Bazele Contabilitatii

Imagine preview
(6/10 din 11 voturi)

Acest curs prezinta Bazele Contabilitatii.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 8 fisiere doc de 49 de pagini (in total).

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

2. Procedeele specifice metodei contabilitatii:

- Bilantul

- Contul

- Balanta de verificare

BILANTUL contabil este cel mai reprezentant procedeu al metodei contabilitatii prin care se infaptuieste dubla reprezentare a situatiei patrimoniului in urma contralizarii datelor din contabilitatea curenta.Cu ajutorul bilantului se prezinta la un moment dat in expresie valorica patrimoniul unitatii sub dublul sau aspect: pe de o parte sub aspectul destinatiei economice ( activ patrimonial ), pe de alta parte sub aspectul surselor de provenienta ( pasiv patrimonial ).

CONTUL se deschide in contabilitatea curenta pt reflectarea fiecarui element patrimonial precum si a fiecarei pozitii noi pt care o ocupa fiecare element in miscarea si transformarea sa de-a lungul fazelor circuitului economic.

BALANTA DE VERIFICARE centralizeaza toate datele reflectate distinct in conturi.Balanta de verificare indeplinaste atat o functie de control cat si o functie economica fiind puntea de legatura dintre cont si bilant.

3. Procedeele metodei contabilitatii comune si altor discipline economice:

- Documentatia

- Evaluarea

- Calculatia

- Inventarierea

DOCUMENTATIA impune folosirea pt fiecare operatie economica a unui document, care face dovada infaptuirii respectivei operatii.In documente, datele sunt inregistrate atat in etalon cantitativ cat si valoric.

EVALUAREA este procesul prin care datele contabile sunt transformate in unitati valorice cu ajutorul monedei.Ea permite trecerea de la informatiile individuale exprimate in etalon natural (kg, l, m³) la informatii de sinteza exprimate in bani.

CALCULATIA este strans legata de evaluare si consta in efectuarea de calcule simple in documente primare, calculul relajelor, a totalului sumelor si a soldurilor finale.

INVENTARIEREA patrimoniului reprezinta un ansamblu de informatii folosite pt cunoasterea situatiei reale a patrimoniului avand in vedere situatia faptica constatata in teren.In cursul perioadei de gestiune intre datele scriptice si cele faptice pot sa apara neconcordante prin actiunea factorilor naturali, in urma carora unele bunuri se degradeaza, dar si ca urmare a sustragerilor sau inregistrarii eronate.Inventarierea are menirea sa asigure o imagine fidela, dar si completa a elementelor patrimoniale.

Bilantul-procedeu al contabilitatii privind situatia patrimoniului

Bilantul este documentul contabil de sinteza din care se prezinta elemente de activ si pasiv ale intreprinderii la incheierea exercitiului.

Termenul provine din cuvantul italienesc bilancia si reprezinta o balanta a 2 talere egale (mijloacele economice=surse de formare).Din punct de vedere al formei grafice, bilantul se prezinta sub forma unui tabel cu 2 coloane, partea stanga activul reprezinta bunurile economice care sunt proprietatea intreprinderii, iar partea dreapta pasivul grupeaza sursele de finantare a bunurilor economice.De-a lungul timpului, au xistat mai multe teorii care au stat la baza prezentarii bilantului.

a) Teoria juridica

Conform acestei teorii activul cuprinde bunurile economice, ca obiecte de drepturi, iar pasivul reprezinta obligatiile titularului de patrimoniu dupa cum rezulta din urmatoarea schema:

ACTIVUL (utilizari)

- Bunuri asupra carora intreprinderea are:

- Drepturi reale (imobilizari, stocuri, bani)

- Drepturi de creante (clientii, debitori diversi)

PASIVUL (resurse)

-capitaluri care apartin proprietarilor (intreprinzarori individuali)

-datorii: furnizori, credite, bugetul de stat, alte datorii

Fisiere in arhiva (8):

 • Bazele Contabilitatii
  • Seminar 1.doc
  • Seminar 10.doc
  • Seminar 2.doc
  • Seminar 3.doc
  • Seminar 4.doc
  • Seminar 5.doc
  • Seminar 6.doc
  • Seminar 9.doc