Contabilitate

Curs
8/10 (3 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 19 în total
Cuvinte : 6513
Mărime: 39.64KB (arhivat)
Cost: Gratis
cursul predat de profesor (anul II ASE Management Administratie Publica)

Extras din document

Cu exceptia concesiunulor, prervederi, derpturi, care inregistreaza doar drepturi de utilizare si de proprietate si pentru care nu se platesc decat redeventa (chirie).

Imobilizari corporale—sunt active care :

a) sunt detinute de o persoana juridica pentru a fi utilizat in productia proprie de bunuri sau prestarea de servicii pentru a fi inchiriate tertilor sau pentru a fi folosite in scopuri administrative;

b) sunt utilizate pe parcursul unei perioade < 1 an;

c) au valori mai mari decat limita prevazuta de reglementarile legale in vigoare;

Standardele internationale de contabilitate defineste actiunile corporale, ca fiind acele bunuri economice care au continut material si care produc benefici economice viitoare si pot recunoscute correct la cost.

In categoria activelor imobilizat corporale sunt incluse :

- titlurile - utilajele si instalatiile

- amenajarile de terenuri - mijloace de transport

- constructiile - alte active corporale

Dintre acestea terenurile nu se amortizeaza indiferent daca fac parte din categoria bunurilor ce apartin domeniului public sau privat al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale, deoarece terenurile nu se consuma, deci nu este necesara inlocuirea acestora . Amortizarea reprezinta recuperarea valorii activelor prin introducerea pe cheltuieli a unei cote-parti pana la recuperarea totala in vederea inlocuirii bunului in momentul in care este scos din functiune. La institutiile publice se utilizeaza numai metoda de amortizare liniara care presupune repartizarea unor cote proportionale pe toata dutata de viata a actiunilor. In contabilitatea publica, se amortizeaza doar activele care apartin domeniului privat al statului. Activele imobilizate corporale se evslueaza la costul de intrare

Activele imobilizate financiare care cuprind titlurile de valoare si creantele imobilizate.

Activele financiare sunt valori economice detinute de institutiile sub forma titlurilor si creantelor imobilizate in patrimonial altor intreprinderi. Creantele imobilizate sunt intreprinderi acordate de institutii publice catre alte institutii publice, sau catre intreprinderi economice. Imonilizarile financiare sunt recunoscute in contabilitate la costul de achizitie.

Activele circulante—include stocurile, creantele, costurile la trezorerie si numeralul ; titlurile de plasament . Activele circulante sunt definite ca fiind active ce sunt achizitionate sau produse pentru consumul propriu sau in scopul comercializarii ca reprezentand creante aferente ciclului de exploatare sau ca fiind rezultate de numerar sau echivalente de numerar a caror utilizare nu este restrictionata. Ciclul de exploatare reprezinta perioada de timp dintre achizitionarea materialelor prime ce intra in produs de transformare si finalizarea acestora in numerar sau sub forma unor echivalente de numerar.

Echivalentele de numerar sunt investitii financiare pe termen scurt usor convertibile in numerar si al caror rise de modificari este semnificativ.

Activele circulante se impart in :

Stocuri= bunuri economice aflate in investitii o perioada de timp si care se afla sub mai multe forme.

1) Stocuri care participa la procesul de productie (economic) sub forma de– materii prime

-- materiale consumabile

-- alte tipuri de stocuri care pot participa la activitati institutionale (obiect de inventar de mica valoare sau de scurta durata)

Activele sunt evaluate in contabilitate la nivelul costului de achizitie care cuprinde pretul de cumparare si cheltuielile de transport, aprovizionare. Produse de inventar : aparatele de masura si control, sculele, dispozitivele verificatoare, echipamentul de lucru si de protectie, mobilierul.

2) Stocurile obtinute in urma procesului deproductie—produse finale

-- semifabricate

Produsele finale sunt stocuri care au parcurs toate fazele procesului tehnologic si pot fi utilizate ca atare sau pot si vandute. In urma vanzarii acestora nu se mai adauga valoarea de utilitate cid oar valoare.

Semifabricate produse care au parcurs partial fazale procentului ethnic si pot fi folosite in continuare in procesul de productie sau pot fi vandute tertilor.

