Extras din document
GHID AL PROCEDURILOR DE AUDIT
Sectiunea A
Lista de verificare pentru finalizarea activitatii
Obiective primare
Lucrarile de audit trebuie verificate. Trebuie sa se verifice daca lucrarile de audit au fost finalizate, avind in vedere activitatile desfasurate siverificarile.
Intrebari ce trebuie avute in vedere inainte de finalizarea activitatii
1. Au fost revizuite documentele de lucru?
Controlul calitatii auditului este vital. Un aspect esential este revizuirea documentelor de lucru. Probele privind revizuirea documentelor de catre auditorul coordonator constau in semnarea datarea fiecarei pagini revizuite. In ce masura trebuie revizuite documentele depinde de o serie de factori, precum natura si marimea clientului, ca si de abilitatea si experienta personalului ce executa misiunea de audit. Aceasta se hotaraste in etapa planificarii. in care responsabilitatile personalului de audit sunt clar definite.
2. Au fost clarificate toate punctele restante?
Punctele restante (nerezolvate) (sectiunea D) trebuie tratate de auditorul coordonator. Acolo unde este cazul, acestea vor fi discutate cu clientul si pot fi incluse in scrisoarea de confirmare a declaratiilor (sectiunea A-12). Asupra fiecarui punct restant trebuie sa se ajunga la o concluzie, iar concluzia trebuie notata. Orice problema care poate afecta angajamentele viitoare de audit trebuie inregistrata ca punct de interes pentru viitor.
3. A fost documentata intilnirea cu clientul?
Trebuie tinuta o intilnire cu clientul, iar discutiile si deciziile trebuie documentate (sectuunea D). Problemele ce trebuie discutate variaza, dar clientul trebuie sa aprobe conturile inainte de a fi finalizate.
4. Au fost toate ajustarile finale reflectate in situatiie financiare finale?
Ajustarile finale apar de multe ori ca urmare a lamuririi punctelor restante sau din problemele discutate la intilnirea cu clientul (sectiunea D). Este imperativ ca toate aceste ajustari sa fie corect reflectate in situatiile financiare inainte ca acestea sa fie publicate.
Cind este cazul, clientului trebuie sa i se aduca la cunostinta detaliile ajustarilor, pentru ca inregistrarile contabile sa fie in acord cu situatiile financiare.
5. Au fost venificate situatiile financiare finale?
Este esential ca situatiile financiare semnate sa fie corecte si fara greseli. Cifrele trebuie sa corespunda cu cifrele finale auditate din registrele contabile sau din balanta. Exprimarea si trimiterile din situatiile financiare trebuie de asemenea verificate integral. In final, setul de situatii financiare verificate trebuie sa ia cifrele conforme cu tabelele principale (tabelele care rezuma conturile pe sectiuni) din dosarul de audit (conformitatea trebuie verificata de auditorul coordonator).
Conturile cu erori vor avea inevitabil o influenta negativa asupra auditorului — de aceea, trebuie acordat timp suficient pentru o verificare finala adecvata.
6. Declaratiile fiscale corespund cu situatiile financiare finale?
Se poate intimpla ca declaratiile fiscale sa fie ,,uitate” in ceea ce priveste ajustarile finale. Declaratiile trebuie verificate la finalizarea auditului, pentru a asigura reflectarea corecta a tuturor ajustarilor. Atit auditorul coordonator, cit si clientul trebuie sa tina cont de toate aspectele ce pot influenta estimarea cheltuielii cu impozitul pe profit si a provizioanelor aferente.
7. A fost produs raportul de audit corespunzator?
Raportul de audit trebuie sa reflecte opinia auditorului asupra situatiilor financiare. Standardul de audit 700, ,,Raportul
auditorului asupra situatiilor financiare”, ofera instructiuni in aceasta privinta si trebuie consultat.
8. Au fost respectate toate standardele de audit relevante?
Lista cu standardele de audit si cu alte norme relevante emise de Camera trebuie consultata pentru a le identifica pe cele
relevante pentru fiecare audit.
Standardele de audit contin principiile de baza si procedurile esentiale pe care auditorii trebuie sa le urmeze.
9. Au fost urmate procedurile firmei de audit pentru verificarile ,,la cald”? Verificarile au fost documentate?
O verificare ,,la cald” este verificarea efectuata anterior semnarii raportului de audit. Astfel de verificari pot fi interne sau
externe, dar ele trebuie efectuate de catre un alt auditor cu experienta.
Verificarile ,,la cald” sunt efectuate pentru a oferi un grad de siguranta in plus atunci cind au fost identificate riscuri.
Circumstantele in care sunt efectuate difera de la o firma la alta, dar pot include:
a) orice client, atunci cind a fost identificata o problema de independenta;
b) clientii a caror activitate este reglementata de un alt organism de reglementare(CNVM, BNR, etc.);
c) orice client despre care firma de audit considera ca ar avea un risc ridicat. Acesta poate fi, de exemplu, un client aflat in atentia publicului sau unul al carui audit solicita un grad superior de abilitate tehnica;
d) anumite rezerve ale raportului de audit sau atunci cind rezervele raportului de audit anterior au fost eliminate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- A Lista de verificare pt finalizarea activi .doc
- B Revizuirea generala a situatiilor financiare .doc
- C finalizare doc de lucru .doc
- D obiective finale si dic cu clientul .doc
- E Confirmare plan audit .doc
- F Abordarea riscului.doc
- Foi de lucru.doc
- ghid audit introducere.doc
- planificare audit.doc