Contabilitate Bancara

Curs
9.1/10 (8 voturi)
Domeniu: Contabilitate
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 48 în total
Cuvinte : 13021
Mărime: 69.95KB (arhivat)
Cost: Gratis
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: mariana muresan
Capitolul 6

Extras din document

6.1. Conceptul de credite si împrumuturi bancare

Noul sistem contabil al bancilor, spre deosebire de cel al agentilor economici, face o delimitare clara între conceptul de credite si cel de împrumuturi. Astfel, în timp ce în practica contabilã a societãtilor comerciale cele douã concepte sunt amestecate, întâlnind expresii si conturi cum ar fi credite acordate si credite primite sau împrumuturi acordate si împrumuturi primite, ceea ce în lipsa unei precizari poate sa provoace ambiguitati nedorite în contabilitatea bancara împrumutul reprezinta atragerea temporara de valori care trebuie restituite, generând deci obligatii, iar creditul reprezinta plasament al valorilor temporar disponibile ceea ce atrage dupa sine creante ale bancilor. Deci împrumuturile se primesc conducând la datorii, iar creditul se acorda reprezentând drepturi ale bancilor adica creante.

Împrumuturile bancare reprezinta atrageri de lichiditati în vederea acoperirii unor goluri temporare sau pentru realizarea unor plasamente profitabile. Ele se disting în contabilitate si în expresiile uzuale sub forma de împrumuturi, depozite ale clientelei sau ale bãncilor, valori date în pensiune si împrumuturi de la clientela financiara.

Creditele bancare reprezintã plasamente ale valorilor bãnesti disponibile sub forma ajutoarelor acordate clientilor, cu titlu rambursabil. Disponibilitatile bãnesti ce se pot aloca în acest scop pot sã aibã diferite surse de provenienta, printre care: sursele proprii bãncilor (aportul la capitalul social, alte componente ale capitalului propriu,etc) soldurile creditoare ale conturilor curente, sume atrase sub diferite forme de împrumuturi si alte surse atrase.

Creantele din ajutoarele acordate clientilor le regasim sub forma expresiilor consacrate de credite, valori primite în pensiune, depozite la bãnci si altele, iar sumele atrase de bãnci se identificã sub forma împrumuturilor, a depozitelor altor bãnci, a valorilor date în pensiune, etc.

Pentru reflectarea contabila a creantelor si a datoriilor din operatiuni bancare planuri de conturi cuprinde conturi distincte pentru detalierea informatiilor pe categorii de persoane fizice sau juridice partenere ale tranzactiilor, în functie si de felul garantiilor, de grupele de operatiuni din care au luat nastere, de scopul în care se primesc sau se acorda ajutoarele bancare, de termenele de rambursare si de alte detalii.

În planul de conturi regasim grupe de conturi purtând denumiri neechivoce de împrumuturi sau credite, alte grupe cuprind atât conturi de creante cât si de datorii sistematizate pe feluri de operatiuni bancare cum ar fi depozitele bancare sau valorile în pensiune.

În cele ce urmeaza vom aborda la subcapitole distincte operatiuni care poarta denumirea neechivoca de credite sau împrumuturi, iar operatiunile de constituire de depozite, de valori în pensiune sau de credite si împrumuturi privind clientela financiarã care cuprind atât operatiuni de atrageri de lichiditati cât si de plasamente, pentru a da o imagine mai clarã asupra lor, vor fi tratate la subcapitole separate, aceasta fiind determinatã si de faptul cã sunt grupe de operatiuni si de conturi distincte.

6.2. Contabilitatea împrumuturilor

Din punct de vedere patrimonial împrumuturile reprezinta datorii provenite din sumele atrase în circuitul bancar pe baza de contracte încheiate cu creditorii .

6.2.1. Structura împrumuturilor contractate de banci

În vederea completarii resurselor de creditare, pentru acoperirea unor goluri temporare de lichiditati sau în vederea unor plasamente profitabile, bancile pot sa recurga la împrumuturi.

În functie de statutul creditorului împrumuturile pot fi contractate cu alte societati bancare, cunoscute sub denumirea de împrumuturi interbancare , cu Banca Nationala a României sub forma împrumuturilor de refinantare sau cu clientela financiara.

Se asimileazã acestor atrageri de sume purtând denumirea de împrumuturi si cele provenite din depozite constituite la bancã si din valori date în pensiune, care se trateaza distinct.

