Contabilitate Bancară

Curs
9/10 (4 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 36 în total
Cuvinte : 14073
Mărime: 74.15KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mariana Muresan
Capitolul 1

Extras din document

Sistemul bancar reprezinta un segment indispensabil al ansamblului economic al oricarui stat, respectiv al ansamblului economic mondial.

Ansamblul economic national sau mondial consideram ca este format din totalitatea agentilor economici, (a unitatilor economice), a institutiilor publice locale, statale, a altor organisme si a relatiilor ce se stabilesc între acestea în vederea schimbului de valori, a coordonarii, a armonizarii sau a asigurarii cadrului necesar desfasurarii proceselor economice, baza existentei societatii omenesti.

În cadrul economiei de piata, relatiile economice sunt cuantificate, în cea mai mare masura, cu ajutorul semnelor valorii, adica cu ajutorul banilor.

Sistemul bancar constituie liantul elementelor componente ale ansamblului economic, reprezentând, la rândul sau, un element primordial al acestuia fara de care existenta sa ar fi de neconceput.

Segmentul organizatoric al ansamblului economic care se specializeaza în activitatile de punere în circulatie a semnelor monetare, de mobilizare a resurselor banesti temporar neutilizate de agentii economici si de populatie, de punere a lor la dispozitia persoanelor fizice sau juridice în expansiune economica sau a celor care resimt anumite goluri temporare de lichiditati si de efectuare a decontarilor si platilor între agentii economici si alte verigi componente, este sistemul bancar. Din aceste considerente apreciem ca sistemul bancar este cel care cimenteaza variatele componente ale ansamblului economic organizatoric national sau mondial.

Sistemul bancar este format din totalitatea bancilor care fiinteaza în aria de referinta precum si din relatiile de conlucrare între ele pe de o parte, iar pe de alta parte si din relatiile acestora cu celelalte elemente ale ansamblului economic care reprezinta clientela bancara.

Printre principalele functii ale bancilor amintim:

- functia de emisiune si control a circulatiei banesti;

- functia de mobilizare a resurselor banesti, temporar disponibile;

- functia de plasare a resurselor banesti mobilizate, sub forma finantarii si creditarii;

- functia de încasari si plati cu si fara numerar, de decontari între agentii economici etc.

Pentru realizarea dezideratelor mai sus mentionate, se înfiinteaza banci cu anumite competente rezervate, reprezentând componentele de baza a sistemului bancar.

Componentele de baza ale sistemului nostru bancar sunt formate din:

- Banca Nationala a României, reprezentând banca centrala, sau banca bancilor, cum este denumita uneori, având rezervata ca principala functie aceea de emisiune monetara si de control al circulatiei banesti, de control al celorlalte banci;

- bancile comerciale prin care se realizeaza celelalte functii ale sistemului bancar (de mobilizare si de plasare a resurselor banesti proprii si a celor temporar disponibile, de încasari si plati etc), si alte institutii financiare specializate.

Unele dintre banci au fost înfiintate cu capital autohton, iar altele cu capital mixt sau strain.

Indiferent de forma de proprietate sau a capitalului toate trebuie sa se supuna legilor românesti, atât din punct de vedere functional cât si organizatoric, inclusiv contabil.

Desi bancile comerciale au denumiri variate, datorita carora s-ar putea crea impresia ca desfasoara activitati bancare specializate pe ramuri, ele însa sunt universale, adica pot sa desfasoare toate activitatile bancare legale.

Expresia de banci comerciale se datoreaza, pe de o parte, faptului ca acestea comercializeaza bani, adica îi cumpara la un pret (dobânda) mai mic si îi vând, sub forma de credite, la un pret (dobânda) mai mare, iar pe de alta parte datorita faptului ca urmaresc obtinerea de profit din activitatea desfasurata, izvorul acestuia fiind diferenta de dobânda si comisioanele pentru servicii bancare.

O pozitie centrala în cadrul sistemului bancar este ocupata de Banca Nationala a României la care trebuie sa-si deschida conturi de disponibil fiecare dintre bancile comerciale.

