Contabilitate Bancară

Curs
7.5/10 (6 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 11 fișiere: doc
Pagini : 23 în total
Cuvinte : 12669
Mărime: 88.41KB (arhivat)
Cost: Gratis
Cursurile 1-11 din 2001

Extras din document

SOLUTIONAREA LITIGIILOR.

Atunci când creditele bancare se recupereaza la scadentele initiale, bancile au posibilitatea de a reactiona asupra clientilor sai. Totodata acestea actioneaza în judecata si clientii care întârzie cu cel putin 30 de zile scadenta creditului.

În urma hotarârii judecatoresti pot exista 2 cazuri:

1. clientul poate fi solvabil – fiind obligat sa-si achite fata de banca datoria contra unei dobânzi penalizatoare si a unor comisioane suplimentare.

2. clientul este declarat insolvabil - caz în care banca suporta întreaga pierdere astfel, pentru partea acoperita de provizioane de risc se utilizeaza contul 667 „Pierderi din creante acoperite cu provizioane”, iar pentru partea neacoperita de provizioane de risc se utilizeaza contul 668 „Pierderi din creante neacoperite cu provizioane”.

Contul de venituri cu ajutorul caruia se înregistreaza utilizarea rezervei pentru riscul de credit este contul 781 „Venituri din preluarea rezervei pentru risc”.

ÎMPRUMUTURILE DE REFINANTARE.

Aceste împrumuturi reprezinta sume de bani avansate de Banca Nationala componentelor din sistemul bancar român cu scopul de a sustine financiar activitatea sau de a asigura imediat necesitatea de plati.

Împrumuturile de refinantare pot fi:

1. împrumuturi speciale – reprezinta împrumuturi prin care bancile comerciale au autorizatia de a preleva succesiv sume de bani dintr-un cont deschis la Banca Nationala pâna la un anumit nivel si într-un anumit interval de timp.

Aceste împrumuturi sunt garantate cu efecte de comert sau cu alte tipuri acceptate de Banca Nationala.

2. împrumuturi speciale – reprezinta o forma exceptionala de refinantare care se practica pentru bancile aflate în criza de lichiditati.

Aceste împrumuturi sunt acordate pe o perioada determinata si sunt garantate cu titluri de stat sau alte titluri acordate de Banca Nationala.

3. împrumuturi de licitatie – reprezinta împrumuturi de refinantare practicate de Banca Nationala prin care bancile comerciale participante la o sedinta de licitate obtin împrumuturi în baza jocului cerere-oferta de lichiditati.

Aceste împrumuturi se acorda pe termen scurt si sunt garantate cu titluri de stat sau cu alte titluri acceptate de Banca Nationala.

4. împrumuturi lombard – sunt împrumuturi de refinantare care au o forma speciala si au drept scop acordarea peste noapte a unor sume de bani egale cu soldul debitor al contului curent având drept obiect platile imediate.

Aceste împrumuturi se mai numesc împrumuturi în descoperire de cont sau împrumuturi OVER DRAFT si sunt garantate numai cu titluri de stat.

Evidenta acestor împrumuturi din refinantare se efectueaza cu ajutorul contului 112 „Împrumuturi de refinantare de la B.N.R”, care este un cont de pasiv.

CONTABILITATEA DEPOZITELOR.

Principala sursa de finantara a bancilor este reprezentata de depozite care reprezinta sumele depuse de catre clienti sau de banci, cu scopul fructificarii lor sau cu scopuri bine precizate. În cazul sumelor depuse pentru fructificarea avem:

- depozite la vedere

- depozite la termen

iar în cazul celor cu scopuri dine determinate avem depozitele colaterale.

Indiferent de natura depozitului, deschiderea acestui cont se face în baza unui contract de depozit. În baza acestui contract, banca are calitatea de depozitat iar clientul ,persoana fizica sau juridica, are calitatea de deponent.

Orice contract de depozit prevede:

- valoarea depozitului;

- rata dobânzii;

- perioada pentru care se constituie depozitul, cât si modalitatea de calcul si de acordare a dobânzii.

La depozite dobânda poate fi:

- dobânda la vedere

- dobânda la termen

La depozitele la termen, dobânda poate fi cu capitalizare si fara capitalizare.

Daca dobânda se calculeaza fara capitalizare se utilizeaza forma dobânzii simple si se acorda într-un cont curent care însoteste obligatoriu contul de depozit (din punct de vedere contabil la depozitele fara capitalizare se utilizeaza 2 conturi Contul curent si Contul de depozit).