6.2.2. Contabilitatea împrumuturilor interbancare

Potrivit normelor legale societatile nu au dreptul sã-si deschida conturi curente între ele, din care eventual sa faca plati, în schimb pot sã-si acorde ajutoare financiare, în acord reciproc, sub forma împrumuturilor, reflectate în conturi distincte în functie de scopul pentru care se acorda, de garantia constituita si de duratele pe care se acordã.

Preview document

Contabilitate Bancara - Pagina 1
Contabilitate Bancara - Pagina 2
Contabilitate Bancara - Pagina 3
Contabilitate Bancara - Pagina 4
Contabilitate Bancara - Pagina 5
Contabilitate Bancara - Pagina 6
Contabilitate Bancara - Pagina 7
Contabilitate Bancara - Pagina 8
Contabilitate Bancara - Pagina 9
Contabilitate Bancara - Pagina 10
Contabilitate Bancara - Pagina 11
Contabilitate Bancara - Pagina 12
Contabilitate Bancara - Pagina 13
Contabilitate Bancara - Pagina 14
Contabilitate Bancara - Pagina 15
Contabilitate Bancara - Pagina 16
Contabilitate Bancara - Pagina 17
Contabilitate Bancara - Pagina 18
Contabilitate Bancara - Pagina 19
Contabilitate Bancara - Pagina 20
Contabilitate Bancara - Pagina 21
Contabilitate Bancara - Pagina 22
Contabilitate Bancara - Pagina 23
Contabilitate Bancara - Pagina 24
Contabilitate Bancara - Pagina 25
Contabilitate Bancara - Pagina 26
Contabilitate Bancara - Pagina 27
Contabilitate Bancara - Pagina 28
Contabilitate Bancara - Pagina 29
Contabilitate Bancara - Pagina 30
Contabilitate Bancara - Pagina 31
Contabilitate Bancara - Pagina 32
Contabilitate Bancara - Pagina 33
Contabilitate Bancara - Pagina 34
Contabilitate Bancara - Pagina 35
Contabilitate Bancara - Pagina 36
Contabilitate Bancara - Pagina 37
Contabilitate Bancara - Pagina 38
Contabilitate Bancara - Pagina 39
Contabilitate Bancara - Pagina 40
Contabilitate Bancara - Pagina 41
Contabilitate Bancara - Pagina 42
Contabilitate Bancara - Pagina 43
Contabilitate Bancara - Pagina 44
Contabilitate Bancara - Pagina 45
Contabilitate Bancara - Pagina 46
Contabilitate Bancara - Pagina 47
Contabilitate Bancara - Pagina 48

Conținut arhivă zip

  • Contabilitate Bancara 6.doc

Alții au mai descărcat și

Contabilitatea Operatiunilor de Incasari si Plati Efectuate prin Conturi Curente si in Numerar

INTRODUCERE Informatia economica si indeosebi informatia contabila este in prezent un element indispensabil al progresului social. Conducerea...

Contabilitatea creditelor și a împrumuturilor

INTRODUCERE În sistemul bancar contabilitatea creditelor şi a împrumuturilor are un rol deosebit. Creditul este unul din motoarele principale ale...

Contabilitatea Operatiilor Fara Numerar

Argument Aceasta lucrare prezinta intr-o masura mai restransa, contabilitate de- contarilor fara numerar, adica a operatiilor de incasare si plata...

Reflectarea in Contabilitatea Bancara

I.CONTABILITATEA OPERAŢIUNILOR DE ÎNCASĂRI ŞI PLĂŢI Conceptul de încasări şi plăţi sintetizează operaţiunile de creştere şi de scădere a...

Normalizare Contabila

1. Conceptele de normare si normalizare contabila. Definitii, obiective, forme ale normalizarii contabile. Nevoia de armonizare si uniformitate in...

Creditare Bancara

A. DATE DE IDETIFICARE A AGENTULUI ECONOMIC 1. Numele firmei BIMETAL 2. Data inregistrarii la Registrul Comertului 2002 3. Forma juridical de...

Creditul Bancar Abordare Generala

• Creditul este datoria reala sau potentiala: - reala - cand debitorul foloseste creditul, de exemplu, pentru a face plati sau pentru a...

Decontarile cu Furnizorii

Dispozitii generale Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare,...

Ai nevoie de altceva?