Bancile comerciale deschid conturi curente clientelei prin care pot sa efectueze încasari si plati însa nu pot sã efectueze astfel de operatii pentru alte bãnci comerciale.

Operatiile de decontari cu alte bãnci si pentru clientii acestora se realizeaza doar prin conturile curente ale societãtilor bancare deschise la banca bãncilor (Banca Nationalã a României). Inclusiv pe aceastã cale Banca Nationala a României exercita control asupra operatiunilor efectuate de bancile comerciale.

Bãncile comerciale pot sã deschidã de asemenea conturi de credite, de împrumuturi atât pentru clientelã cât si pentru ale societãti bancare, precum si conturi pentru alte operatiuni speciale.

Preview document

Contabilitate Bancară - Pagina 1
Contabilitate Bancară - Pagina 2
Contabilitate Bancară - Pagina 3
Contabilitate Bancară - Pagina 4
Contabilitate Bancară - Pagina 5
Contabilitate Bancară - Pagina 6
Contabilitate Bancară - Pagina 7
Contabilitate Bancară - Pagina 8
Contabilitate Bancară - Pagina 9
Contabilitate Bancară - Pagina 10
Contabilitate Bancară - Pagina 11
Contabilitate Bancară - Pagina 12
Contabilitate Bancară - Pagina 13
Contabilitate Bancară - Pagina 14
Contabilitate Bancară - Pagina 15
Contabilitate Bancară - Pagina 16
Contabilitate Bancară - Pagina 17
Contabilitate Bancară - Pagina 18
Contabilitate Bancară - Pagina 19
Contabilitate Bancară - Pagina 20
Contabilitate Bancară - Pagina 21
Contabilitate Bancară - Pagina 22
Contabilitate Bancară - Pagina 23
Contabilitate Bancară - Pagina 24
Contabilitate Bancară - Pagina 25
Contabilitate Bancară - Pagina 26
Contabilitate Bancară - Pagina 27
Contabilitate Bancară - Pagina 28
Contabilitate Bancară - Pagina 29
Contabilitate Bancară - Pagina 30
Contabilitate Bancară - Pagina 31
Contabilitate Bancară - Pagina 32
Contabilitate Bancară - Pagina 33
Contabilitate Bancară - Pagina 34
Contabilitate Bancară - Pagina 35
Contabilitate Bancară - Pagina 36

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate Bancara 2.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Titlurilor de Plasament

Argument Contabilitatea ca activitate practica este foarte veche, inceputurile ei se pierd in negura vremurilor.Documentele arheologice dovedesc...

Contabilitatea Datoriilor si Creantelor privind Personalul, Asigurarea si Protectia Sociala

Argument Mi-a facut o deosebita placere sa realizez aceasta lucrare cu tema "Contabilitatea datoriilor si creantelor privind personalul,...

Contabilitatea Mijloacelor Bănești

INTRODUCERE I. Bazele teoretice a contabilitatii mijloacelor banesti 1.3. Esenta mijloacelor banesti 1.4. Sarcinile contabilitatii mijloacelor...

Reflectarea in Contabilitatea Bancara

I.CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR DE ÎNCASĂRI ŞI PLĂŢI Conceptul de încasări şi plăţi sintetizează operaţiunile de creştere şi de scădere a...

Contabilitatea institutiilor de credit si financiare

În România, sistemul bancar introdus în anul 1990 odată cu trecerea de la economia de tip centralizat la economia de piață, este reprezentat de :...

Creditare Bancara

A. DATE DE IDETIFICARE A AGENTULUI ECONOMIC 1. Numele firmei BIMETAL 2. Data inregistrarii la Registrul Comertului 2002 3. Forma juridical de...

Contabilitatea Creditelor Bancare

1.1. Structura creditelor acordate de instituţiile de credit Acordarea de credite este una din funcţiile de bază ale instituţiilor de credit....

Contabilitatea Creditelor si Imprumuturilor

1. Cadrul conceptual al contabilit`ii Contabilitatea a ap`rut din nevoia de a r`spunde [n plan informaional ]i decizional la problema gestion`rii...

Ai nevoie de altceva?