Bilantul Contabil

Curs
6.3/10 (4 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 46 în total
Cuvinte : 19772
Mărime: 94.00KB (arhivat)
Cost: Gratis

Extras din document

OBIECTUL CONTABILITATII

Prima definitie a contabilitatii a fost formulate in 1494, de italianul Luca Paciolo. El analizeaza contabilitatea ca un ansamblu de principii si reguli privind inregistrarea in partida dubla a averii ce apartine unui negustor, precum si toate afacerile acestuia in ordinea in care au avut loc. In conceptia sa partida dubla este definite prin prisma ecuatiei de schimb dintre avere si capital. Fiecare miscare intervenita in masa averii implicit a capitalului este reprezentata ca un raport intre primire si dare, respectiv intre debitor, cel care primeste valoarea si creditor cel care o avanseaza.

Evolutia contabilitatii a fost insotita in plan teoretic de controverse privitoare la utilitatea sa, semnificative fiind doua conceptii:

1. care trateaza contabilitatea ca teorie stiintifica;

2. iar 2 ca tehnica de culegere, prelucrare, stocare, transmitere si analiza a informatiei.

Pornind de la ideea, ca prin vocatia sa, contabilitatea este o disciplina stiintifica, ea isi defineste continutul obiectului ei de studiu, metoda de cercetare si pozitia sa in cadrul sistemului stiintelor economice.

Obiectivele urmarite de sistemul contabil sunt:

1. furnizarea de informatii necesare elaborarii planurilor si programelor de activitate economica;

2. sa asigure urmarirea si controlul valoric al activitatilor desfasurate, prin înregistrarea lor;

3. sa asigure controlul integritatii patrimoniului prin înregistrarea existentelor si miscarilor elementelor patrimoniale;

4. sa furnizeze informatiile necesare întocmirii documentelor de sinteza contabila, astfel incat sa se asigure reflectarea fidela a patrimoniului economic in scopul utilizarii lor in fundamentarea deciziilor economice.

Definitia actuala:

Obiectul contabilitatii il constituie reflectarea in expresie baneasca a patrimoniului aflat in gestiunea agentilor economici a miscarii si transformarii lui ca urmare a operatiilor economice si a rezultatelor obtinute .

Functiile contabilitatii

Pentru realizarea obiectivelor sale, contabilitatea îndeplineste urmatoarele functii:

a. Functia de înregistrare si prelucrare a datelor consta în consemnarea, potrivit unor principii si reguli proprii, a proceselor si fenomenelor economice ce apar în cadrul unitatilor patrimoniale si se pot exprima valoric.

b. Functia de informare consta în furnizarea de informatii privind structura si dinamica patrimoniului, a situatiei financiare si rezultatelor obtinute în scopul fundamentarii deciziilor. Contabilitatea are o functie de informare interna (pentru conducerea unitatii) si o functie de informare externa (a tertilor).

Contabilitatea furnizeaza informatii privitoare la gospodarirea resurselor materiale, financiare si de munca, dinamica productiei obtinute, costurile de productie, veniturile realizate, etc. Prin reflectarea tuturor activitatilor desfasurate, datele contabilitatii permit stabilirea eficientei economice.

c. Functia de control gestionar consta în verificarea cu ajutorul informatiilor contabile a modului de pastrare si utilizare a valorilor materiale si banesti, de gospodarire a resurselor, controlul respectarii disciplinei financiare etc.

d. Functia juridica - datele furnizate de contabilitate si documentele de evidenta servesc ca mijloc de proba în justitie, pentru a dovedi realitatea unor operatii economice si a stabili raspunderea patrimoniala pentru pagubele produse.

e. Functia previzionala - informatiile furnizate de contabilitate sunt utilizate la stabilirea tendintelor viitoare ale fenomenelor si proceselor economice, la fundamentarea programelor, la elaborarea bugetelor unitatii patrimoniale.

Contabilitatea este organizata in cadrul fiecarei unitati patrimoniale (regi autonome, societati comerciale, institutii publice, organizatii cooperatiste, alte unitati cu personalitate juridical) si a persoanelor fizice ce au calitate de comercianti.

Patrimoniul este constituit din totalitatea drepturilor si obligatiilor de natura economica,exprimate in bani impreuna cu bunurile la care se refera pentru aceasta existand doua elemente independente:

- subiectul de patrimoniu adica o persoana fizica sau juridica care sa aiba posesia si gestiunea bunurilor materiale ,drepturilor si obligatiilor ;

- bunurile concrete-materiale si valorile banesti ca obiect al relatiilor de drepturi si obligatii .

