Bazele Contabilitatii

Curs
7.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 7385
Mărime: 51.13KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dumitrana Mihaela
14 cursuri

Extras din document

I.1. Evolutia contabilitatii partida dubla isi are originile spre sfarsitul Evului Mediu

(395 1453) , iar in acest moment apar si primele scrieri legate de contabilitate sau cu legatura in privinta contabilitatii.

Aparitia acestor lucrari a fost accelerata de :

- activitatea creatoare de valoare

- dezvoltarea relatiilor internationale

- raspandirea cunostiintelor de matematica si tehnice

Dezvoltarea comertului a determinat progresul economic, social si politic, mai ales in a doua jumatate a Evului Mediu. Ca urmare , in urma luptelor politice apar cateva cetati-orase puternice din punct de vedere economic cum ar fi : Amalfi, Genova, Florenza, Pisa, Venetia. Intre aceste cetati-orase era o rivalitate economica. Ca urmare a dezvoltarii economice, apare goana dupa bani si meserii noi cum ar fi : negustor, bancher, schimbator de monezi, camatari.

Florenza = cea mai puternica cetate in care s-a dezvoltat sistemul bancar, motiv pentru care bancherul florentin era considerat al 5-lea element, pe langa apa, aer, foc si pamant.

Aparitia in 1202 a lucrarii lui Leonardo Pisano a dus la utilizarea cifrelor arabe si a operatiilor cu cifre intregi si zecimale. Se simte nevoia instruirii persoanelor pentru utilizarea cifrelor si a operatiilor cu acestea.

In perioada finala a Evului Mediu si inceputul Renasterii italiene se simte nevoia aparitiei unui ghid prin care sa se generalizeze practica contabila.

In 1458 apare un manuscris elaborat de Benedetto Cotruli, dar care va fi tiparit in 1573. In manuscris el se ocupa de conduita economica si de modul de tinere si inchidere a registrelor. Influenta acestuia nu a fost covarsitoare.

Bazele contabilitatii in partida dubla au fost puse de Luca Paciolo prin 1794 : Summa de arithmetica, geometria, proportioni et proportionalitati. Luca paciolo pune in centrul lucrarii echilibrul dintre avere si capital si acesta mai identifica un alt echilibru si anume debit = credit.

Prima definitie a contabilitatii data de Luca Paciolo : Tot ceea ce dupa parerea negustorului ii apartine ca avere mobila si imobila precum si toate afacerile mai mici sau marunte in ordinea in care au avut loc.

Dupa Luca Paciolo literatura contabila a cunoscut dezvoltare si in alte tari europene, mai ales in Germania si Franta. In Romania primele lucrari de contabilitate au fost importate din Italia si Franta.

Prima lucrare aparuta si intocmita in litere chirilice : Pravila comertiala de Emanoil Ioan Nichifor  Brasov, 1837.

In Bucuresti, in anul 1844, apare lucrarea Doppia Scriptura sau Tinerea catastifelor a lui Dimitrei Jarcu.

In 1870, Ion Ionescu de la Brad publica un mic tratat de contabilitate. In continuare apar o serie de autori de lucrari contabile : I.C. Pantu, Dimitrie Voinea, Ion Evian, Spiridon Iacobescu, C.G. Demetrescu.

I.2. Managerii dar si populatia sunt interesati in cunoasterea situatiei diverselor entitati (intreprinderi, afaceri) ca sa stie daca investesc sau nu, sau au alte interese. In acest scop, pentru a fundamenta decizii prin care se poate schimba viitorul sunt necesare informatii economice si in particular informatii contabile.

Contabilitatea este organizata in scopul colectarii analizei si comunicarii informatiilor. Utilizatorii informatiilor contabile sunt managerii entitatilor care trebuie sa ia decizii referitoare la orientarea activitatii in scopul eficientizarii acesteia.

Prin asigurarea performantei se vor satisface nevoile actualilor si potentialilor investitori dar si al altor entitati sau persoane fizice.

Printre utilizatorii informatiilor contabile se remarca:

- clientii care sunt interesati sa stie daca produsele sau lucrarile cerute vin la timp de calitate, permanent si la preturile convenite.

