Bazele Contabilității

Curs
6.4/10 (5 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 50 în total
Cuvinte : 19646
Mărime: 117.33KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

Contabilitatea, ca disciplina stiintifica independenta, are un obiect propriu si o metoda de cercetare specifica, prin care se deosebeste de celelalte stiinte. De asemenea, ea dispune si de un vocabular propriu specializat.

1. Obiectul contabilitatii

Dintotdeauna, la baza obiectului de studiu al contabilitatii a fost pus patrimoniul întreprinderii apartinând unei persoane fizice sau juridice.

La modul general, prin patrimoniu se întelege totalitatea bunurilor (mijloacelor) apartinând unei sau juridice dobândite în cadrul relatiilor de drepturi si obligatii.

Din definitia generala a patrimoniului rezulta ca acesta este format din doua elemente dependente: persoana fizica sau juridica care poarta denumirea de titular de patrimoniu sau proprietar, si relatiile de drepturi si obligatii în cadrul carora au fost procurate respectivele bunuri.

În ce priveste bunurile economice, ca obiecte de drepturi si obligatii, ele formeaza averea, adica acea parte a patrimoniului cu continut concret, material, determinat fizic si economic. Din punct de vedere fizic, în structura bunurilor economice, se cuprind în principal: a) bunurile materiale sub forma terenurilor, masinilor, utilajelor, cladirilor, mijloacelor de transport, marfurilor etc; b) serviciile de diverse categorii; e) avutia spirituala (disponibila si refolosibila): stocul de stiinta si tehnologie, cultura si civilizatie, stocul de informatii, d) alte bunuri atrase în circuitul economic, cum sunt: solul, zacamintele, bogatiile naturale etc.

Determinarea economica a bunurilor rezulta din cele doua componente ale acestora: valoarea de utilitate, data de faptul ca ele sunt create în scopul de a satisface nevoi ale oamcnilor, si valoarea de schimb, adica sunt evaluate, exprimate în bani, existând astfel posibilitatea de a fi schimbate în cadrul circuitului marfa-bani.

În ce priveste cel de al doilea aspect sub care se reflecta patrimoniul - relatiile de drepturi si obligatii, acesta are urmatoarele semnificatii:

- relatiile de drepturi - au în vedere situatia în care titularul de patrimoniu (proprietarul) îsi procura o parte din avere din resursele proprii, bunurile respective apartinându-i de drept, iar partea respectiva din patrimoniu poarta denumirea de patrimoniu propriu.

- relatiile de obligatii - au în vedere situatia în care titularul de patrimoniu (proprietarul) îsi procura o parte din avere din resurse apartinând altor persoane fizice sau juridice; bunurile respective nu îi apartin de drept, în schimbul acestora trebuind acordat un echivalent valoric, din care cauza partea corcspunzatoare de patrimoniu poarta denumirea de patrimoniu strain.

Prin urmare, patrimoniul oricarei persoane fizice sau juridice poate fi abordat printr-o dubla interpretare (data de cele doua unghiuri de vedere sub care este privit) si anume:

- sub aspectul existentei concrete, fizice, materiale, pe care o vom fixa prin notiunea de bunuri (mijloace) economice;

- sub aspectul provenientei (sursei de dobândire) bunurilor economice (a celor cu valoare de schimb), pentru care vom utiliza termenul de “resurse”.

Aceasta dubla reflectare a patrimoniului poate fi redata schematic astfel:

BUNURI (MIJLOACE) ECONOMICE

RESURSE

(CAPITALURI)

Din perspectiva economica, elementele patrimoniale privite sub dublu aspect si a caror existenta si miscare se circumscrie în expresie valorica la nivelul unei entitati titulare de patrimoniu, sunt cercetate în continuare.

Astfel, bunurile economice a caror forma concret materiala si structura difera mult la nivelul unei unitati patrimoniale, impune drept necesara o clasificare a lor în functie de durata de ramânere în patrimoniu, completata cu numarul de cicluri de productie la care acestea participa. Astfel, mijloacele economice utilizate de o unitate patrimoniala pot fi grupate în doua categorii:

- unele care au o durata mare de ramânere în unitate (de cel putin un an) si se consuma/valorifica în mod treptat pe parcursul mai multor cicluri de exploatare, denumite bunuri (mijloace) imobilizate;

- altele care se utilizeaza într-o perioada scurta (mai mica de un an), se consuma dintr-o data, si de regula, trebuie reînnoite cu exemplare noi în fiecare ciclu de exploatare, pe care le numim bunuri (mijloace) circulante;

În functie de natura pe care o îmbraca, mijloacele imobilizate se împart la rândul lor în trei categorii: imobilizari necorporale; imobilizari corporale; imobilizari financiare.