Patrimoniul unei unitati sintetizeaza doua elemente principale :elementele patrimoniale de tipul mijloacelor materiale si banesti si sursele de realizare a acestora .

Exista trei conceptii in definirea si analiza patrimoniului ca obiect al contabilitatii: juridica, economica si economico-juridica.

Preview document

Bilantul Contabil - Pagina 1
Bilantul Contabil - Pagina 2
Bilantul Contabil - Pagina 3
Bilantul Contabil - Pagina 4
Bilantul Contabil - Pagina 5
Bilantul Contabil - Pagina 6
Bilantul Contabil - Pagina 7
Bilantul Contabil - Pagina 8
Bilantul Contabil - Pagina 9
Bilantul Contabil - Pagina 10
Bilantul Contabil - Pagina 11
Bilantul Contabil - Pagina 12
Bilantul Contabil - Pagina 13
Bilantul Contabil - Pagina 14
Bilantul Contabil - Pagina 15
Bilantul Contabil - Pagina 16
Bilantul Contabil - Pagina 17
Bilantul Contabil - Pagina 18
Bilantul Contabil - Pagina 19
Bilantul Contabil - Pagina 20
Bilantul Contabil - Pagina 21
Bilantul Contabil - Pagina 22
Bilantul Contabil - Pagina 23
Bilantul Contabil - Pagina 24
Bilantul Contabil - Pagina 25
Bilantul Contabil - Pagina 26
Bilantul Contabil - Pagina 27
Bilantul Contabil - Pagina 28
Bilantul Contabil - Pagina 29
Bilantul Contabil - Pagina 30
Bilantul Contabil - Pagina 31
Bilantul Contabil - Pagina 32
Bilantul Contabil - Pagina 33
Bilantul Contabil - Pagina 34
Bilantul Contabil - Pagina 35
Bilantul Contabil - Pagina 36
Bilantul Contabil - Pagina 37
Bilantul Contabil - Pagina 38
Bilantul Contabil - Pagina 39
Bilantul Contabil - Pagina 40
Bilantul Contabil - Pagina 41
Bilantul Contabil - Pagina 42
Bilantul Contabil - Pagina 43
Bilantul Contabil - Pagina 44
Bilantul Contabil - Pagina 45
Bilantul Contabil - Pagina 46

Conținut arhivă zip

  • Bilantul Contabil.doc

Alții au mai descărcat și

Elaborarea si Analiza Bilantului Contabil

BILANTUL CONTABIL - DOCUMENT DE SINTEZA IN TEORIA SI PRACTICA INTERNATIONALA 1.1 Dimensiuni istorice privind bilantul contabil Desi...

Contabilitatea Fluxurilor de Trezorerie

INTRODUCERE Denumirea de trezorerie îşi are originea în limba latina unde “thesarus” se traduce prin “comoară” sau “depozit pentru obiecte de...

Contabilitatea Instituțiilor Publice

CAPITOLUL I INSTITUŢIILE PUBLICE I.1. Definirea instituţiilor publice O primă modalitate de definire a instituţiilor publice o prezintă Legea...

Elaborarea Situatiilor Financiare Anuale

INTRODUCERE: Scopul acestei lucrari este acela de a asigura aplicarea uniforma a politicilor contabile si a standardelor de raportare pentru...

Calculatia Costurilor de Proces sau pe Activitati

Determinarea stimulatorilor de costuri si construirea structurilor cantitative In cadrul acestei etape se disting urmatoarele faze: stabilirea...

Elaborarea Situatiilor Financiare Anuale

CALCULUL SI INTERPRETAREA SOLDURILOR INTERMEDIARE DE GESTIUNE Contul de profit si pierdere care grupeaza veniturile si cheltuielile pe tipuri de...

Bazele Contabilitatii

CAPITOLUL I. BAZELE TEORETICE ALE CONTABILITATII DECONTARILOR CU PERSONALUL 1.Analiza sistemului de calcul, evidenta si control a salariilor...

Contabilitate Financiara

1.Ce reprezinta formula contabila : 1012 = 456 10.000 R. diminuarea capitalului social , urmare a retragerii unor actionari sau asociati. 2.Ce...

Ai nevoie de altceva?