Contabilitate Bancara

Curs
8/10 (2 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 29 în total
Cuvinte : 7235
Mărime: 37.64KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mariana Muresan

Extras din document

În vederea desfasurarii activitatii lor, societatile bancare la fel ca si orice alte societati comerciale au nevoie de anumite materiale de uz gospodaresc printre care: combustibili, piese de schimb, timbre, imprimate, materiale de natura obiectelor de inventar de mica valoare sau scurta durata si alte materiale consumabile.

O pondere valorica însemnata în inventarul unitatilor bancare o ocupa valorile imobilizate de orice fel adica imobilizarile financiare, imobilizarile necorporale, imobilizarile corporale si cele în curs.

Toate acestea valori materiale necesita evidente adecvate din care sa rezulte informatii cu privire la existentele de imobilizari si miscarea lor valorica cauzata de achizitionare, amortizare si cedare.

Pe de alta parte din relatiile cu personalul angajat se nasc datorii si creante privind munca prestata si remunerarea ei, din care decurg un lant de alte datorii si creante privind contributia la asigurarile sociale, la fondul de somaj, la fondul de risc si accidente, precum si de datorii privind impozitul pe salarii si alte retineri.

Datorii si creante se nasc si din alte relatii cu bugetul statului privind impozitul pe profit, taxa pe valoarea adaugata si alte impozite si taxe, din relatiile cu asociatii si actionarii si cu alti debitori si creditori.

În vederea reflectarii operatiunilor economice de natura celor de mai sus în planul de conturi au fost cuprinse conturi adecvate în clasa 3, denumita "Operatiuni cu titluri si operatiuni diverse" si în clasa 4 din planul de conturi denumita "Valori imobilizate”.

Principiile de organizare a contabilitatii acestor operatiuni sunt identice cu cele ale contabilitatii generale a agentilor economici, având la baza acelasi acte normative. Exista totusi unele particularitati legate de specificul activitatii în banci , motiv pentru care consideram necesara o succinta trecere în revista a metodologiei de reflectare în contabilitate a operatiunilor de natura celor mai sus mentionate.

4.2. Contabilitatea stocurilor

Stocurile de valori materiale aflate în gestiunea bancilor sunt mai putin diversificate comparativ cu cele întâlnite în contabilitatea agentilor economici. Stocurile din evidenta bancilor se compun în special din materiale de uz gospodaresc, imprimate, rechizite, si materiale de natura obiectelor de inventar de mica valoare sau de scurta durata, la care se adauga unele valori din aur, metale si pietre pretioase, precum si bunurile mobile si imobile provenite din executarea creantelor bancii, prin adjudecare.

Contabilitatea stocurilor aflate în gestiunea bancilor se tine cu ajutorul conturilor din grupa 36 "Conturi de stocuri”, cuprinzând un numar de sase conturi, pe feluri de stocuri. Evidenta lor se tine de regula la cost de achizitie.

Contul 361 "Valori din aur, metale si pietre pretioase" tine evidenta valorilor de natura celor enuntate în denumirea contului provenite din cumparari, dobândite cu titlu gratuit sau constate plus la inventar.

Toate aceste operatiuni se înregistreaza în debitul contului, în corespondenta cu diverse conturi, în functie de modul de dobândire sau de plata. Adica valorile dobândite prin cumparare în corespondenta cu conturile curente, de lichiditati (111, 121, 122, 2511) daca au fost achitate, iar cele cumparate si înca neachitate în corespondenta cu contul de datorii 3566 "Alti creditori diversi". Valorile dobândite cu titlu gratuit si cele constatate plus la inventar reprezinta venit extraordinar si se înregistreaza în corespondenta cu contul 7499 "Alte venituri ".

Iesirea din patrimoniu a valorilor din aur sau din alte metale sau pietre pretioase poate avea loc pe calea vânzarii sau a lipsei la inventar, care de regula se imputa vinovatilor.

Atât vânzarea cât si lipsa la inventar ocazioneaza doua înregistrari: cedarea (înregistrarea la cheltuieli) si înregistrarea veniturilor.

- cedarea se înregistreaza la valoarea contabila astfel:

Preview document

Contabilitate Bancara - Pagina 1
Contabilitate Bancara - Pagina 2
Contabilitate Bancara - Pagina 3
Contabilitate Bancara - Pagina 4
Contabilitate Bancara - Pagina 5
Contabilitate Bancara - Pagina 6
Contabilitate Bancara - Pagina 7
Contabilitate Bancara - Pagina 8
Contabilitate Bancara - Pagina 9
Contabilitate Bancara - Pagina 10
Contabilitate Bancara - Pagina 11
Contabilitate Bancara - Pagina 12
Contabilitate Bancara - Pagina 13
Contabilitate Bancara - Pagina 14
Contabilitate Bancara - Pagina 15
Contabilitate Bancara - Pagina 16
Contabilitate Bancara - Pagina 17
Contabilitate Bancara - Pagina 18
Contabilitate Bancara - Pagina 19
Contabilitate Bancara - Pagina 20
Contabilitate Bancara - Pagina 21
Contabilitate Bancara - Pagina 22
Contabilitate Bancara - Pagina 23
Contabilitate Bancara - Pagina 24
Contabilitate Bancara - Pagina 25
Contabilitate Bancara - Pagina 26
Contabilitate Bancara - Pagina 27
Contabilitate Bancara - Pagina 28
Contabilitate Bancara - Pagina 29

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate Bancara 4.doc

Alții au mai descărcat și

Practica la BCR (Banca Comerciala Romana)

Operatiuni de creditare bancara a agentilor economici 1. Categorii de produse tip credit pentru persoane fizice Banca poate acorda clientilor...

Contabilitatea Titlurilor de Plasament

Argument Contabilitatea ca activitate practica este foarte veche, inceputurile ei se pierd in negura vremurilor.Documentele arheologice dovedesc...

Reflectarea in Contabilitatea Bancara

I.CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR DE ÎNCASĂRI ŞI PLĂŢI Conceptul de încasări şi plăţi sintetizează operaţiunile de creştere şi de scădere a...

Contabilitatea Trezoreriei

Prin trezorerie se intelege ansamblul de operatii financiare pe care le face unitatea patrimoniala pentru procurarea mijloacelor banesti necesare...

Rezultatul Exercițiului

Elaborarea acestui proiect are ca scop sustinerea examenului de atestat,prin care se dovedeste nivelul elevat de cunostiinte acumulate în cei 4 ani...

Organizarea Activitatii de Decontare si Evidenta Bancara

I.2. Reglementarea contabilitatii bancare Directia contabilitatii generale are urmatoarele obiective : - defineste politica Bancii în domeniul...

Sistemul Bancar

Sistemul bancar este reprezentat de ansamblul coerent al diferitelor categorii de institutii financiar-bancare, care functioneaza intr-o...

Ai nevoie de altceva?