Analiza Economico - Financiara

Imagine preview
(7/10 din 11 voturi)

Acest curs prezinta Analiza Economico - Financiara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor: Pop Fanuta

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

2. METODOLOGIA ANALIZEI

ECONOMICE SI FINANCIARE A FIRMEI

Cercetarea fenomenelor economice, realizarea obiectivelor analizei economico-financiare implica operarea cu o serie de metode si instrumente fie specifice, fie împrumutate din alte stiinte.

Prin metoda, potrivit Dictionarului explicativ al limbii române se întelege „un mod de cercetare, de cunoastere si de transformare a realitatii obiective”.

Metoda consta, practic, în reunirea unor procedee specifice sau comune altor stiinte. Metodologia este „o metoda de cunoastere cu maximum de generalitate” care cuprinde „totalitatea metodelor de cercetare folosite de o stiinta”.

În cercetarea economica, metodologia analizei cuprinde doua grupe de metode, si anume: metoda analizei calitative si metoda analizei cantitative.

2.1. Metodologia de analiza calitativa a starii firmei

Metoda analizei calitative stabileste pe baza abstractizarii stiintifice elementele componente si factorii care compun si influenteaza un fenomen economic, evidentiind relatiile de cauzalitate, functionalitate si conexiune inversa dintre fiecare factor si fenomenul studiat, precum si relatiile dintre diferiti factori. Unele procedee specifice acestei metode au fost formulate pentru prima data în sec. al XIX-lea de cercetatorul englez John Stuart Mill în lucrarea „Sistem de logica inductiva si deductiva”, publicata în anul 1843, si care sunt urmatoarele. Procedeul concordantei, procedeul diferentei, procedeul combinat, procedeul variatiilor concomitente, procedeul soldului sau ramasitei.

Procedeul concordantei a fost enuntat astfel: Daca în toate cazurile observate se constata printre antecedentele fenomenului aceeasi împrejurare comuna, atunci aceasta împrejurare este cauza aparitiei fenomenului.

Formula rationamentului:

(1) A B C - a

(2) A D E - a

(3) A F G - a

Deci A - a

De exemplu, în cazul analizei cifrei de afaceri, a cheltuielilor la 10000 lei CA si a profitului, productivitatea muncii este cauza principala care contribuie la maximizarea cifrei de afaceri si a profitului si la minimizarea cheltuielilor la 1000 lei CA.

Procedeul diferentei are urmatorul continut:

Daca împrejurarile în care apare un fenomen si împrejurarile în care acesta lipseste se aseamana între ele prin toate conditiile, afara de una singura, atunci aceasta este cauza sau una din conditiile necesare fenomenului dat.

Formula rationamentului:

(1) A B C D E - a

(2) B C D E

Deci A - a

De exemplu, în cazul analizei costurilor si a profitului, calitatea produselor si a serviciilor oferite clientelei influenteaza venitul si profitul prin pret si nu influenteaza costul si deci aceasta e cauza maximizarii profitului.

Procedeul combinat al concordantei si al diferentei.

Daca doua sau mai multe cazuri de aparitie a fenomenului se aseamana prin prezenta aceleiasi împrejurari, iar doua sau mai multe cazuri se aseamana prin absenta aceleiasi cauze, împrejurarile în care ambele serii de cazuri se deosebesc reprezinta o parte din cauza fenomenului.

Formula rationamentului:

Prima serie a cazurilor

(1) A B C - a

(2) A D E - a

(3) A F G - a

A doua serie a cazurilor

(1) B C

(2) D E

(3) F G

Deci A - a

De exemplu, factorii cu influenta directa asupra veniturilor realizate, precum si a productiei fabricate sunt identici. Veniturile realizate sunt însa influentate si de factori aferenti facturilor aferente emise si neîncasate si stocurilor de produse aflate în depozitele firmei.

Procedeul variatiilor concomitente precizeaza faptul ca în cazul unei variatii a unui fenomen îi urmeaza întotdeauna o anumita variatie a altui fenomen, primul fenomen fiind cauza celui de-al doilea.

Formula rationamentului:

(1) A1 B C D - a1

(2) A2 B C D - a2

(3) A3 B C D - a3

Deci A - a

Astfel, în cazul analizei veniturilor, întotdeauna modificarea productivitatii muncii va atrage dupa sine modificarea veniturilor.

Procedeul soldului sau ramasitei mentioneaza faptul ca daca scadem dintr-un fenomen acea parte care este cunoscuta ca fiind consecinta unei parti din împrejurarile în care apare, ramasita e consecinta împrejurarilor ramase.

Formula rationamentului:

A -B -C - a -b -c

Deci A - a

În acest sens, daca se cunoaste variatia profitului si influenta volumului productiei, structurii si a costului unitar, atunci influenta pretului de vânzare se determina ca diferenta între abaterea absoluta a profitului si suma influentei volumului, structurii productiei si a costului unitar.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Economico - Financiara.doc