Clasificarea Infractiunilor in a Caror Constatare Poate Fi Utilizata Expertiza Contabila

Curs
6/10 (1 vot)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 4 în total
Cuvinte : 1603
Mărime: 9.58KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: D.Gheorghe
CLASIFICAREA INFRACTIUNILOR IN A CAROR CONSTATARE POATE FI UTILIZATA EXPERTIZA CONTABILA, curs 7

Extras din document

Infractiunile generatoare de cauze penale pot fi clasificate pe urmatoarele structuri:

I. STRUCTURA INFRACTIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI, cuprinde:

1) Furt – presupune luarea unui bun mobil din posesia sau detentia altuia fara consimtamantul acestuia, in scopul de a si-l insusi pe nedrept. Se considera bunuri mobile si orice fel de energie (electrica, termica, gaze, etc.) care are valoare economica, precum si inscrisurile.

2) Abuzul de incredere – presupune insusirea unui bun mobil al altuia, detinut cu orice titlu, sau dispunerea de acel bun pe nedrept, ori refuzul de a il restitui.

3) Gestiunea frauduloasa – consta in pricinuirea de pagube unei persoane, cu rea credinta, cu ocazia administrarii sau conservarii bunurilor acestuia de catre cel care trebuie sa aiba grija administrarii sau conservarii acelor bunuri.

In legatura cu activitatea de gestiune constituie infractiune, in constatarea carora poate fi utilizata expertiza contabila, urmatoarele fapte:

a) crearea de plusuri in gestiune prin mijloace frauduloase;

b) nedeclararea, in scris, de catre gestionar a plusurilor din gestiunea sa despre a caror cantitate sau valoare are cunostinta, provenite in alt mod decat cel fraudulos, declarare care se face cu ocazia inventarierii;

c) Instrainarea bunurilor mobile, constituite garantie suplimentara a gestionarului, fara instiintarea prealabila a entitatii economice, autoritatii sau institutiei publice pentru care este constituita garantia.

4) Inselaciunea – presupune inducerea in eroare a unor persoane prin prezentarea ca adevarata a unei fapte mincinoase sau ca minciuna a unei fapte adevarate, in scopul de a obtine pentru sine sau pentru altul a unui folos material injust.

Inselaciunea poate fi savarsita in principal prin folosirea de nume sau calitati neadevarate (mincinoase) ori de alte mijloace frauduloase.

5) Delapidarea – consta in insusirea, folosirea sau traficarea de catre un functionar, in interesul sau ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestioneaza sau le administreaza.

6) Distrugerea – presupune degradarea ori aducerea in stare de neintrebuintare a unui bun ce apartine altuia sau impiedecarea luarii masurilor de conservare ori de salvare de la distrugere a unui astfel de bun.

7) Tainuirea – presupune primirea, dobandirea sau transformarea unui bun ori inlesnirea valorificarii acestuia, cunoscand ca bunul provine din savarsirea unei fapte prevazute de legea penala, daca prin aceasta s-a urmarit obtinerea pentru sine sau pentru altul a unui folos material.

II. STRUCTURA INFRACTIUNILOR CONTRA AUTORITATII, cuprinde:

1) Sustragerea sau distrugerea de inscrisuri – presupune sustragerea ori distrugerea unui dosar, registru, document sau orice alt inscris care se afla in pastrarea ori detinerea unui organ sau institutie de stat ori a unei alte institutii de interes public.

2) Sustragerea de sub sechestru – presupune sustragerea unui bun care este legal sechestrat.

III. STRUCTURA INFRACTIUNILOR DE SERVICIU SAU IN LEGATURA CU SERVICIUL, cuprinde:

1) Abuzul in serviciu – consta in fapta functionarului public, care in exercitiul atributiilor sale de serviciu, cu stiinta , nu indeplineste un act ori il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o vatamare a intereselor legale ale unei persoane, o tulburare insemnata a bunului mers dintr-un organ sau o institutie de stat ori a unei unitati de interes public sau o paguba in patrimonial acestora.

2) Neglijenta in serviciu – presupune incalcarea din culpa, de catre un functionar public, a unei indatoriri de serviciu prin neindeplinirea acesteia sau prin indeplinirea defectuoasa, daca s-a cauzat o vatamare a intereselor legale a unei persoane, o tulburare insemnata a bunului mers dintr-un organ sau institutie de stat ori a unei alte unitati de interes public sau o paguba in patrimonial acestora.

