prevenirea apariţiei ciupercilor, PCP (penicilină), poate cauza ciroză ficatului, în timp ce lindanul (C6H6Cl6) este un insecticid otrăvitor. Peste 100000 de clădiri din Marea Britanie sunt tratate anual cu substanţe chimice mortale.

Ciupercile nu pot exista în lemnul a cărui umiditate este sub 20%. Dacă există ciuperci, este mai important să se afle cauza, decât să se trateze efectul. Cu alte cuvinte, menţinând lemnul uscat, se previne atacul ciupercilor. Lemnul poate fi protejat împotriva umezelii verificând dacă clădirea respectivă este sănătoasă. De asemenea, clădirea poate fi protejată împotriva umezelii prin aplicarea de lac, verniş sau ceară de albine.

Insectele pot trăi în lemnul relativ uscat, deşi excesul de uscăciune şi căldura le omoară. Asiguraţi-vă că nu vă luptaţi împotriva unor vechi infecţii. Semnele unei infecţii active sunt urmele proaspete de praf de lemn.

Pentru prevenirea apariţiei insectelor, lemnul poate fi tratat cu soluţii care conţin borax, acid acetic şi bicarbonat de sodiu. Conform studiilor efectuate de AURO, firma care produce vopsele organice şi soluţii pentru tratarea lemnului, aerul cald este mai bun decât tratarea chimică, deoarece nu dăunează mediului şi garantează eliminarea totală. De asemenea, compania mai produce o soluţie împotriva insectelor care nu conţine fungicizi chimici sau insecticide. Efectul său distrugător se datorează uleiului eteric de pin.

Preview document

Terenuri și Clădiri - Pagina 1
Terenuri și Clădiri - Pagina 2
Terenuri și Clădiri - Pagina 3
Terenuri și Clădiri - Pagina 4
Terenuri și Clădiri - Pagina 5
Terenuri și Clădiri - Pagina 6
Terenuri și Clădiri - Pagina 7
Terenuri și Clădiri - Pagina 8
Terenuri și Clădiri - Pagina 9
Terenuri și Clădiri - Pagina 10
Terenuri și Clădiri - Pagina 11
Terenuri și Clădiri - Pagina 12
Terenuri și Clădiri - Pagina 13
Terenuri și Clădiri - Pagina 14
Terenuri și Clădiri - Pagina 15
Terenuri și Clădiri - Pagina 16
Terenuri și Clădiri - Pagina 17
Terenuri și Clădiri - Pagina 18
Terenuri și Clădiri - Pagina 19
Terenuri și Clădiri - Pagina 20
Terenuri și Clădiri - Pagina 21
Terenuri și Clădiri - Pagina 22
Terenuri și Clădiri - Pagina 23
Terenuri și Clădiri - Pagina 24
Terenuri și Clădiri - Pagina 25
Terenuri și Clădiri - Pagina 26
Terenuri și Clădiri - Pagina 27
Terenuri și Clădiri - Pagina 28
Terenuri și Clădiri - Pagina 29
Terenuri și Clădiri - Pagina 30
Terenuri și Clădiri - Pagina 31
Terenuri și Clădiri - Pagina 32
Terenuri și Clădiri - Pagina 33
Terenuri și Clădiri - Pagina 34
Terenuri și Clădiri - Pagina 35
Terenuri și Clădiri - Pagina 36
Terenuri și Clădiri - Pagina 37
Terenuri și Clădiri - Pagina 38
Terenuri și Clădiri - Pagina 39
Terenuri și Clădiri - Pagina 40
Terenuri și Clădiri - Pagina 41
Terenuri și Clădiri - Pagina 42
Terenuri și Clădiri - Pagina 43
Terenuri și Clădiri - Pagina 44
Terenuri și Clădiri - Pagina 45
Terenuri și Clădiri - Pagina 46
Terenuri și Clădiri - Pagina 47
Terenuri și Clădiri - Pagina 48
Terenuri și Clădiri - Pagina 49
Terenuri și Clădiri - Pagina 50
Terenuri și Clădiri - Pagina 51
Terenuri și Clădiri - Pagina 52
Terenuri și Clădiri - Pagina 53

Conținut arhivă zip

  • Terenuri si Cladiri.doc

Alții au mai descărcat și

Proiect Instalații Sanitare

Proiectarea instalatiilor interioare de alimentare cu apa rece si calda pentru consum menajer Stabilirea debitului de calcul Generalitati...

Proiect Casa de Locuit

Se va proiecta o casa de locuit în orasul Fetesti, judetul Ialomita, compusa din demisol, parter si mansarda locuibila si anexa un garaj. La...

Construcții din Lemn

Memoriu tehnic justificativ Conform temei de proiectare s-a cerut intocmirea documentatiei tehnice pentru o structura din lemn de tip cadre,...

Proiectarea unei Sarpante din Lemn

Să se realizeze proiectul unui acoperiş tip şarpantă din lemn pentru o clădire civilă, având regimul de înălţime P+1E, unde h etaj = 3m. Se...

Ingineria Costurilor - Azil Batrani Bucuresti

1. DESCRIEREA PROIECTULUI Societatea S.C. INVEST. SRL intenționează să investească în construirea și exploatarea unui azil de bătrâni, situat în...

Caiet de Sarcini Arhitectura

Indicatiile din acest "Caiet de sarcini" stabilesc conditiile tehnice ce trebuiesc luate in considerare la executia principalelor lucrari de...

Acoperis Tip Sarpanta pentru Cladire de Locuit

Sa se proiecteze acoperisul tip sarpanta din lemn pentru constructia cu forma in plan si dimensiunile date de urmatoarea schema: Constructia este...

Casa Pasivă cu Cofraje Amvic

Casele pasive sunt acele case care asigură un climat interior comfortabil și vara și iarna, fară insă a fi nevoie de o sursă convențională de...

Ai nevoie de altceva?