- concurentii sunt interesati sa cunoasca pozitia financiara si performanta unei entitati pentru a sti cum isi orienteaza polotica de preturi si de calitate.

- personalul entitatii care este interesat in mentinerea locurilor de munca si asigurarea unui sistem corect de salarizare.

- statul si institutiile acestuia, pentru cunoasterea nivelului taxelor si impozitelor cu care contribuie fiecare entitate la bugetul general sau local.

- sistemul bancar este interesat in cunoasterea performantei entitatii si a posibilitatii de rambursare la timp a creditelor acordate.

- investitorii potentiali care au nevoie de informatii prin care sa se justifice participarea la capitalul entitatii.

- furnizorii care necesita informatii prin care sa aiba garantia platii decurgand din livrarile efectuate.

- actionarii sau asociatii sunt interesati sa stie in ce masura pot obtine dividende din profitul realizat.

Preview document

Bazele Contabilitatii - Pagina 1
Bazele Contabilitatii - Pagina 2
Bazele Contabilitatii - Pagina 3
Bazele Contabilitatii - Pagina 4
Bazele Contabilitatii - Pagina 5
Bazele Contabilitatii - Pagina 6
Bazele Contabilitatii - Pagina 7
Bazele Contabilitatii - Pagina 8
Bazele Contabilitatii - Pagina 9
Bazele Contabilitatii - Pagina 10
Bazele Contabilitatii - Pagina 11
Bazele Contabilitatii - Pagina 12
Bazele Contabilitatii - Pagina 13
Bazele Contabilitatii - Pagina 14
Bazele Contabilitatii - Pagina 15
Bazele Contabilitatii - Pagina 16
Bazele Contabilitatii - Pagina 17
Bazele Contabilitatii - Pagina 18
Bazele Contabilitatii - Pagina 19
Bazele Contabilitatii - Pagina 20
Bazele Contabilitatii - Pagina 21
Bazele Contabilitatii - Pagina 22
Bazele Contabilitatii - Pagina 23
Bazele Contabilitatii - Pagina 24
Bazele Contabilitatii - Pagina 25
Bazele Contabilitatii - Pagina 26
Bazele Contabilitatii - Pagina 27
Bazele Contabilitatii - Pagina 28
Bazele Contabilitatii - Pagina 29
Bazele Contabilitatii - Pagina 30
Bazele Contabilitatii - Pagina 31
Bazele Contabilitatii - Pagina 32
Bazele Contabilitatii - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Bazele Contabilitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Lucrare Diploma Mijloace Fixe

1.1 Abordarea sistematica a întreprinderii Notiunea de sistem are un caracter relativ, în sensul ca orice sistem poate fi descompus în subsisteme...

Studiu de Caz - SC Relaxa SA Mizil

ARGUMENT În decursul timpului, impozitele directe au fost asezate si încasate în functie de nivelul de dezvoltare al fortelor de productie, fiind...

Beneficiile Angajatilor o noua Abordare Internationala a Castigurilor Salariale prin IAS 19

CAPITOLUL 1 BENEFICIILE ANGAJATILOR - O NOUA ABORDARE INTERNATIONALA A CASTIGURILOR SALARIALE PRIN lAS 19 - VERSUS ROMANIA 1.1. ARIA DE...

Standardul International de Contabilitate IAS 38 Imobilizari Necorporale

Tratamente contabile privind imobilizările necorporale, conform IAS 38 „Imobilizări necorporale” Alături de imobilizările corporale, o categorie...

Evaluarea Patrimoniului

Evaluarea patrimoniului in contabilitate Evaluarea consta in cuantificarea si exprimarea prin bani a marimii elementelor patrimoniale si a...

Standardul International de Contabilitate IAS 16 Imobilizari Corporale

Norma internaţională de contabilitate care se referă în mod direct la imobilizările corporale este IAS 16 „Imobilizări corporale”. Standardul...

Bazele Contabilitatii

I.Active imobilizate-poarta aceasta denumire intru cat se regasesc o perioada in patrimoniul entitatii de cel putin un an.Activele imobilizate sunt...

Bazele Contabilității

Contabilitatea, ca disciplina stiintifica independenta, are un obiect propriu si o metoda de cercetare specifica, prin care se deosebeste de...

Ai nevoie de altceva?