IV. STRUCTURA INFRACTIUNII DE FALS, cuprinde:

1) Falsificarea de valori - presupune falsificarea de titluri de credit, cecuri si alte titluri de orice fel pentru efectuarea platilor si punerea in executie in orice mod a valorilor falsificate care pot cauza o paguba importanta sistemului financiar bancar. In falsificarea de valori intra si falsificarea de timbre, marci postale, bilete sau foi de calatorie, bilete de transport, carduri, etc.

2) Falsul material in inscrisuri oficiale – presupune falsificarea unui inscris oficial prin contrafacerea scrierii sau prin alterarea lui in orice mod, de natura sa produca consecinte juridice.

3) Falsul intelectual – consta in falsificarea unui inscris oficial cu prilejul intocmirii acestuia de catre un functionar aflat in exercitiul atributiilor sale de serviciu, prin atestarea unor fapte sau imprejurari contrare adevarului ori prin omisiunea, cu stiinta, de a insera unele date sau imprejurari.

4) Uzul de fals – presupune folosirea unui inscris oficial sub semnatura privata, cunoscand ca este fals, in vederea producerii unei consecinte juridice.

V. STRUCTURA INFRACTIUNILOR DE LA REGIMUL ACTIVITATILOR ECONOMICE, cuprinde:

1) Specula – presupune cumpararea de produse industriale sau agricole in scop de prelucrare in vederea revanzarii, daca ceea ce ar rezulta din prelucrare nu poate face legal obiectul comertului particular.

Preview document

Clasificarea Infractiunilor in a Caror Constatare Poate Fi Utilizata Expertiza Contabila - Pagina 1
Clasificarea Infractiunilor in a Caror Constatare Poate Fi Utilizata Expertiza Contabila - Pagina 2
Clasificarea Infractiunilor in a Caror Constatare Poate Fi Utilizata Expertiza Contabila - Pagina 3
Clasificarea Infractiunilor in a Caror Constatare Poate Fi Utilizata Expertiza Contabila - Pagina 4

Conținut arhivă zip

  • Clasificarea Infractiunilor in a Caror Constatare Poate Fi Utilizata Expertiza Contabila.doc

Alții au mai descărcat și

Calculul și Contabilitatea Drepturilor Salariale ale Personalului - Studiu de Caz la SC Euro Edil Nord SRL

Motto: „La sfârşitul zilei socoteşte nu ceea ce alţii au făcut faţă de tine, ci ceea ce tu ai făcut faţă de alţii” NICOLAE IORGA INTRODUCERE...

Doctrină și Deontologie Profesională privind Efectuarea Expertizei Contabile

1. CADRUL DE REFERINŢĂ AL MISIUNILOR PRIVIND EXPERTIZA CONTABILĂ 1.1. Conceptul, importanţa, obiectul şi sfera de acţiune a expertizei contabile...

Contabilitatea Creantelor si Datoriilor Privind Personalul, Asigurarile si Protectia Sociala la S.C.I.L. Dambovita SA

1.OBIECTIVE,PRINCIPII SI FACTORI DE ORGANIZARE A SISTEMULUI DE CONTABILITATE A INTEPRINDERII 1.1 Cunoaşterea concretă a întreprinderii(istoricul...

Auditul Financiar Contabil privind Cheltuielile

Etapa 1 : Prezentarea cadrului legislativ-normativ privind cheltuielile. • Legea 82/1991 privind Contabilitatea Agentilor Economici; • OMFP...

Raport de Expertiză Contabilă Judiciară

Subsemnatul DP, expert contabil, domiciliat în localitatea Arad, str....., judeţul Arad, posesor al carnetului de expert contabil nr.55/ 1992,...

Raport de Expertiza Contabila

RAPORT DE EXPERTIZA CONTABILA Cap . I . INTRODUCERE 1. Subsemnata Panaitescu Delia , expert contabil din Bucuresti , Str. Matei Corvin, Nr....

Actele de Expertiza Contabila - Continut si Valorificare

Introducere Expertiza contabila este o activitate a profesiei contabile ce poate fi efectuată numai de către persoanele care au dobândit calitatea...

Audit Statutar

Auditul financiar – verificarea si certificarea bilantului contabil CAPITOLUL I PREZENTAREA SOCIETATII 1.1 SCURT ISTORIC AL SOCIETATII S.C....

Ai nevoie de altceva?