De asemenea, si la nivelul mijloacelor circulante se disting tot dupa criteriul formei pe care o îmbraca bunurile, tot trei categorii, si anume: mijloace circulante materiale (stocuri); míjloace circulante în decontare (creante); míjloace circulante de trezorerie (financiare).

Preview document

Bazele Contabilității - Pagina 1
Bazele Contabilității - Pagina 2
Bazele Contabilității - Pagina 3
Bazele Contabilității - Pagina 4
Bazele Contabilității - Pagina 5
Bazele Contabilității - Pagina 6
Bazele Contabilității - Pagina 7
Bazele Contabilității - Pagina 8
Bazele Contabilității - Pagina 9
Bazele Contabilității - Pagina 10
Bazele Contabilității - Pagina 11
Bazele Contabilității - Pagina 12
Bazele Contabilității - Pagina 13
Bazele Contabilității - Pagina 14
Bazele Contabilității - Pagina 15
Bazele Contabilității - Pagina 16
Bazele Contabilității - Pagina 17
Bazele Contabilității - Pagina 18
Bazele Contabilității - Pagina 19
Bazele Contabilității - Pagina 20
Bazele Contabilității - Pagina 21
Bazele Contabilității - Pagina 22
Bazele Contabilității - Pagina 23
Bazele Contabilității - Pagina 24
Bazele Contabilității - Pagina 25
Bazele Contabilității - Pagina 26
Bazele Contabilității - Pagina 27
Bazele Contabilității - Pagina 28
Bazele Contabilității - Pagina 29
Bazele Contabilității - Pagina 30
Bazele Contabilității - Pagina 31
Bazele Contabilității - Pagina 32
Bazele Contabilității - Pagina 33
Bazele Contabilității - Pagina 34
Bazele Contabilității - Pagina 35
Bazele Contabilității - Pagina 36
Bazele Contabilității - Pagina 37
Bazele Contabilității - Pagina 38
Bazele Contabilității - Pagina 39
Bazele Contabilității - Pagina 40
Bazele Contabilității - Pagina 41
Bazele Contabilității - Pagina 42
Bazele Contabilității - Pagina 43
Bazele Contabilității - Pagina 44
Bazele Contabilității - Pagina 45
Bazele Contabilității - Pagina 46
Bazele Contabilității - Pagina 47
Bazele Contabilității - Pagina 48
Bazele Contabilității - Pagina 49
Bazele Contabilității - Pagina 50

Conținut arhivă zip

  • Bazele Contabilitatii.doc

Alții au mai descărcat și

Bazele Contabilității

TEMA NR. 1 STRUCTURI DE ACTIV SI DE PASIV TEMA NR. 2 REPREZENTAREA CIFRICA A MISCARILOR DE VALORI IN BILANT TEMA NR.3 SISTEMUL...

Standardele Internationale de Raportare Financiara

1.1 Climatul contabil din Romania inainte de 01.01.2007 Accelerarea procesului de privatizare, dezvoltarea pietei de capital si a economiei de...

Contabilitatea Marfurilor si a Ambalajelor

ARGUMENT TEMA PROIECTULUI PE CARE AM ALES-O ESTE CONTA-BILITATEA MARFURIILOR SI AMBALAJELOR.IN CADRUL ACESTUI PROIECT COMBIN TEORIA ACUMULATA...

Contabilitate și Analiză economico-financiară

INTRODUCERE Contabilitatea a apărut din nevoia de a răspunde în plan informaţional şi decizional la problema gestiunii valorilor economice...

Analiza Contabila

Capitolul 1. Consideraţii Generale Evoluţia cifrei de afaceri, a rezultatului net şi a activelor totale ale societăţii Societatea comercială SC...

Contabilitatea Creantelor Conform Cerintelor SNC

Activitatea oricarei intreprinderi genereaza un sistem complex si variat de relatii economice si juridice cu cumparatorii de produse si marfuri...

Prezentarea unei Unitati Comerciale

1. Prezentarea unităţii comerciale BISTRIŢA PETROLEUM SRL BACĂU, a început activitatea în ianuarie 2003 ca distribuitor autorizat pe zona...

Contabilitatea Mărfurilor și Ambalajelor

CAP I.: ORGANIZAREA CONTABILITATII STOCURILOR I.1.: Notiuni generale privind stocurile I.1.1.: Definirea notiunii de stocuri Stocurile...

Ai nevoie de altceva?