Contabilitate Bancara

Imagine preview
(9/10 din 6 voturi)

Acest curs prezinta Contabilitate Bancara.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 29 de pagini .

Profesor: Muresan Mariana

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Contabilitate

Extras din document

Valorile imobilizate reprezinta bunurile si creantele destinate sa serveasca bancii o perioada îndelungata, fiind compuse din imobilizari financiare, imobilizari necorporale, imobilizari corporale, inclusiv imobilizarile date în leasing sau în locatie simpla.

O pozitie intermediara este ocupata de imobilizarile în curs si datoriile pentru unitatile proprii din strainatate.

Contabilitatea valorilor imobilizate se realizeaza cu ajutorul conturilor din clasa 4 "Valori imobilizate", în cadrul careia conturile sunt sistematizate pe grupe de imobilizari.

Fata de planul de conturi general al agentilor economici remarcam unele particularitati ale contabilitatii imobilizarilor, specifice bancilor. Astfel remarcam o regrupare a imobilizarilor necorporale si corporale pe doua destinatii: ale activitatii de exploatare si în afara activitatii de exploatare. O grupa distincta cuprinde conturile destinate sa tina evidenta operatiunilor de leasing si locatie simpla. Se remarca, de asemenea, unele particularitati, în cadrul grupei de conturi destinata realizarii contabilitatii imobilizarilor financiare.

Conturile rectificative privind amortizarea si provizioanele pentru deprecierea imobilizarilor sunt si ele regrupate pentru imobilizari ale activitatii de exploatare si în afara activitatii de exploatare.

Aceste regrupari creeaza conditii pentru furnizarea informatiilor necesare unor analize detaliate cu privire la utilizarea mijloacelor fixe pe destinatii si eficienta utilizarii lor.

3.2. Contabilitatea imobilizarilor financiare

Imobilizarile financiare ale bancilor au urmatoarele componente principale:

a - credite subordonate;

b - titluri imobilizate.

A - Creditele subordonate sunt creante pe termen lung, pentru care împrumutatorul accepta ca drepturile sale sa fie restituite, în caz de lichidare, dupa satisfacerea celorlalti creantieri.

În functie de duratele pentru care sunt acordate creditele subordonate se clasifica în credite subordonate la termen si credite subordonate pe durata nedeterminata.

Creditele la termen la rândul lor se regrupeaza în credite participative si credite subordonate la termen.

Pentru evidenta fiecaruia dintre aceste credite este alocat câte un cont, la care se mai adauga contul 407 "Creante atasate" pentru reflectarea creantelor din dobânzi, aferente creditelor de mai sus.

Creditele participative se caracterizeaza prin urmatoarele:

- în caz de lichidare a societatii debitoare, creditele nu se ramburseaza decât dupa satisfacerea celorlalti creantieri chirografari sau privilegiati;

- în caz de redresare judiciara creditele si plata dobânzilor sunt suspendate pe întreaga durata a planului de redresare;

- remuneratiile creantelor (dobânzi) cuprind o parte fixa si eventual o parte variabila etc.

În alte credite subordonate se cuprind credite asemanatoare precedentelor dar care au o data fixa de rambursare si o remuneratie numai în cota fixa.

Fisiere in arhiva (1):

  • Contabilitate Bancara.doc