In contabilitate sunt evaluate la :

~ costul de productie = toate cheltuielile effectuate pentru obtinerea lor

3) Stocuri distincte vanzarii care apar sub forma marfurilor, ambalajelor si se regasesc in intreprinderi care au ca obiect de activitate desfacerea.

Sunt evaluate in contabilitate la : -- costul de activitate

-- pretul standard

-- pretul de vanzare cu amanuntul (pret de cumparari + CTA + adios comercial + TVA)

CREANTELE

Drepturi ale institutiei fata de alte institutii sau fata de alte terte personae legate de vanzarea de elemente, lucrari sau servicii catre acestea pentru care institutia trebuie sa primeasca un echivalent valoric sau o contraprestratie. In categoria creantelor, cea mai mare parte o detine creantele comerciale – drepturi fata de clienti pentru vanzarea de elemente, lucrari sau servicii si alte creante in care nu includem datorii -- arata dreptul institutiei fata de persoana fizica sau juridical legate de alte elemente decat cele comerciale, precum lipsuri in gestiune, lipsuri legate de transport.

Institutiile financiare – sunt titluri de valoare sub forma actiunilor sau obligatiunilor aflate temporar in institutie si care au calitatea de a se transforma imediat in lichiditati.

Numerarul si coturile la banci (trezorerie) – reprezinta economiile aflate in forma lichida utilizate de institutii in scopul desfasurarii continue a activitatii. Se obtin din vanzarea bunurilor, lucrarilor sau serviciilor.

Numerarul este tinut la casierie.

Conturile de la trezorerie sunt utilizate in vederea efectuarii de incasari si plati datorate tranzactiilor efectuate de institutie.

Alte valori aflate sub forma : timbrelor, biletelor de tranzactie, de calatorie. Detinute in casieria unitatii.

Acreditvul = cont deschis in banc ape numele unui furnizor, acesta putand ridica bani din cont numai dupa receptia efectuata de investitie pentru bunul primit.

Preview document

Contabilitate - Pagina 1
Contabilitate - Pagina 2
Contabilitate - Pagina 3
Contabilitate - Pagina 4
Contabilitate - Pagina 5
Contabilitate - Pagina 6
Contabilitate - Pagina 7
Contabilitate - Pagina 8
Contabilitate - Pagina 9
Contabilitate - Pagina 10
Contabilitate - Pagina 11
Contabilitate - Pagina 12
Contabilitate - Pagina 13
Contabilitate - Pagina 14
Contabilitate - Pagina 15
Contabilitate - Pagina 16
Contabilitate - Pagina 17
Contabilitate - Pagina 18
Contabilitate - Pagina 19

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea și Analiza Activelor Imobilizate

Scopul lucrarii Lucrarea Contabilitatea si analiza activelor imobilizate a fost efectuata la S.C. GHEORGHIU COMPANY S.A. Se doreste a fi o...

Delimitări și Fundamentări Teoretice privind Imobilizările Corporale

1.1 Dualismul contabil Pentru a putea vorbi despre un dualism contabil consideram oportuna definirea notiunii de sistem contabil. Prin sistem...

Tratamente Contabile privind Imobilizarile Corporale si Necorporale

1. EVALUAREA SI CONTABILIZAREA IMOBILIZARILOR CORPORALE IN REFERENTIALUL INTERNATIONAL (o sinteza la ias 16 si exemple) În martie 1982 Consiliul...

IAS 16 - Imobilizări Corporale

Cap. 1. Introducere Standardul international de contabilitate IAS 16 “Imobilizari corporale” (revizuita în 1998) a intrat în vigoare la data de 1...

Contabilitatea Imobilizarilor

Introducere Activele imobilizate sau fixe denumite si „imobilizari” sau „bunuri imobile” cuprind toate acele valori economice de investitie a...

Sisteme Informaționale Contabile

STUDIU DE CAZ SISTEME INFORMAŢIONALE CONTABILE Obectivul studiului de caz din prezent lucrare o constitue analiza sistemului informaţional,...

Reflectarea in Contabilitatea Bancara

I.CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR DE ÎNCASĂRI ŞI PLĂŢI Conceptul de încasări şi plăţi sintetizează operaţiunile de creştere şi de scădere a...

Controlul Amortizării

În mod concret, controlul examineaza daca se respecta prevederile legale referitoare la: - sfera legala privind mijloacele fixe amortizabile; -...

Ai nevoie de altceva?