Extras din document
CAP I
APARITIA SI EVOLUTIA SISTEMULUI BANCAR
1.1. APARITIA SI ISTORICUL SISTEMULUI BANCAR
Sistemul bancar asi gaseste radacinile înca din cele mai vechi timpuri, existând dovezi care atesta existenta sa, dovezi mai putin sau mai mult concludente. În privinta aparitiei bancilor, parerile sunt împartite, respectiv unii specialisti asociaza aparitia bancilor momentului în care au avut loc primele schimburi monetare, iar alti specialisti asociaza momentul cu aparitia banilor si a atragerii unor sume temporar disponibile de catre o patura sociala, acestia urmând a fi împrumutati altor paturi sociale.
1.2. EVOLUTIA SISTEMULUI BANCAR
În sec VI VII î H orasele stat din Grecia Antica au emis moneda proprie.
Întrucât fiecare stat emitea propria sa moneda si urmare a dezvoltarii schimburilor comerciale si eliminarii trocului, a aparut necesitatea schimbarii unei monezi cu o alta moneda, operatiune asimilata primelor schimburi valutare.
Datorita dezvoltarii economiei, au început sa apara bancile publice, administrata de agenti publici, având la baza norme speciale de lucru care pot fi asimilate primelor reglementari în activitatea bancara. Acestea nu aveau dreptul sa perceapa dobânda, în schimb percepeau comisioane care erau asimilate dobânzilor si remunerau institutiile de credit.
Primele semnale ale aparitiei unei institutii de credit au fost în 1171, în Venetia, dar recunoscuta oficial de abia în anul 1587, sub denumirea de BANCA DI RIALTO. În aceasta perioada au aparut si alte institutii de credit, în 1407 la Geneva, în 1609 la Amsterdam, în 1619 la Hamburg si în 1635 la Rotterdam.
Remarcam faptul ca aparitia primelor institutii de credit este strâns legata de operatiunile comerciale, aceste orase reprezentând centre portuare.
Dezvoltarea în ritm ascendent a schimburilor comerciale a condus inevitabil la aparitia primelor centre comerciale, respeciv a bursei de marfuri.
Prima bursa de marfuri a aparut în anul 1731 la Anvers. Un an mai târziu, a aparut celebra Bursa de marfuri de la Londra.
Între operatiunile desfasurate pe piata financiara si cele desfasurate pe piata comerciala existau diferente remarcabile.
1.3. MOMENTE DIN ISTORIA SISTEMULUI BANCAR ROMÂNESC
Au existat mai multe tentative de constituire a unei societati bancare pe teritoriul României. Însa prima societate bancara aparuta a fost Banca Nationala a Moldovei cu sediul la Iasi în anul 1856. acesta a fost construita din initiativa unui bancher prusac caruia i-a si fost concesionata. Datorita faptului ca o mica parte din capitalul social subscris a fost varsata, a fost nevoie sa se apeleze la credite din strainatate a caror dobânzi ridicate au condus la falimentarea societatii bancare în anul urmator.
În 1864, la 24 noiembrie a fost constituita Casa de Depuneri si Consemnatiuni cu sediul la Bucuresti, care pâna la aparitia BNR a constituit principala banca de emisiune pe teritoriul Principatelor Unite.
În 1865 apare la Bucuresti Banca România care functioneaza ca banca de emisiune si banca comerciala o scurta perioada de timp deoarece datorita modificarii statutului sau, acesta a functionat ca banca comerciala pâna în 1948.
În 1872 apare Banca Albina cu sediul la Sibiu, care este prima banca cu capital integral român.
Tot în 1872 se înfiinteaza Banca Aurora cu sediul la Nasaud si Banca Auraria cu sediul la Abrud.
În acelasi an se înfiinteaza la Bucuresti Creditul Funciar Rural iar un an mai târziu, tot la Bucuresti, apare pentru prima data Creditul Funciar Urban si Rural.
Fara îndoiala, cea mai importanta banca ce apare în aceasta perioada este Banca Nationala a României cu sediul la Bucuresti, a carei statut de organizatie si functionare a fost aprobat de Parlamentul Principatelor Unite la 17 aprilie 1880. La constituirea acesteia au fost purtate numeroase discutii referitoare la marimea capitalului precum si cota de capital social strain admisa. BNR a fost constituit dupa modelul Bancii Nationale a Angliei. În urma discutiilor purtate s-a convenit ca BNR sa fie constituit având ca participare la capital, capital majoritar autohton. Capitalul majoritar autohton a fostdepus ca având ca scop evitarea controlului economic national de catre alte state.
În perioada anilo 1890 1900, în România functionau doar câteva societati bancare, pentru ca în preajma primului razboi mondial existau circa 200 banci comerciale. Datorita pastrarii neutralitatii Rom., în primul razboi mondial au aparut noi oportunitati în afaceri, inclusiv în domeniul financiar bancar.
În perioada imediata terminarii razboiului a urmat o crestere economica lenta, specula si inflatia atingând cote greu de imaginat. Societatile bancare au atras o mare parte din economia populatiei si printr-o creditare adecvata din partea Bancii Nationale, acestea au reusit sa ramburseze sumele din depozit în bani devalorizati.
În perioada profundei crize economice din perioada 1929 1933 nici sistemul bancar nu a fost ocolit de greutatile economice, astfel ca o serie de societati bancare s-au dizolvat sau pentru a fi salvate au fuzionat. Pentru a contracara efectele crizei economice, Guvernul României din acea perioada a elaborat o serie de acte normative printre care:
- 1934 a fost constituit Colegiul Superior Bancar a carui presedinte era însusi Guvernul BNR
- Legea privind Reglementarile Comerciale de banca din 1934
- Legea privind anularea dat. agricole si urbane 1934
- Legea privind înlesnirea si refacerea creditelor, din 1935
În jurul anului 1940, în România functionau circa 1200 societati bancare. Datorita intrarii României în sfera de dominatie a fostei Uniuni Sovietice (URSS), sistemul economic român a intratîntr-un declin care a continuat pâna în 1989.
1.3.2. SISTEMUL BANCAR ROMÂN ÎN DECLIN
Odata cu etatizarea BNR, când aceasta a devenit banca de stat (Banca Republicii Populare Române) sistemul bancar a intrat într-o perioada profunda de criza economica.
Prin Decretul 97 din 1948 s-a prevazut lichidarea si dezvoltarea tuturor societatilo bancare. Exceptie au fost Banca de Investitii si Credit, Casa de Economii si Cecuri Postale si Casa de Depuneri si consemnatiuni, iar BNR si-a preluat prerogativele de Banca Nationala. Ultimele doua au fuzionat în 1949 sub denumirea de CEC care a pastrat monopolul integral al depunerilor populare pâna în 1989.
În anul 1948 Banca de Investitii si Credit a devenit Banca de Investitii.
În 1967 a aparut pentru prima data Banca Româna pentru Comert Extern (BRCE). Tot în 1967 a reaparut Banca Agricola. Pâna în 1989, bancile erau specializate pe diferite domenii de activitate.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Contabilitate Bancara.doc