În cazul depozitului cu capitalizare, dobânda se calculeaza potrivit formei dobânzii compuse prin care rata de dobânda la termen se aplica la capitalul initial plus dobânda perioadelor. Din acest motiv acordarea dobânzii se face direct în contul de depozit astfel încât în perioada urmatoare sa existe baza de calcul pentru dobânda capitalizata.

Evidenta contabila se realizeaza cu ajutorul contului 253 „ Conturi de depozit”, care este un cont de pasiv.

Pentru evidentierea dobânzii se utilizeaza contul 2537 „Datori atasate”, care este un cont de pasiv.

Pentru banci dobânda eferenta depozitului reprezinta o cheltuiala si se înregistreaza cu ajutorul contului 6025 „Dobânzi la conturile de depozit”.

Preview document

Contabilitate Bancară - Pagina 1
Contabilitate Bancară - Pagina 2
Contabilitate Bancară - Pagina 3
Contabilitate Bancară - Pagina 4
Contabilitate Bancară - Pagina 5
Contabilitate Bancară - Pagina 6
Contabilitate Bancară - Pagina 7
Contabilitate Bancară - Pagina 8
Contabilitate Bancară - Pagina 9
Contabilitate Bancară - Pagina 10
Contabilitate Bancară - Pagina 11
Contabilitate Bancară - Pagina 12
Contabilitate Bancară - Pagina 13
Contabilitate Bancară - Pagina 14
Contabilitate Bancară - Pagina 15
Contabilitate Bancară - Pagina 16
Contabilitate Bancară - Pagina 17
Contabilitate Bancară - Pagina 18
Contabilitate Bancară - Pagina 19
Contabilitate Bancară - Pagina 20
Contabilitate Bancară - Pagina 21
Contabilitate Bancară - Pagina 22
Contabilitate Bancară - Pagina 23

Conținut arhivă zip

 • Contabilitate Bancara
  • Curs 1 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 10 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 11 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 2 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 3 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 4 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 5 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 6 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 7 Conatbilitate bancara.doc
  • Curs 8 Contabilitate bancara.doc
  • Curs 9 Contabilitate bancara.doc

Alții au mai descărcat și

Practica la BCR (Banca Comerciala Romana)

Operatiuni de creditare bancara a agentilor economici 1. Categorii de produse tip credit pentru persoane fizice Banca poate acorda clientilor...

Contabilitatea Cheltuielilor, Contabilitatea Veniturilor si Determinarea Rezultatului Exercitiului la Banca Romana pentru Dezvoltare SA

CAPITOLUL 1 PREZENTARE GENERALĂ A BĂNCII 1.1. ISTORIC ŞI INFORMAŢII GENERALE Banca Română pentru Dezvoltare (‘BRD”) şi-a început activitatea ca...

Necesitatea Creditelor Bancare pentru Continuitatea Activitatii Intreprinderii si Inregistrarea Lor in Contabilitate

CAPITOLUL I I. CREDITUL BANCAR ŞI TREZORERIA ÎNTREPRINDERII 1.1. Definirea şi structura trezoreriei unităţii patrimoniale. ,,Trezoreria...

Finantarea si Contabilitatea Operatilor de Leasing

Capitolul 1. LEASINGUL-MODALITATE DE FINANŢARE A INVESTIŢILOR Întrebarea care se pune de către utilizator, este următoarea : dacă are...

Reflectarea în Contabilitatea Bancară a Imobilizărilor Corporale și Necorporale

INTRODUCERE Am ales si tratat cu plãcere si cu mult interes tema de licentã: ,,Reflectarea în contabilitatea bancarã a imobilizãrilor corporale si...

Practica Finante Banci - SC Laborator Carmangerie Adrian SRL

CAP. 1 Structura si atributiile compartimentului financiar 1.1. Istoric. Obiect de activitate Societatea comerciala LABORATOR CARMANGERIE...

Reflectarea in Contabilitatea Bancara

I.CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR DE ÎNCASĂRI ŞI PLĂŢI Conceptul de încasări şi plăţi sintetizează operaţiunile de creştere şi de scădere a...

Contabilitatea Veniturilor

INTRODUCERE În iunie 2002, IASB şi FASB au demarat un proiect referitor la recunoaşterea veniturilor al cărui principal obiectiv constă în...

Ai nevoie de altceva?