Analiza Economico - Financiara

Curs
7.1/10 (11 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 17 în total
Cuvinte : 5491
Mărime: 125.62KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pop Fanuta

Extras din document

2. METODOLOGIA ANALIZEI

ECONOMICE SI FINANCIARE A FIRMEI

Cercetarea fenomenelor economice, realizarea obiectivelor analizei economico-financiare implica operarea cu o serie de metode si instrumente fie specifice, fie împrumutate din alte stiinte.

Prin metoda, potrivit Dictionarului explicativ al limbii române se întelege „un mod de cercetare, de cunoastere si de transformare a realitatii obiective”.

Metoda consta, practic, în reunirea unor procedee specifice sau comune altor stiinte. Metodologia este „o metoda de cunoastere cu maximum de generalitate” care cuprinde „totalitatea metodelor de cercetare folosite de o stiinta”.

În cercetarea economica, metodologia analizei cuprinde doua grupe de metode, si anume: metoda analizei calitative si metoda analizei cantitative.

2.1. Metodologia de analiza calitativa a starii firmei

Metoda analizei calitative stabileste pe baza abstractizarii stiintifice elementele componente si factorii care compun si influenteaza un fenomen economic, evidentiind relatiile de cauzalitate, functionalitate si conexiune inversa dintre fiecare factor si fenomenul studiat, precum si relatiile dintre diferiti factori. Unele procedee specifice acestei metode au fost formulate pentru prima data în sec. al XIX-lea de cercetatorul englez John Stuart Mill în lucrarea „Sistem de logica inductiva si deductiva”, publicata în anul 1843, si care sunt urmatoarele. Procedeul concordantei, procedeul diferentei, procedeul combinat, procedeul variatiilor concomitente, procedeul soldului sau ramasitei.

Procedeul concordantei a fost enuntat astfel: Daca în toate cazurile observate se constata printre antecedentele fenomenului aceeasi împrejurare comuna, atunci aceasta împrejurare este cauza aparitiei fenomenului.

Formula rationamentului:

(1) A B C - a

(2) A D E - a

(3) A F G - a

Deci A - a

De exemplu, în cazul analizei cifrei de afaceri, a cheltuielilor la 10000 lei CA si a profitului, productivitatea muncii este cauza principala care contribuie la maximizarea cifrei de afaceri si a profitului si la minimizarea cheltuielilor la 1000 lei CA.

Procedeul diferentei are urmatorul continut:

Daca împrejurarile în care apare un fenomen si împrejurarile în care acesta lipseste se aseamana între ele prin toate conditiile, afara de una singura, atunci aceasta este cauza sau una din conditiile necesare fenomenului dat.

Formula rationamentului:

(1) A B C D E - a

(2) B C D E

Deci A - a

De exemplu, în cazul analizei costurilor si a profitului, calitatea produselor si a serviciilor oferite clientelei influenteaza venitul si profitul prin pret si nu influenteaza costul si deci aceasta e cauza maximizarii profitului.

Procedeul combinat al concordantei si al diferentei.

Daca doua sau mai multe cazuri de aparitie a fenomenului se aseamana prin prezenta aceleiasi împrejurari, iar doua sau mai multe cazuri se aseamana prin absenta aceleiasi cauze, împrejurarile în care ambele serii de cazuri se deosebesc reprezinta o parte din cauza fenomenului.

Formula rationamentului:

Prima serie a cazurilor

(1) A B C - a

(2) A D E - a

(3) A F G - a

A doua serie a cazurilor

(1) B C

(2) D E

(3) F G

Deci A - a

De exemplu, factorii cu influenta directa asupra veniturilor realizate, precum si a productiei fabricate sunt identici. Veniturile realizate sunt însa influentate si de factori aferenti facturilor aferente emise si neîncasate si stocurilor de produse aflate în depozitele firmei.

Procedeul variatiilor concomitente precizeaza faptul ca în cazul unei variatii a unui fenomen îi urmeaza întotdeauna o anumita variatie a altui fenomen, primul fenomen fiind cauza celui de-al doilea.

Formula rationamentului:

(1) A1 B C D - a1

(2) A2 B C D - a2

(3) A3 B C D - a3

Deci A - a

Astfel, în cazul analizei veniturilor, întotdeauna modificarea productivitatii muncii va atrage dupa sine modificarea veniturilor.

Procedeul soldului sau ramasitei mentioneaza faptul ca daca scadem dintr-un fenomen acea parte care este cunoscuta ca fiind consecinta unei parti din împrejurarile în care apare, ramasita e consecinta împrejurarilor ramase.

Formula rationamentului:

A -B -C - a -b -c

Deci A - a

În acest sens, daca se cunoaste variatia profitului si influenta volumului productiei, structurii si a costului unitar, atunci influenta pretului de vânzare se determina ca diferenta între abaterea absoluta a profitului si suma influentei volumului, structurii productiei si a costului unitar.

Preview document

Analiza Economico - Financiara - Pagina 1
Analiza Economico - Financiara - Pagina 2
Analiza Economico - Financiara - Pagina 3
Analiza Economico - Financiara - Pagina 4
Analiza Economico - Financiara - Pagina 5
Analiza Economico - Financiara - Pagina 6
Analiza Economico - Financiara - Pagina 7
Analiza Economico - Financiara - Pagina 8
Analiza Economico - Financiara - Pagina 9
Analiza Economico - Financiara - Pagina 10
Analiza Economico - Financiara - Pagina 11
Analiza Economico - Financiara - Pagina 12
Analiza Economico - Financiara - Pagina 13
Analiza Economico - Financiara - Pagina 14
Analiza Economico - Financiara - Pagina 15
Analiza Economico - Financiara - Pagina 16
Analiza Economico - Financiara - Pagina 17

Conținut arhivă zip

  • Analiza Economico - Financiara.doc

Alții au mai descărcat și

Analiza Financiar Aprofundata

Analiza financiara foloseste instrumente si mijloace specifice adaptate scopului urmarit si conduce la diagnosticul financiar; parte a...

Monografie Contabila - Spitalul de Copii Botosani

1.Denumirea entitatii publice si activitatile pe care le desfasoara Entitatea publica studiata se numeste „Spitalul de Copii Botosani”, unitate cu...

Calculatia Costurilor la SC Efil Invest SA Darmanesti

PREZENTAREA SOCIETATII S.C. EFIL INVEST S.A. S.C. EFIL INVEST S.A. Darmanesti este constituita în baza Legii 31/1990 privind înfiintarea...

Analiza Economica pe Baza Bilantului - SC Confort SA Timisoara

CAPITOLUL 1. BILANŢUL – DEFINIŢIE, CONCEPTE, ISTORIC, GENERALITĂŢI 1.1 SCURT ISTORIC AL EVOLUŢIEI CONTABILITĂŢII Evoluţia contabilităţii a fost...

Situația Patrimonială

2.2.Structura generala a bilantului contabil Bilantul contabil este simultan un model structural si global, prin in- termediul caruia se...

Calculatia Costurilor - SC Iasitex SA

1.1 Definerea calculatiei costurilor Necesitatea cunoasterii rezultatelor, nu numai la nivel global, ci pe fiecare activitatea consumatoare de...

Monografie Contabila

CAPITOLUL 1 – INTRODUCERE In contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana asistam in ultimii ani la o evolutie rapida a sistemului contabil...

Sistemul Informațional Contabil al Întreprinderii Moderne

INTRODUCERE Din totdeauna a existat si va exista o discrepanta între teorie si practica. Astfel teoreticienii sunt aspru criticati de practicieni...

Ai nevoie de altceva?